08.03.2003.

Trabunjanje o "antagonizmima"

Odgovor na 'odgovor' iz Kristala

Zapravo Vas nisam ništa razumio gospodine Maretić. O kakvim "antagonizmima" pišete u svom nadahnutom odgovoru? Prisjetite se teksta kojim se je tvornica "Kristal" (koordinator tehnološkog procesa g.Posilović) oglasila u samoborskom tisku prije 11 mjeseci i u kojemu ste se ispričali ljudima koji putuju županijskom cestom prema Jastrebarskom, a na kojoj je smještena tvornica (izgrađena prije toliko godina da onda sigurno to nije bila županijska prometnica) koja često, zbog neimanja tvorničkog kruga, operira po prometnici, te je tako zatvara za sav promet (privatni i javni - osim vašeg 'tvorničko-kružnog'). Tada ste obećali da će se 'poteškoće u tehnološkom procesu' ubrzo prebroditi te da više neće biti rasipanja staklovinja po cesti i zatvaranja prometa. Rekao je g.Posilović da "su ostaci stakla na prometnici rezultat nagomilavanja nevaljalih proizvoda iz vremena uhodavanja peći." Odgovor je bio i da se "to staklo sada koristi kao sirovina i da će uskoro biti iskorišteno". Kako je iskorišteno znamo sada nakon 11 mjeseci. Za ukopavanje u privatne površine. Možda bi, ako vas lijepo zamolimo mogli i ostakliti samoborski Trg? Ta, to je ionako "inertni otpad", kako vi kažete. Ili da popločite potok Gradnu staklom, pa da se lijepo kroz krhotine stakla probijaju pastrve i ostale ribe?

Na kraju odgovora g.Posilović "se ispričava u ime vlasnika i djelatnika svima koji su zbog spomenutog tehnološkog problema imali neugodnosti ili štete". Izgleda da sam se zabunio: nije u pitanju slovenski način ponašanja u našoj zemlji. Radi se o tipično hrvatskom ponašanju, a to je: "ak sam platil, onda bum tu i delal kaj hoću, a usput se bum zaštitil lokalnim i državnim dobrosurađujućim strukturama (na bilo koji način)!"

Molim vas da svakako pojasnite svekolikoj zainteresiranoj javnosti na koji je to način komunalna inspekcija ustanovila da je uzalud izašla na uviđaj, a u isto vrijeme spriječila jednu gladnu hrvatsku obitelj da se prehrani u ovim "teškim vremenima"?

Ako i nije pola sata, onda je svakako 20 minuta čekanja bilo potrebno da se vaš tvornički kamion mimoiđe s kamionom slovenskih registracija koji je dopremio sirovinu toga dana. Cesta je uska, još uža zbog neočišćenog snijega na njoj. Ako već iskrcavate na prometnici, mogli biste je prije pripremiti za nesmetani protok vozila.

Svaka čast, zaposlili ste više od 100 ljudi u tvornici, ali kako to prehranjuje 300 obitelji? Vjerojatnje je to 100 obitelji, a 400-tinjak ljudi. Zar ne? I nemojte zaposlene radnike spominjati u bilo kakvoj vezi s mojim pismom. Nisam ih ni jednom riječju spomenuo, a nisu oni krivi što se uprava Kristala nije u stanju adekvatno brinuti o tehnološkom procesu tvornice.

I napokon, ne mažite ljudima oči nekakvim "izazivanjem antagonizama" i pričicama o "hrvatskom jalu". Tvornicom Kristal oduvijek se je ponosio svaki pravi Samoborac, a Rudari su poznati po svojoj odanosti tvornici.

Bolje bi bilo da se prema prirodi i okolišu ponašate s poštovanjem jer ono što se onečisti za našeg života, naša će djeca trpjeti za svoga. Ili će možda biti antagonalna?

Tomislav Marvar

08.03.2003.

Reagiranje zamjenika gradonačelnika Drage Plečka na naš napis i mogućoj brzopletosti prilikom davanja u koncesiju dijela Grada Samobora oko Sportskog centra i Šmidhena

Ništa bez provjere boniteta!

