17.10.2012.

Svečanost za 25. godišnjicu Samoborske salamijade

Od kleti do spektakla na Trgu

Svečanost za 25. godišnjicu Samoborske salamijade

Tijekom proslave Dana grada Samobora, 16. listopada svečano je obilježena i 25. godišnjica Samoborske salamijade. Nakon što je proljetos u prvom planu bilo samo natjecanje, na svečanosti u Galeriji Prica odano je priznanje svima koji su sudjelovali u tom projektu. O Salamijadi je uvodno govorio predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč, koji je podsjetio na najvažnije godine u povijesti Salamijade, ali je istaknuo i da se prvi zapisi o pripremanju salama u ovom kraju mogu naći već u 19. stoljeću.

No, za Salamijadu kakvu poznajemo posljednjih godina puno su značajniji neki bliži datumi, a Viduč je istaknuo one koji su označavali svojevrsne prijelomnice u organizaciji. Jedan od njih je 1989., kada se iz privatnih klijeti prešlo u Vilu Tonšetić te je Samoborska salamijada tada počela poprimati značajnije organizacijske obrise. Dubravko Viduč podsjetio je i da je Udruga Zlatna šajba osnovana 2005. godine, upravo u trenutku kada je završavao trogodišnji projekt proglašenja Samoborske salame robnom markom Zagrebačke županije. Tada je grupa entuzijasta cijelu manifestaciju podigla na još višu razinu, napisani su Statut, Poslovnik, pravilnici ocjenjivanja, dobiven je prostor za rad. Prije pet godina izdana je i monografija u povodu 20. godišnjice manifestacije. Ambicije su uvijek bile biti bolji pa se tako stiglo i do pozicije regionalnog lidera, istaknuo je Viduč. Predsjednik Udruge Zlatna šajba još je dodao i kako su se s godinama neki umorili, neki su članovi preminuli, ali okupljeni entuzijasti i dalje nastavljaju slijediti svoju viziju.

Svečanosti su nazočili i brojni gosti. Među njima i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, izaslanik i savjetnik župana Zagrebačke županije Josip Kraljičković te svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin. Oni su uputili pozdravne riječi okupljenima, istaknuvši da Salamijada iz godine u godinu napreduje te je sve bolja i bolja.

Na kraju svečanosti dodijeljena su priznanja i zahvalnice onima koji su najviše sudjelovali u organizaciji i materijalnoj potpori manifestaciji. Posthumno zahvalnice za nemjerljiv doprinos organizaciji Samoborske salamijade preuzeli su članovi obitelji Ivice Sudnika, Đuke Cara, Marijana Černoša, Stjepana Župančića Dede, Stjepana Župančića Štefeka, Ive Lajtmana i Jože Strgara.

Zahvalnice za organizacijsku i materijalnu potporu uručene su Glasniku Samobora i Svete Nedelje, Maba-comu, Igo-Matu, Radio Samoboru, Turističkoj zajednici grada Samobora, Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zaprešiću, Gradu Sveta Nedelja, Gradu Jastrebarsko, Društvu salamarjev iz Sevnice, Kolbasfestu iz Bekescsabe, Print studiju Nina, Novalu, Samoborčeku i Bratovštini svetog Jurja.

Plakete za velik doprinos organizaciji zaslužili su Josip Vrbanić, Tomislav Skendrović, Josip Kraljičković, Tomislav Horvatinčić, Dubravko Viduč, Nikica Župančić, Željko Kodrić, Antun Dubravko Filipec, Žarko Adamek, Krešo Beljak, Pavao Grom, Ivica Bedeničić i Stjepan Kožić.

Zlatne plakete uručene su Vladimiru Trčku, Milinku Perkoviću, Dragutinu Kušiću, Marijanu Čižmešiji i Alojzu Požgaju.

Na kraju svečanosti prikazan je i film o povijesti Samoborske salamijade u trajanju 52 minute, za koji je scenarij napisao Robert Škiljan, a u kojem su uz zapise, fotografije i svjedočenja prikazani svi bitni trenuci iz povijesti Salamijade.

I.H.

 

Svečanost za 25. godišnjicu Samoborske salamijade

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002