09.07.2014.

Priopćenje Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata

HNS-ovi župani su među prvima u konkurentnosti

Prema podacima mjerenja konkurentnosti hrvatskih županija Nacionalnog vijeća za konkurentnost, među prve četiri najkonkurentnije županije dvije su na čelu s HNS-ovim županima – Varaždinska na drugom mjestu na čelu s Predragom Štromarom i na četvrtom mjestu Međimurska županija na čelu s Matijom Posavcem. Podaci su to koji daju jasnu sliku o perspektivama i potencijalima hrvatskih županija i predstavljat će vrijedan orijentir i vodič svima koji žele investirati u Hrvatsku, poručio je potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

- Ti podaci svjedoče i potvrđuju kvalitetu HNS-ove politike, HNS-ovih župana i daju čvrstu sliku o tome kako u Hrvatskoj pod istim zakonima i istim uvjetima konkurentnosti postoje oni koji rade svoj posao za građane, investitore i poduzetnike, zapošljavaju ih i daju im potporu i postoje oni drugi koji rade nešto drugo, ali se vrlo često znaju žaliti na to kako im centralna država to onemogućuje - istaknuo je Vrdoljak čestitajući HNS-ovim županima. - Ponosni smo na njih i na sve njihove suradnike koji su očito prepoznali kako se i u današnjim, teškim uvjetima poslovanja u Hrvatskoj može napraviti vrlo dobar posao - rekao je potpredsjednik HNS-a i podsjetio na nedavno hvalevrijedno priznanje HNS-ovom gradonačelniku Ivanca Miloradu Batiniću, kojeg je ugledni Financial Times svrstao među deset najkonkurentnijih malih europskih gradova.

- To je politika HNS-a na kojoj ćemo i u budućnosti ustrajati. Tamo gdje vodimo imamo vidljive rezultate.

Među više od sto parametara istraživanja Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Varaždinska županija prednjači u kvaliteti usluge lokalne uprave poduzetnicima, istaknuo je župan Varaždinske županije i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar. Od najvažnijih ostvarenja koja su doprinijela rezultatu izdvojio je i korištenje sofisticirane proizvodne tehnologije, zastupljenost proizvodnje više dodane vrijednosti, ulaganje poduzeća u istraživanje i razvoj, suradnju poduzetnika sa sveučilištima i institutima, korištenje suvremenog marketinga u poduzećima te odabir menadžera prema kvaliteti, a ne prema rodbinskim vezama. - - Indeks konkurentnosti govori o tome da mi stvaramo okruženje koje potiče konkurentno poslovanje poduzećima. Mislimo da je to i najbitnije i da je to posao politike na lokalnom nivou - poručio je Štromar.

Za Međimursku županiju, koja je uvijek u vrhu, rezultati Nacionalnog vijeća nisu novost. Međimursko gospodarstvo u posljednjih šest, sedam godina otkad se govori o krizi, bilježi pozitivne trendove, istaknuo je župan Međimurske županije i član Predsjedništva HNS-a Matija Posavec. Županija bilježi svakogodišnji rast prihoda i povećanje izvoza, pogotovo od sredine 2013. godine otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Međimursko gospodarstvo čini 4,2 posto hrvatskog izvoza, a tek 1,9 posto hrvatskog uvoza.

- Drugim riječima, više nego dvostruko više izvozimo, nego uvozimo. Već šestu godinu imamo suficit robne razmjene s inozemstvom, rastu nam investicije, u zadnjih šest mjeseci čak je i 1450 novih radnih mjesta otvoreno - istaknuo je Posavec.

Uspjeh pripisuje efikasnosti u izdavanju dozvola koje se, prema sadašnjem rekordu Županije izdaju u roku sedam dana, te efikasnosti javne prave.

- Kod nas investitor koji dolazi otvarati tvornicu i nova radna mjesta za sedam dana dobije apsolutno sve potrebne papire koji su u ingerenciji regionalne i lokalne samouprave - rekao je Posavec.

Nadalje, Međimurska županija ima razrađen takozvani post investment care, odnosno investitora se prati i nakon završene investicije. Posavec je istaknuo i postojanje e-građevinske dozvole, sustav županije bez papira, gdje u svakom trenutku svatko od trenutka predavanja dopisa online može provjeriti tko ga rješava i u kojem roku, sufinanciranje kamate poduzetnicima na kredite, sufinanciranje sajmova, postojanje razvojne agencije koja je servis svim poduzetnicima i obrtnicima, bespovratna sredstva Europske komisije i niz drugih ostvarenja koja su doprinijela odličnoj poziciji na ljestvici konkurentnosti.

- Ako čovjek radi u općem i u najboljem javnom interesu, onda ne treba biti uplašen hoće li neka odluka biti ovakva ili onakva i evo rezultata koji mogu biti primjer - istaknuo je Posavec, uz poruku da u Međimurju nemaju strah od donošenja odluka i da će nastaviti još snažnije i hrabrije. Zahvalio je Ministarstvu gospodarstva na podršci i praćenju dobrih projekata, a kao zanimljiv podatak za kraj istaknuo je činjenicu da Varaždinska i Međimurska županija imaju manji prosjek plaća nego ostatak Hrvatske.

Ured za odnose s medijima HNS-LD

Napiši pismo

HNS-ovi župani su među prvima u konkurentnosti

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002