20.07.2003.

Neka zapažanja iz radionice Jože Prudeusa

Mislim da bi trebalo i bilo bi dobro...

PONOVNO POHVALA POU (I.)

Za uzorno upriličenu četrnaestu Večer hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinom grobu – i ove godine svim djelatnicima POU Samobor čestitka. Toliko se toga lijepog poklopilo: sudionici, lijepa riječ, lijepo vrijeme, lijep plakat, stručak ljubavnih u Ljubici 2003., Arsenom dojmljiv ugođaj i na kraju ugodna prijateljska večera Pri staroj vuri. (Tamo je, tko ne zna, prije 14 godina i začeta ideja o ovoj priredbi).

Možda zato malo smeta nesuradnja turističkih djelatnika (nije li Ljubica i njihova?) s POU, jer raskošan vatromet bi najavljivan svakodnevno u medijima, a o Ljubici ni prije niti poslije - niti spomena... Možda je POU, mimo te nesuradnje moglo, na svoju ruku, obznaniti vijest u televizijskoj emisiji Hrvatska danas (kao davnih godina), u Vjesniku, Večernjem, Jutarnjem... pa bi se broju nazočnih na Večeri stiha pridružilo još možda pedeset... sto... sto pedeset... I uživali kao nazočni.

I opet, po ne znam koji put. Javno izričem svoje "mea culpa" poradi onoga na "Ljubičinom g r o b u" što sam brzopleto smislio. Promijenimo to u ljepše: u Ljubičinom g r a d u !

N.B. Šest (!) godina poetskih večeri u Selcima biva čak u Dnevniku HTV-a!!!

IMAM PRIJEDLOG ALI...(II.)

Od one večeri kada je dr. Ivo Frangeš izjavio, otkrivajući ploču "Prolaz hrvatskih pjesnika" da je ovo j e d i n o mjesto u Hrvatskoj s tako lijepim imenom, pa sve do ove XIV. Ljubice razmišljam (okolnosti su Prolaz i dr. poremetili) gdje staviti tu poetsku ploču i niz nizati pjesničkih "ljuvenih" stihova.

I domislio sam pravo mjesto, u srcu grada, u poetskom okružju, na oku svakom, na turistički vrijednom prostoru koji bi ovim bio uvelike oplemenjen.

I nema nikakvih "administrativnih" problema i komplikacija - treba samo dobre volje da se to učini tu, sada i zauvijek! Na diku ovom gradu.

Gdje? E, poučen iskustvom da moji prijedlozi do sada nisu bogznakako prihvaćani, ovaj ću, do daljnjega, zadržati "in pectore".

Pa bila ta vrijednost drugdje, igdje, ili nigdje.

ČIME SI JA GLAVU RAZBIJAM (III.)

Bila jednom (tobože) Julija i Romeo. Tamo negdje u Veroni. I kakav li biznis načiniše, od tog "tobože", Veronci.

A Samoborci imali uistinu Julijanu i Stanka pa? Je li ikome došla ideja o recimo primjerenom suveniru npr. Julijana ili Ljubičina torta, kava, liker, Đulabije slastice, pa nekakva domača žestica, vino sa Stankovim imenom ili slično. Ništa.

U vremenima bez veze i ovo je bez veze.

SRAMOTNA SUVENIRSKA PONUDA

Moje je da se srdim i – ništa više. Posao je turističkih djelatnika kojima bi trebala biti dužnost i č a s t (vjerojatno su plaćeni za to), da vode skrb o izgledu i ponudi samoborskog suvenira.

Ima mladih, nadobudnih novinara, pa neka "prošeću" samoborskim trgovinama, ima i onih koji imaju fotografski aparat (ja nemam) pa neka snime svu silu: boca, bočica, čaša, čašica, štamplića, šalica, pehara, peharčića... Najkičastiji kič na kojem, na žalost, piše: Uspomena iz Samobora. Sramim se. Pa što?

Ili: plastični prasac kameru uperio raskrečenoj krmači izravno u onu stvar!?!. Opa! Je li to poklon supruga supruzi, mladića djevojci, oca sinu, kuma kumi...?

Bokmoj, kaj ja sve baš moram videti, a drugi si mirno ispijaju škropec.

Ima, ima u boljim samoborskim trgovinama. O tempora o mores!

SAMOBOR SE VOLI PROZOROM!

I to lažnim!? Ne vjerujete? Izvolite: Stražnička 1a! Poštovanog Samoborca, pravog gospona Vojka Filipca zasmetao njegov dugi, visoki, monotoni zid u ovoj ljupkoj samoborskoj uličici. I? Dao se na posao. Jasno, i trošak. "Ištemao" luknju, dao napraviti lijepi drveni prozor i ugradio. Pitao sam ga, usputice, čemu to? Odgovorio je jednostavno: "Kaj ni sad lepše?". I je. Svaka čast!

Joža Prudeus

20.07.2003.

Reagiranje povodom razgovora s direktorom Komunalca

Razvrstavati otpad!

Javljam se ponukan intervjuom s gospodinom Zorićem iz Komunalca. Mislim da je krajnje vrijeme naučiti (natjerati) ljude da razvrstavaju otpad. Kao primjer navodim samoborske birtaše koji nemilice bacaju staklenu a nepovratnu ambalažu sokova i alkohola u smeće. A potrebno je tako malo vremena i volje da se to odvojeno odveze u reciklažno dvorište. Svi voze prave 'pile' pa sigurno imaju mjesta i vremena jednom tjedno 'skočiti' do sajmišta. Kaj ne?

T.M.

20.07.2003.

O anketi

Hoćemo točan broj glasača!

Poštovani,

bilo bi dobro da u vašim anketama navedete broj glasača, tako da znamo koliko je ispravan rezultat. A i vjerodostojnost ankete bila bi poboljšana.

Hvala na uvažavanju.

Miomir Jelić

Biti će i to, na jesen.

Urednik

Napiši pismo

Mislim da bi trebalo i bilo bi dobro...

Razvrstavati otpad!

Hoćemo točan broj glasača!

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002