06.12.2003.

Riječ povodom jedne odgode

A što ako zahrda snijeg?

Međunarodni dan osoba s invaliditetom je upisan u kalendaru s nadnevkom 3. prosinca! Dan idealan za obilježbu na trgovima i parkovima na planeti gdje je toga dana ugodan proljetni ili ljetni dan.

Dan idealan za Australce, Brazilce i sl.

Ali pobogu, treći prosinca u nas je studeni i studen: vrijeme magli, ledenih kiša, pa i blagdan svete Katarine je prije njega (sveta Kata snijeg pred vrata!). I tako će biti za vazda.

I onda, ne znam tko niti zašto donosi odluku da se Dan invalida upriliči na otvorenom, na pozornici središnjega samoborskoga Trga kao da su lipanjske ugodne večeri tambure i greblice!? Dan koji od svih nas zavređuje itekakvu pozornost treba, poučeni ovogodišnjim promašajem, od sada ubuduće upriličiti u zatvorenim prostorima. A ima ih u nas. Ima. Mogao bih sada ad hoc bar desetak dvorana, što svjetovnih, što crkvenih, nabrojati u kojima su se mogli okupiti invalidi i svi oni koji ljudskošću dijele s njima njihovu životnu sudbinu. I to jasno, bez naknade!

Neću spominjati prostore jer bih mogao (nije mi prvi put) poradi jezika "jezikovu juhu" dobiti za uzvrat. Ali, natuknuh i – spasih dušu svoju (zaboravio sam kako se to latinski kaže).

Učenici OŠ Samobor (vjerojatno i drugi) prihvatiše s radošću da prijateljima invalidima podare i svoj obol. Napisaše stotinjak literarnih radova, od kojih bi 10 odabranih za čitanje na Trgu.

Pozvani mali stvaratelji dođoše u zakazano vrijeme (neki čak s roditeljima!) i – nađoše tek flomasterom neuočljiv tekst "selotejpom" zalijepljen na "štandić" na Trgu: "Odgađa se za sljedeću subotu".

Ma tko to je tako uvjeren da će "sljedeće subote" zasjati sunce "babljeg ljeta". Prije će biti snijega do gležnja.

Neka barem ovogodišnja odgoda bude pouka za iduće godine.

Joža Prudeus

06.12.2003.

Pozdrav Samoborcima iz Afrike

Nastavite tako!

Zovem se Antun Šlatka i živim u Južnoj Africi, te redovito pratim sva događanja u Samoboru preko Interneta. Mogu samo pohvaliti vaše novine, jer mi daju mogućnost praćenja svih događaja u Samoboru. Zanima me kako su prošli izbori na području Samobora. Nastavite samo tako, uz puno uspjeha u budućemu radu.

SRETAN I ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA I JOŠ USPJEŠNIJA NOVA 2004. GODINA SVIMA U SAMOBORSKOM GLASNIKU, A UJEDNO I SVIM SAMOBORCIMA.

Antun Šlatka

Hvala na pohvalama, čestitkama i lijepim željama. Nešto o rezultatima proteklih izbora možete pročitati u rubrici U žarištu

Urednik

Napiši pismo

A što ako zahrda snijeg?

Nastavite tako!

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002