Japanska tvrtka IbizCube NEĆE dobiti koncesiju na sportski centar bez

prethodne provjere boniteta firme, što je djelomično obavljeno, jer je sama tvrtka poslala "Capability Statement", iz kojega se vide informacije koje su lako provjerljive. Inaše, Ibiz Cube je tvrtka koja je osigurala logistiku našoj nogometnoj vrsti na Svjetskom Prvenstvu u Japanu, a sada radi na tome da Samobor i Tokamachi postanu zbratimljeni gradovi. Tome je, između ostalih, dao poticaj i Vlatko Marković koji je u stalnom kontaktu s Mirom Mijatovićem, direktorom te tvrtke, te se akcije HNS-a i Ibiz Cubea koordiniraju. Nije riječ o dva, nego tri pisma namjere od kojih se u drugome govori sasvim konkretno o investiciji koja bi inicijalno bila 3 milijuna eura, te o izgradnji sportske gimnazije i škole nogometa. Dva puta su predstavnici Ibiz Cubea posjetili Samobor, razgledali terene, te jasno rekli da se ne žele miješati u postojeće strukture unutar NK Samobor, dapače financijski će pomoći klubu. Na posljednjoj je sjedici formirana radna grupa u kojoj su Drago Plečko (predsjednik), Damir Fabek (zamjenik predsjednika), Marijan Kižlin (član), Željko Kovačić (član) i Mislav Maroević (predstavnik NK Samobor). Ova skupina treba sakupiti svu dokumentaciju o terenima od interesa za Ibiz Cube, te ih dostaviti toj tvrtki kako bi ona mogla dati

konkretnu ponudu i hodogram evetualne suradnje. Nositelj je koncesije u ovom trenutku NK Samobor, koji mora u ovakovom aranžmanu naći i svoj interes, odnosno dobiti barem dio dobiti od koncesije koja bi bila dana na 25 godina. Tek nakon ponude Ibiz Cubea će Poglavarstvo donijeti odluku o uvjetima koje prihvaća ili ne.

U hodu svakako treba riješiti i status restorana u sklopu NK Samobor, koji ne posluje već više mjeseci, sva je oprema u njemu pod ovrhom, a bitne su stavke ugovora s najmoprimcem već odavno prekršene s njegove strane. Dakako, ne možemo očekivati da će Japanci ulaziti u bilo

kakve aranžmane prije no što svi odnosi budu raščišćeni.

U vezi ovog problema zvao je stanoviti g. Prvonožac, djelatnik

Veleposlanstva Japana u Zagrebu i tražio sve detalje ove poslovne ponude, na zahtjev veleposlanika, jer se i Veleposlanstvo sa svoje strane želi uključiti u moguću suradnju s Gradom. Prodaja terena oko nogometnog igrališta ne dolazi u obzir, već i zato što je

1997. godine predan zahtjev obitelji Urli za povrat tih terena, nekad

njihova vlasništva. Kako su tereni stavljeni u funkciju, za očekivati je da će Fond za privatizaciju morati štetu obitelji Urli nadoknaditi iz portfelja svojih dionica ili državnim obveznicama. Ipak, to se ne odnosi na najam koncesije.

Što se tiče HNS-a, neki je dan delegacija Grada u sastavu Grom, Plečko i Fabek bila na dvosatnom razgovoru s Vlatkom Markovićem i Zorislavom Srebrićem. HNS se definitivno odlučio za izgradnju svojeg kampa, zapravo

komercijalnog turističko - rekreativnog kompleksa, za Samobor. Za to će u najskorije vrijeme, vjerojatno u ponedjeljak, stići pismo namjere iz HNS-a. Do sada nije riješeno pitanje financiranja izgradnje kampa, a u postupku je razrješavanje imovinsko - pravnih odnosa na dijelu terena za koje su zainteresirani. Tu je dakako i "Prodex" u stečaju, na čijem zemljištu još uvijek leži teret (gruntovno 7 milijuna DM, ali osjetno manji kada se uzme u obzir vrijednost stečajne mase). HNS ne zanima postojeći devastirani hotel, a imaju planove podići 4 nogometna igrališta, tri bazena, hotele, upravnu zgradu i veliko golf igralište. Svime bi trebala rukovoditi za to formirana tvrtka. Rokovi konkretne akcije nisu ni probližno definirani.

Kako Japanci imaju interesa za terene koji su izvan koncesije NK Samobor, konkretno za područje današnje motto cross staze, postoji odluka Gradskog poglavarstva o tome da bi se taj teren, koji je u vlasništvu grada, prodao. Kako su ovdje mišljenja podijeljena, a svaka se odluka ionako može promijeniti, ostaje nam pričekati ponudu Ibiz Cube iz koje će biti jasno je li ta tvrtka zainteresirana samo za koncesiju na te terene ili možda i za kupovinu dijela o kojemu je ovdje riječ.

Po svemu sudeći, upravo je projekt Ibiz Cubea najbliži realizaciji kada je riječ o velikim projektima na području Samobora. Kako je Ibiz Cube očito u stalnom kontaktu sa HNS-om, nije isključeno da će se te dvije zainteresirane strane pojaviti s nekom zajedničkom ponudom.

Drago Plečko

Napiši pismo

Odgovor na 'odgovor' iz Kristala

Ništa bez provjere boniteta!

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002