27.03.2017.

Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba

Napravili smo puno, ali imamo planove i za više!

Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba

Pred nama je još jedna Samoborska salamijada, manifestacija koja je nakon 30 godina izrasla u značajan i nadaleko cijenjen međunarodni skup salamera i proizvođača mesnih delicija iz cijele regije. Ključnu ulogu u njezinoj promociji i organizaciji svih tih godina ima Udruga Zlatna šajba, na čijem čelu je već niz godina Dubravko Viduč, koji nam je i ovaj puta kroz razgovor opisao što sve posjetitelje i goste na ovogodišnjoj Samoborskoj salamijadi očekuje.

Pred Udrugom Zlatna šajba je velika i lijepa obljetnica. Kako biste ukratko opisali put Samoborske salamijade od njezinih početaka i, možda, prijelomne godine u radu udruge i same manifestacije?

Ušli smo u razdoblje intenzivnih aktivnosti za našu udrugu, jer od početka veljače pa do kraja svibnja održava se niz manifestacija koje su slične ili su istog karaktera kao naša Salamijada. Iz godine u godinu govorimo kako je svaka nadolazeća za nas najvažnija, jer to vam je kao i u sportu – svaka sljedeća utakmica je najvažnija. Ove godine naša Salamijada nosi i okruglu brojku – 30. je po redu pa nam je to značajna obljetnica. Ima salamijada koje su i starije od naše, a ima i mlađih. Evo, nedavno smo bili u Sevnici na njihovoj 56. Salamijadi, a bili smo i u Šidu na njihovoj 20. Ova naša 30. Salamijada neće biti posebno obilježena, jer smo odlučili da ovu veliku obljetnicu obilježavamo tijekom cijele godine. Sama Salamijada bit će posvećena gostima, jer oni to od nas i očekuju. Početkom godine imali smo izbornu skupštinu, na kojoj je odlučeno da smanjimo broj članova Predsjedništva, kako bismo bili još efikasniji. Novo Predsjedništvo je tako zapravo malo staro Predsjedništvo, u kojem su tek dva nova člana, za koje smo smatrali da će ga osvježiti i tako doprinijeti boljem radu udruge. Pripreme za ovu Salamijadu, koja će se i ove godine održati u Sportskoj dvorani Samobor, su u tijeku i male promjene vidjet ćete u izboru glazbe i zabavljača, a nastupit će mariachi bend iz Slovenije te Žiga i Bandisti. U gastronomskom dijelu imamo domaće i inozemne restorane koji će ponuditi specijalitete svojega kraja, dok u natjecateljskom dijelu očekujemo u sve četiri kategorije puno prijavljenih primjeraka salama, jer neki iz Mađarske i Srbije su već i stigli. Salame se zaprimaju na Trgu kralja Tomislava 31. ožujka i 1. travnja, a 2. travnja je javno ocjenjivanje prispjelih uzoraka u Brenti. Međunarodna komisija radi po strogim kriterijima pa nema utjecaja sa strane, što je jedan od razloga zbog kojeg svi vole doći k nama i provjeriti stvarnu kvalitetu svojih proizvoda.

Brojne druge udruge povele su se za Vašim primjerom i načinom organizacije, a Zlatna šajba otišla je i korak dalje. Govorimo o zajedničkom sastanku salamera početkom ove godine, koji je potaknut upravo iz Zlatne šajbe, s ciljem da se manifestacije vremenski ne poklapaju, ali i utvrde kriteriji za natjecatelje.

Unazad više godina sve je više manifestacija ovog tipa, a k tome su i sve masovnije. Ispostavilo se da naša međusobna suradnja ide u dobrom i poželjnom pravcu, ali nedostaje koordinacije, usklađivanja termina, a neke manjkavosti su se pokazale i u sustavu ocjenjivanja, obzirom da neke od država sudionica jesu u EU, a neke još nisu, pa smo sve to htjeli unaprijediti. Zato smo upravo mi inicirali taj sastanak salamerskih i kobasičarskih društava, jer svojim ugledom svemu tome možemo itekako doprinijeti. Rezultiralo je to predstavljanjem svojevrsne zajednice udruga salamera srednje i istočne Europe na manifestaciji S klobasicom u Europu, koja je nedavno održana u Svetom Petru u Šumi. Na tom skupu tražili su da upravo ja budem ispred svih tih društava i udruženja, koji dolaze iz 7 država (Slovačka, Austrija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Hrvatska).

Iz Istre dolaze najave kako će i oni, po uzoru na Samoborsku salamu, zaštititi i svoju Istarsku kobasicu. Lijepo je čuti da se jedna od najrazvijenijih regija u našoj državi povodi upravo za samoborskim primjerom.

Rekao bih da mi zapravo cijeli niz godina nosimo taj teret regionalnog lidera što se toga tiče. No, osobno mislim da smo još daleko od svih zacrtanih ciljeva koje smo si postavili, jer još uvijek sve radimo volonterski. Ideje su nam dobre, ali ne možete očekivati da će sve odraditi hobisti i volonteri samo temeljem dobre volje i zaljubljenosti u ono što rade u jednom dijelu godine, jer ovo postaje permanentan i ozbiljan posao. Na tom prvom sastanku u siječnju donijeli smo odluku da napravimo regionalni projekt razvoja i zaštite naših autohtonih proizvoda, na čijem čelu je iskusan prof. Marko Tadić, koji već ima iskustva s pronalaženjem i povlačenjem sredstava iz EU fondova. Drugi sastanak bit će koncem travnja u Pečuhu, na kojem će prof. Tadić predložiti koncept kojim bismo i došli do tih sredstava na regionalnoj razini.

Kad ste već spomenuli Istru, moram reći da smo možda i pomalo nepravedno stavljeni na vrh postolja, jer ono što smo tamo doživjeli, a i nekoliko dana ranije na njihovom Gourmetu, kojega smo bili i suorganizatori, shvatili smo da su oni još dalje otišli u osmišljavanju same priredbe i prezentaciji svojih proizvoda. Od svega koristi ima naročito turizam, a time i cjelokupno gospodarstvo.

Nakon cjelogodišnjih događanja, ujesen ćete još i prigodno obilježiti ovu 30. Samoborsku salamijadu.

Znate i sami da sve ono što nije zapisano ili otisnuto, kao da i nije postojalo. Uz sve nove tehnologije i internet, htjeli smo dostojno obilježiti ovu godišnjicu pa je tako u pripremi i monografija udruge, njezinog rada i cijele povijesti vezane uz Salamijadu. Opsežna monografija izaći će otprilike iza Dana grada, jer želimo obuhvatiti sva događanja i gostovanja u kojima sudjelujemo do kraja 2017. godine.

Robert Škiljan

 

Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba

Arhiva 2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002