25.01.2003.

Iz Hrvatske radničke stranke odgovaraju Socijalističkoj radničkoj partiji

Sukob na željezničkoj ljevici

MI GRADIMO PRUGU PRUGA GRADI NAS

Ako je DEMOKRACIJA SINTEZA i da je kod nas sinteza MORALNE, MATERIJALNE I KAZNENE odgovornosti predsjednik SRP-a Samobor dipl. ing. strojarstva Zdenko Meczner

Uz trunak morala jedino bi ostavkom(na položaju predsjednika ogranka) ispričao se Članstvu svoje stranke koje SOCIJALISTIČKI ORIJENTIRANO (ili možda samo deklarativno).

Ne ulazeći u njegove stručne predispozicije i ako ih navedenom u članku objavljenom u Samoborskom Glasniku ne sumnjivo stavlja pod veliki upitnik valja NJIH ili GA (njih ili njega) upitati!?

"Mi smo odbili izgradnju prigradske željezničke pruge drugog reda od SAMOBORA do PODSUSEDA" (iako je u elaboratu od BREGANE DO PODSUSEDA)

a)Tko Vam je to POVJERIO IZGRADNJU!? Koju Vi osobno odbijate (ili u ime SRP-a)

b)Dali Vi osobno kao akademski obrazovan građanin egzaktnih znanosti u istinu stojite iza NUMERIČKIH, PRIRODNO POJMLJIVIH I PROSTORNO LOCIRANIH STVARI I ODNOSA.

c) Kako Vi VAŠE insinuacije navedene od 1-5 a naročito ONO NAVEDENO POD 2 namjeravate braniti pred BJELODANIM VIA FACTIMA!!?

d) Znadete Vi gosp. ing. Zdenko, da je Zagreb po uzoru na svjetske metropole,

VEĆ DAVNO IMAO NE PODZEMNU, ALI IPAK PRIGRADSKU ŽELJEZNICU OD BREGANE DO ZAGREBA? A sada ima «Vozara privilegiranog monopolistu koji je još i KONCESIONAR» i koji VOZA građane ovog grada kako se sjeti ili kako mu se MENADŽERSKI prohtije!!!

Manje ležerno, ali s argumentima

No bolje da u nastavku budemo malo ležerniji, ali to ne znači manje argumentirani.

Pročitavši članak u Samoborskom Glasniku čovjek ne može, a da se ne zapita dali pisac članka živi van prostora ili van vremena i dali uopće ima dodira sa realnošću.

U današnje vrijeme tvrditi i to još potpisati i javno objaviti da željeznica današnjice razdvaja, a ne spaja gradove i sela graniči sa onom nepovjerljivošću neupućenih rekao bih i neprosvijećenih, tehnički potpuno nepismenih kao u doba i prapočecima željeznice i sveukupnog napretka kojeg ona donosi. E to tako možemo doznati da će grad postati ružan opasan i nepoželjan za obiteljski život, pa će to uvjetovati i demografsku sliku samog grada i sela pa i šire. Naime, od vibracija imat ćemo manje djece (a ne obratno) svi živi organizmi

pobjeći valjda u Žumberak ili u susjednu nam "Deželu". Više neće biti noćnog mira (NI NOĆNIH VIBRACIJA) pa bi možda ipak moglo biti i više djece, a time proporcionalno, valjda, i više članova SRP-a.

Mikro i makro klima bit će dodatno ugroženi (od silnih autobusa, automobila, kamiona koji su djelomično i ekološki neprihvatljivi , ni spomena). Sav biljni i životinjski svijet bit će točno ugrožen 30% i bolesti će porasti zato isto tako 30%.

Građani će ostati bez stotina milijuna kuna koje sad imaju u nekretninama ili valjda gotovini. Baš me interesira kako im se to može uzeti.

