04.02.2014.

U Samoborskom muzeju nisu zadovoljni našim radom

Teške riječi i sitna djela

Poštovani,

nisam inače osoba koja će teškim riječima reagirati na Vaše sustavne poluinformacije u novinama koje izdajete iako bi na to imala potpuno pravo. Ne želim ni ulaziti u bilo kakve polemike jer bi mi to bilo ispod časti, ali pitam se kako se možete zvati novinarima, dakle onima koji objektivno i (trebalo bi biti) istinito izvještavaju zainteresirani narod o događajima u njihovom gradu i okolici?? Neću ulaziti ni u ostale teme o kojima ništa ne znam, ali svakako ću napisati nešto o onome u što sam sigurna i iza čega ne samo da ja svojim vjerodostojnim izjavama stojim nego sam u to uložila i svoj trud, dobru volju i svoje vrijeme. Mogu slobodno reći da me Vaš pristup tome, i kao osobu, i kao djelatnicu u kulturi vrijeđa. Da prijeđem na stvar, čitala sam na internet stranici Vaših novina danas ujutro o događanjima za Noć muzeja. Sve ste lijepo sročili osim ovoga što sada citiram - "...predavanje o knjizi Po slovenski planinski puti u 30 dana održala je Pia Peršič.". Niti je u pitanju knjiga, niti je naslov dobro napisan! Radi se o predavanju mlade planinarke, putnice i pustolovke Pie Peršič uz projekciju prelijepih fotografija s njezinog pohoda na slovenske planine, a predavanje se točno zove Po Slovenski planinski poti v 30 dneh. Dakle Pia, kao rođena Slovenka, ne bi nikada pobrkala hrvatski i slovenski jezik u istome naslovu, ali se očito ta nepismena pogreška može potkrasti samo u novinama. Da ste se imalo potrudili potražiti me te večeri u muzeju ili nekoliko dana prije, rado bih Vam objasnila program koji sam pripremila i vjerojatno Vas zainteresirala za to predavanje na kojem bi onda rado i ostali, pa do ovakvih greški nikada ne bi ni došlo. Žalosno je što Vas kao novinare ne zanima istraživački rad već usput pokupite informacije i interpretirate ih kako (ne) znate i kako (ne) umijete. Jer, naša koncertna dvoranica bila je pre mala da bi primila sve zainteresirane, a Pia je svojom osobnošću, načinom života i pozitivnim i zdravim pristupom životu na kraju predavanja pobrala ovacije. Šteta da Vas novinare takve stvari ne zanimaju i što takvim pristupom onda nesvjesno vrijeđate one koji su se zaista potrudili pružiti ljudima nešto korisno, zabavno i zanimljivo. Prije dva mjeseca sam prešutjela to što mene kao urednicu i glavnu autoricu teksta uopće niste spomenuli pri obilježavanju obljetnice Milana Langa u Gradskoj knjižnici Samobor gdje sam i govorila pred publikom i sama složila prigodnu izložbu, a ako ste u rukama imali knjžicu koja je za tu prigodu izdana vidjeli biste napisano sve crno na bijelo. Mislim da to nije nikakav profesionalni pristup izvještavanju, a s one ljudske strane izgleda vrlo ružno, a nadasve je nepristojno i vrijeđa.

Hvala uz pozdrav.

Zrinka Kušer, kustosica Samoborskog muzeja

ODGOVOR UREDNIŠTVA

Poštovana,

ne znam o kojim sustavnim poluinformacijama govorite kada je riječ o Noći muzeja u Samoboru, jer Samoborski muzej u brošuri koja navodi događanja u Noći muzeja uopće nije bio zastupljen. Ja znam zašto, a Vi ćete priupitati svog ravnatelja. Dakle, sve informacije o Noći muzeja u Samoborskom muzeju, jer nismo primili nikakav poziv niti e-mail, dobili smo s internet stranice Muzeja, koja još uvijek, na žalost toliko nepismena i sramotna za jednu kulturnu instituciju, stoji tamo i dalje (4. veljače). Jedini tiskani materijal koji smo mogli dobiti nakon dolaska u Muzej bila je knjižica o Secesiji u Samoboru.

Nadalje, posebno ste se dotaknuli predavanja Pie Piršič (da Vas podučim – Slovenski se piše malim slovom), za koje ste uložili jako puno truda, vremena i dobre volje. Iskreno, ne razumijem. Kao zaposlenici Samoborskog muzeja, dapače kustosici, vjerojatno Vam je u opisu radnog mjesta i vremena barem povremeno organizirati kakvo, ako ništa drugo, predavanje ili neko drugo događanje, za što primate plaću. Što se tiče navedene greške u nazivu predavanja, mogu se ispričati, makar sam sigurna da sam i tu podatke vukla iz vaše web stranice za Noć muzeja, gdje se Vaše ime uopće ne spominje.

Ne razumijem ni što to veže istraživačko novinarstvo s jednim organiziranim predavanjem o "slovenskim putima" u Muzeju za Noć muzeja. Možda bi trebalo istražiti zašto upravo to predavanje, baš ovom prilikom? Eto, kad već spominjete, to novinare zanima i možda bi to zaista trebalo istražiti. Što slijedi? Putevima Madagaskara i Bornea za Dan grada Samobora?

A što se tiče uvreda i nepristojnosti, s obzirom da se u tekstu Glasnika Vaše cijenjeno ime ne navodi, one će ostati samo u nekom Vašem pamćenju.

Uvreda i nepristojnost, kada ih već spominjete, je građanima Samobora i njegovim posjetiteljima u Noći muzeja ponuditi ovako neinventivan i jadan program od strane ustanove koja se financira i njihovim novcem.

Uredništvo

Napiši pismo

Teške riječi i sitna djela

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002