30.11.2012.

Položaj žena u ruralnim područjima - izvještajno tematska konvencija Foruma žena Zagrebačke županije

Rade po 10 sati, bez slobodnog vremena

Položaj žena u ruralnim područjima - izvještajno tematska konvencija Foruma žena Zagrebačke županije

U Samoboru je 28. studenoga održana izvještajno tematska konvencija Foruma žena SDP-a Zagrebačke županije pod nazivom "Položaj žena u ruralnim područjima – mogućnosti za promjene". Gošće konvencije su bile saborska zastupnica i predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske Gordana Sobol, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić i pomoćnica ministra poljoprivrede i predsjednica Foruma žena SDP-a Zagrebačke županije dr.sc. Mirjana Mataušić Pišl.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika SDP-a Samobor Željka Žarka i usvajanja izvještaja o radu u proteklom razdoblju, konvenciji su se obratile gošće.

Gordana Sobol istaknula je potrebu za daljnjim i neprestanim radom na provedbi zakonodavnih propisa koji poboljšavaju status ruralnih žena, a pozvala je i članice Foruma žena da se izbore za mjesta na izbornim listama za sljedeće lokalne izbore, kako bi mogle sudjelovati u kreiranju odluka kojima se poboljšava položaj žena.

U nastavku rada konvencije, dr.sc. Mirjana Matušić Pišl održala je prezentaciju o istraživanju koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede među ženama u ruralnim sredinama, u kojima su žene odgovarale na 101 pitanje o svojem položaju. Njihovi odgovori su pokazali da žene u ruralnim područjima u radu svakodnevno provedu prosječno 10 sati, nemaju puno slobodnog vremena, posvećene su brizi i odgoju djece, te se većinom skrbe o starijim članovima obitelji. Zastrašujući je i podatak da je oko 30% žena u ruralnim sredinama svakodnevno izloženo nasilju od strane svojih bračnih partnera, a mnogobrojne od njih financijski su ovisne i nemaju mogućnosti osamostaljivanja. Nažalost, osim udruge B.a.b.e., nisu informirane o ostalim institucijama i udrugama putem kojih mogu ostvariti pomoć u takvim situacijama. Svoje zdravstveno stanje smatraju lošim, medicinske usluge im nisu dostupne, a i prijevoz kao oblik socijalne uključenosti im je skup i neadekvatan. Društveni život većinom provode uz TV i radio, a članice su KUD-ova, zadruga i udruga, rijetko političkih stranaka. Na kraju ankete odgovarale su na pitanje što misle da treba poduzeti za poboljšanje njihovog položaja te su većinom istakle želju za što većim mogućnostima zapošljavanja kako bi ostvarile plaću, žele državne programe za zajedničku zaštitu kulturne baštine i običaja.

Nakon upoznavanja s istraživanjem o položaju žena iz ruralnih područja, Tatjana Dalić dala je sažet i iscrpan pregled svih mjera koje stoje na raspolaganju ženama na selu, a koje im omogućuju samozapošljavanje, žensko poduzetništvo i stvaranje financijske slobode. Iz Zakona o poticanju zapošljavanja istaknula je uvođenje vrijednosnog kupona putem kojeg se žene mogu zapošljavati i na jedan dan prilikom obavljanja privremenih poljoprivrednih poslova, kupuju se u FINI, a poslodavac im pritom uplaćuje i doprinose za obvezna osiguranja. Ovo je korisna mjera koja suzbija rad na crno, a uključuje žene na tržište rada. Najavila je daljnje zakonske mjere koje će biti usvajane, a sve u cilju smanjenja tamne brojke nezaposlenih. Pozvala je žene na selu da se informiraju i najavila daljnje tribine i dolaske u njihove sredine djelatnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava radi upoznavanja s mogućnostima koje im stoje na raspolaganju.

Izvještajno tematska Konvencija je završila usvajanjem zaključaka o još jačem i angažiranijem poticanju žena na organiziranje i povezivanje kroz programe ruralnog razvoja koje pružaju nacionalni programi kroz stručnu i novčanu pomoć.

Zvjezdana Sečen

 

Položaj žena u ruralnim područjima - izvještajno tematska konvencija Foruma žena Zagrebačke županije

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002