Obezvrijediti će se još stotine metara gore dolje lijevo desno et cetera, et cetera, et cetera…

Svakom može biti jasno da razni lobiji koriste svaku prigodu da obezvrijede ono što se ne uklapa u njihove interese, ali da se to potpiše imenom stranke i to političke gotovo je nevjerojatno.

Crvena mašna i politički celofan

Svoje najprizemnije interese zaviti u politički celofan i na to staviti crvenu mašnu može samo totalno neobrazovan čovjek, ali, vidi vraže, ovdje se radi o dipl. ing. strojarstva svakako akademski obrazovanom građaninu koji tvrdi da kotač željeznički zrači neprirodno kao da nam kompjuteri, televizori i mobiteli zrače prirodno. I pri tome iznosi podatke kao iz rukava bez i jednog dokaza ili osvrta na bilo koji relevantan podatak.

Šalu na stranu iako dolazi vrijeme fašnika stvar je ozbiljna treba javno reći da svako ima

demokratsko pravo iznijeti i to javno svoje mišljenje ALI IZNIJETI TAKOVE NEBULOZE trebamo se zapitati što bi se dogodilo da takva osoba odlučuje i da je nekakav čimbenik u političkom životu pa makar i u mjesnom odboru .Kad neko ima takove probleme sa samim sobom kakove tek ima sa okolinom .Obično to bio njegov problem ali on je na ćelu gradskog odbora SRP-a i to stvar dodatno komplicira. Stekao bi se dojam da SRP i previše brije o ekologiji, ali se po MECZNERU zalaže za ekološki, demografsko ili kako god hoćete neprihvatljivu varijantu.

To što će pojedinac ili čak grupa staviti svoj osobni interes iznad općeg koga je to uopće

briga ili možda nije tako .

Svakako bi bilo interesantno mišljenje općinstva koje svakodnevno putuje neprikladnim ili prikladnim prijevoznim sredstvima i koliko to u ekološkom smislu devastira okoliš i sve živo u njemu i na njemu.

I naći će za informaciju Meczneru pruga kako on je naziva od Samobora do Podsuseda trebala bi biti u dužini 15.500 m i to od Podsuseda do Bregane (valjda je Mecznerova zona odgovornosti samo do njegove kuće u Samoboru) i koštati će oko342,016.000 kn.

I sigurno će biti jedan od nosioca razvoja grada Samobora kao i gravitirajućih mu sela.

Uz vrijeme prijevoza do 30 minuta od Bregane do Zagreb Glavnog kolodvora i to u vršnom opterećenju bespredmetno je svaki daljnji argument u korist željezničke mreže.

DA – ŽELJEZNICI BREGANA - SAMOBOR - PODSUSED

Tajnik HRS-e PETAR STANIĆ i PREDSJEDNIK HRS-e MLADEN NOVOSEL

25.01.2003.

Reakcija na otvoreno pismo stanovnika Ruda objavljeno u Samoborskom glasniku 25. siječnja 2003.

Tko želi potaknuti antagonizam?

Gotovo da zbunjuje gorčina kojom naš dragi sugrađanin iznosi neke neistinosti stvarajući tako neprijateljsku atmosferu prema firmi Kristal Samobor koja prehranjuje 300 - tinjak hrvatskih obitelji.

No, pođimo redom. U više navrata bilo je prigovora da se zbog stakla na dijelu županijske ceste ispred Kristala buše gume na osobnim automobilima. Zanimljivo je to da takve prigovore nemaju djelatnici firme, kooperanti ili dostavljači toplih obroka koji, budimo iskreni, prolaze tom cestom više od svih drugih. Ako tome pridodamo i izjavu da se ispred Kristala zbog internog prijevoza firme, koja na žalost nema tvornički krug pa je ovisna o županijskoj cesti za normalno funkcioniranje, čeka i po pola sata, a istina je da čekanja ima i da nisu duža od par minuta (osim kada je riječ o utovaru staklenog krša kada čekanja nisu duža od 10 minuta), dovodi se u pitanje istinitost kompletnog teksta, a svakako i prava namjera našeg sugrađanina. Iskreno nam je žao što se želi potaknuti antagonizam prema našim susjedima Slovencima iznošenjem neistinosti o komentarima navedenim u prosvjednom pismu. Ponavljamo da u firmi rade isključivo Hrvati, a to što su vlasnici Slovenci nije pitanje koje treba uputiti Kristalu.

