23.11.2014.

Granje, srušeno drveće, smeće i vododerine, današnja su slika Cerinskog vira

Sablasan prizor nekadašnje ljepote

U svim vodičima koji su izašli u zadnje vrijeme, a cilj im je dozvati planinare, turiste, goste dobronamjernike te izletnike u Samoborsko gorje, nalazi se i Cerinski vir. Najljepši slap Samoborskog gorja, koji se na potoku Javorec spušta kaskadno desetak metara u dubinu, tvori lijepi prizor, ugodan oku i uhu. Uz njega vodi i glasovita planinarska staza za Japetić iz Smerovišće, koja ljeti čitavo vrijeme daje zaštitu od sunca u hladu stoljetnih stabala.

Već na samom početku organiziranih dolazaka planinara u naše gorje, u prvim vodičima i kartama ucrtan je Cerinski vir kao jedna od preporučenih destinacija. Izviđači su sedamdesetih godina uz potok imali svoje ljetne tabore, djeca su se kupala u potoku, lovila rakove i pastrve, a seljaci su uzimali vodu iz nekoliko izvora uokolo vira. Staza je bila uređena i lagano se spuštala do slapa.

Puno su puta članovi Japetića uređivali stazu iznad vira, radili malu branu na potoku da bi se stvorilo malo jezerce koje je davalo ljepši izgled čitavom prostoru.

Danas nije tako. Iako je u svim turističkim vodičima spominje Cerinski vir, do njega je gotovo nemoguće doći.

Cerinski vir nakon obilnih kiša i velikog vodostaja potoka Javorec izgleda zapušteno i sablasno. Granje, srušeno drveće, smeće i vododerine, slika su Cerinskog vira već neko vrijeme. Cerinski vir i potok Javorec nalik su onim snimcima kao kad u tlo udari komet ili velika eksplozija učini dio lijepog krajolika neprepoznatljivim. Porušena šuma oslobodila je zrakama sunca doprijeti do potoka, ali je i zemlja koju nema što držati počela kliziti prema potoku. Obilne kiše donijele su i smeće iz divljeg odlagališta koje se nalazi na rubu sela Veliki Lipovec.

Tako ima i smeća na granama i drveću, u potoku i kraj njega. Putokazna ploča skinuta je s velike bukve koja je godinama rasla uz sam vir i odbačena je u potok. Planinarska staza je zatvorena, a obavijest o tome istaknulo je Hrvatsko planinarsko društvo Japetić.

Tko je tome kriv? Vir je na teritoriju Parka prirode, na planinarskoj stazi, u Mjesnom odboru Mali i Veliki Lipovec, u blizini budućeg doma koji će nositi naziv upravo po njemu – Planinarski dom Cerinski vir...

Cerinski vir treba ponovno neke planinare, entuzijaste i zaljubljenike u Samoborsko gorje, koji će prilaz učiniti mogućim, a vir dostupnim.

Radovan Librić

Napiši pismo

Sablasan prizor nekadašnje ljepote

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002