Kako je gore navedeno, to je firma koja prehranjuje samoborske obitelji, koja je dio povijesne tradicije Samobora kao staklarskog grada, po čemu je Samobor poznat u čitavom svijetu.Izgleda da sve to nije toliko bitno kada možemo pokazati svu raskoš "hrvatskog jala".

Nadalje, osvrnuli bismo se na izjave vezane za stakleni krš. Problem postoji i rješava se na nivou Grada s kojim firma ima besprijekornu suradnju, te će isti biti uskoro u potpunosti riješen. Nikada stakleni krš nije bio odvožen u nepoznatom pravcu ili deponiran na za to neprimjerena mjesta ili bez kontrole. Istina je također da je prilikom zadnjeg odvoza krša intervenirala i komunalna inspekcija, ali samo da bi utvrdila da je na teren izašla bez razloga. Tom je prilikom, nažalost, onemogućena suradnja firme i drugog našeg sugrađanina, također stanovnika Ruda, te prilika da se u ovakvoj teškoj socijalnoj situaciji u našoj zemlji zaposli i ostvaruje dobit još jedna hrvatska obitelj.

Dragom sugrađaninu također poručujemo da stakleni krš spada u kategoriju inertnog otpada koji je potpuno neškodljiv za okolinu i da za tu tvrdnju imamo potvrde Zavoda za javno zdrastvo Grada Zagreba i Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja tako da nema riječi o "otrovnom otpadu" što isti može i provjeriti u prostorima naše firme.

Nadamo se da smo uspjeli odgovoriti na pitanja vaših čitatelja i barem malo pojasniti situaciju vezanu za našu firmu.

Lijep pozdrav.

Goran Maretić, ing.kem.teh.

25.01.2003.

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA - GRAD SAMOBOR

Protiv pruge!

PRETHODNA RASPRAVA O NACRTU PRIJEDLOGA PROSTORNOG UREĐENJA GRADA SAMOBORA I O NACRTU PRIJEDLOGA GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA GRADA SAMOBORA

Mi smo odbili izgradnju prigradske željezničke pruge II. reda od Samobora do Podsuseda iz sljedećih razloga:

1. pruga će raspoloviti Samobor na dva neprirodna dijela, čime će Grad postati ružan, opasan i nepoželjan za obiteljski život.

2. uz prugu se neće šetati majke s djecom u kolicima niti zaljubljeni mladići i djevojke, uz prugu neće biti šetališta, niti sportskih sadržaja, niti će se itko približiti pruzi na više od 200 metara. Tih 200 metara lijevo i desno od pruge obezvrijedit će samo na području Grada Samobora na duljini od 2,5 km 1.000.000 m2 zemljišta, te njihovim vlasnicima oduzeti vrijednost zemljišta od minimalno 400.000.000 kuna.

3. pruga će promijeniti mikroklimu prirodne cjeline, a ta mikroklima (prirodno magnetsko polje i prirodni napon električne energije) su glavni povijesni razlozi nastanka Grada i opstanka građana na području Grada Samobora, te će se građani u Samoboru loše i mrzovoljno osjećati, što će dovesti do pada kvalitete života u Samoboru.

4. uz prugu će se razvijati osim buke, vibracija i psihičkog remećenja dnevnog i noćnog mira neprirodno i štetno zračenje metalnih tračnica s metalnim kotačima, koje će se emitirati na sve žive organizme, pa će na području prolaska vlaka biti 30% manje biljnog i životinjskog svijeta, ali zato jednaki postotak povećanja malignih oboljenja kod ljudi. Doći će do drastičnog povećanja oboljelih od leukemije i drugih kancerogenih oboljenja, te do naglog pada novorođenih beba.

5. željeznička pruga Samobor-Podsused znači smrt za Samobor kakvim ga poznamo.

NE željeznici kroz naša dvorišta!

U Samoboru 16.01.2003. Predsjednik SRP Samobor: Zdenko Meczner

25.01.2003.

Ogorčenje samoborskih filmskih amatera

Nanook i njegovo oštro koplje

Što bi do vraga trebali imati zajedničko "Nanook, čovjek sa sjevera" filmski klasik Roberta Flahertyja snimljen davne 1922. godine i jedan kvazi - festival "dokumentarnog" i promidžbenog filma u nastajanju?

F kao Flaherty, Robert

Trebala bi to biti revija dokumentarnog i promidžbenog filma koja će doprinjeti razvoju i valorizaciji filmske produkcije, koja će elem stručnim i isto takvim pratećim događanjima omogućiti kontakt filmskih autora, producenata, novinara i profesionalaca vezanih za TV i video produkciju, a što će se ondje prikazivati to je već drugo pitanje.

Naime, u Gradu Samoboru okupili su se dečki s idejom. Izabrali među sobom predsjednika oganizacijskog odbora i direktora nečega što bi mogla biti revija dokumentarnog i promidžbenog filma, naravno s međunarodnim karakterom. Trebalo je samo još pronaći prikladni naziv koji će svemu dati dostojan kredibilitet ili debilitet, već kako. Pronaši su ga listajući Filmsku enciklopediju, te su odlučili kako će dotičnu reviju nazvati "Nanuk", što bi valjda trebala biti istočnjačka parafraza filmskog klasika iz 1922. godine "Nanook, čovjek sa sjevera" Roberta Flahertyja, jednog od očeva filmske dokumentaristike.

I tako je film jednog velikog čovjeka i autora, koji je veći dio svoga života proveo lutajući američkim pripizdinama trošeći filmsku vrpcu na snimanje teškog života ljudi u nepristupačnoj i divljoj prirodi, zahvaljujući slini, kažiprstu i enciklopediji postao maskotom diletanata što nemaju obraza priznati kako organiziraju komercijalni i promidžbeni revijski filmski događaj koji ama baš nikakve veze nema s vrijednostima koje je na vrpcu bilježio nesretni Flaherty, jer njih zanimaju promidžbeni spotići i filmići o vjerskom i kontinentalnom turizmu i sve takve nebuloze u kojima možemo saznati gdje se dobro pije, jede ili nedaj Bože, pare noge pune kurjih očiju.

Usput, gospoda organizatori nisu smatrali nedostatkom što se na internetskom popisu filmskih festivala ne nalazi niti jedan koji nosi ime nekog filmskog autora ili njegova djela, te da ni u rodnoj Flahertyjevoj Americi nema dokumentarne manifestacije revijskog tipa koja bi asocirala na njegov rad. U nečemu su očito prvi.

Novac u rukama, koplje u stražnjici

S druge strane, u Samoboru se već dvije godine zaredom prikazuju u okviru projekta Mikrokino relevantni kratkometražni dokumentarni, eksperimentalni, igrani i animirani filmovi hrvatskih i međunarodnih autora, a u organizaciji Filmske autorske grupe Enthusia Planck. Zahvaljujući Mikrokinu, Samoborci su imali priliku upoznati tridesetak hrvatskih filmskih autora i vidjeti više od 200 filmskih naslova, za što su gradski oci u dvije godine izdvojili 40 000 kuna.

U planu rada ove grupe, kao jedan od ciljeva postavljenih 1995. godine, jest i obnova filmskog festivala koji se oslanja na festival "Sam snimi film" što se sedamdesetih godina održavao u ovome gradu.

Nažalost, organizatore promidžbenog kvazi festa ili možda fešta, ne zanima film, pogotovo ne dokumentarni, njih ne zanima niti filmsko nasljeđe Samobora, a bogme niti tuđe mišljenje. Oni su veličine i rodonačelnici jednog originalnog koncepta koji će imati neizmjerno važan utjecaj na kulturni život Samobora bez obzira na sve. U njihove uši očito ne dopire činjenica kako je krajnje diletantski proglašavati se začetnikom nečega što u Gradu postoji više od 30 godina. Kome je to uopće i važno?

A kada gradski oci preko noći izglasaju sredstva koja će biti utrošena u samo dva dana ove manifestacije, indentična iznosu koji je za dvije godine svoga rada dobio FAGEP, za što je morao priložiti i više od 40 stranica velik plan i program iz kojeg je vidljivo u što je utrošena svaka kuna, apriori obijajući druga mišljenja i u ovome slučaju razrađeni prijedlog na kojemu se više godina radilo, stvari postaju kristalno jasne i ne traže ikakav komentar, osim možda kako bi bilo vrlo slatko vidjeti Nanooka kako svojim kopljem pogađa sve njih u ono mjesto.

Đuro Dugalić - urednik Hrvoje Horvat - direktor www.mikrokino.com Filmska autorska grupa Enthusia Planck J.Komparea 5, Samobor

25.01.2003.

Prosvjed bijesnog Rudara - vozača koji na svoju nesreću koristi prometnicu Rude - Samobor, a bogme i obratno

Prometni čepovi kod Kristala

Nakon ljetnih problema s probušenim gumama na županijskoj cesti Samobor - Jastrebarsko, očekivali smo, a i dočekali, slično veselje koje nam permanentno priređuju vlasnici tvornice Kristal. Naime, tijekom sušne sezone "kristalci" viličarima prebacuju stakleni otpad iz tvornice na mjesto za odlaganje otpada iza tvornice. Kako nema drugog rješenja, viličari voze županijskom prometnicom. Iz neadekvatnih spremnika koje prevoze redovito ispada stakleni otpad. I ljudi buše svoje gume. Sada, kad je cesta prekrivena snijegom i ledom, taj problem se ne vidi golim okom, jer je otpad iste boje. Ali, "kristalci" nekoliko puta tjedno, usred najveće prometne gužve, od 14 sati nadalje istovaruju sirovinu posred neraščišćene županijske prometnice. Već je postalo "normalno" da se kod Kristala stoji s autobusima i osobnim automobilima po pola sata. Komentari kao "Samo vi Hrvati čekajte dok naši dragi susjedi, Slovenci, rade svoj posao", uobičajeni su cinični komentari bijesnih vozača. Ljudi kasne s posla i na posao, ali to očito nikome u ovom gradu ne smeta.

Drugi je problem stakleni otpad kojeg se izbacuje na zemljanu površinu iza tvornice. Veliki dio materijala preko malenog zida završi i u potoku Gradni. Nekoliko smo puta bili svjedoci odvoženja staklenog otpada u nepoznatom pravcu. Jednom se je čak otpadom poravnavalo novo parkiralište tvornice, pa se nakon toga zasipavalo pijeskom. Od visokog dužnosnika samoborske gradske uprave koji je želio ostati anoniman doznali smo da je pri zadnjem odvozu otpada u smjeru Ruda i Braslovja intervenirala i komunalna inspekcija, ali o rezultatima ništa nismo doznali. Nadamo se da će vlasnici Kristala uskoro otvoreno prozboriti o svemu i obavijestiti nas o sljedećoj destinaciji otrovnog otpada, kako bismo mogli i sami posvjedočiti o kvaliteti zbrinjavanja.

Tomislav Marvar

Napiši pismo

Sukob na željezničkoj ljevici

Tko želi potaknuti antagonizam?

Protiv pruge!

Nanook i njegovo oštro koplje

Prometni čepovi kod Kristala

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002