18.05.2008.

Dan muzeja obilježen izložbom Stjepana Balje i Dragutina Grgasa u Otvorenoj galeriji

Zaprešićani humani i u materijalu

Dan muzeja obilježen izložbom Stjepana Balje i Dragutina Grgasa u Otvorenoj galeriji

Ovogodišnji Dan muzeja samoborska je otvorena galerija obilježila otvorenjem izložbe dvojice zaprešičkih umjetnika - Stjepana Balje i Dragutina Grgasa pod nazivom Humano u materijalu.

Kako je u uvodnom slovu naglasio voditelj galerije Andrej Lapaine, rezultat je to suradnje dviju sredina koje spaja rijeka Sava, koja je postala umjetnička poveznica Zaprešića i Samobora.

R.Š.

Stjepan Balja

Stjepan Balja rođen je u Zaprešiću 1940. Zlatarsko obrazovanje okrunio je diplomom 1957. Samostalnu zlatarsku radionicu za oblikovanje i izradu nakita otvorio je 1966. Aktivni je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Udruge likovnih stvaralaca (ULS).

O njegovom radu Ivanka Ivanec u katalogu izložbe, između ostalog, piše: "... Autorova idejna koncepcija gradi nakit koji u sebi sažima dojmljivo zajedništvo i sklad različitih elemenata. Umjetnikovo srebro je kovano, rezano, piljeno, perforirano, gužvano, tiješteno i tučeno, cizelirano, pjeskareno, visoko polirano, rodinirano, matirano, patinirano. Autor ga tretira kombinacijom raznovrsnih tehnika u lančanom nizu..."

Dragutin Grgas

Dragutin Grgas rođen je 1951. u Zaprešiću. Diplomirao je kiparstvo na ALU u Zagrebu 1976., u klasi prof. Ivana Sabolića. Član je HDLU-a i ULS-a. Voditelj je kiparske kolonije "Ivanjski kriješ" u Pušći, te kiparske kolonije "Česmina" na otoku Olibu. Živi i radi u Zaprešiću.

Stanko Špoljarić o njegovom radu piše: "... Značajka Grgasovog stvaralaštva je intezitet bez faza praznog hoda, obilježenih intrigantno osmišljenim ciklusima. Jedinstvo različitosti, karakteristika je skulpture Dragutina, spoj je različitih materijala i tretmana, ali s podvrgnutosti istoj ideji, jasnom likovnom konceptu koji koristi i poštuje specifičnosti svakog gradivnog elementa..."

 
18.05.2008.

Počela s radom 3. likovna kolonija Ljeto u Samoboru

7 pjesnika za 7 likovnjaka

Počela s radom 3. likovna kolonija Ljeto u Samoboru

U subotu, 17. svibnja, počela je s radom ovogodišnja, 3. po redu likovna kolonija Ljeto u Samoboru. Početak te već tradicionalne kulturne priredbe obilježen je u Otvorenoj galeriji u Starogradskoj, a prisustvovali su mu akademski slikari i pjesnici - budući autori listova mape grafika.

O radu kolonije govorili su Andrej Lapajne u ime Samoborskog muzeja - organizatora kolonije, te pisci predgovora prof. Josip Dujmović i Milan Žegarac Peharnik.

Dujmović je naglasio važnost očuvanja samoborskih veduta u našim srcima i pamćenju, a Žegarac je posebno istakao značaj očuvanja samoborskog kajkavskog jezika, kojim su ovaj put napisane pjesme, a koje će inspirirati rad likovnjaka.

Iz bogatog stvaralaštva samoborskih pjesnika izabrano je sedam pjesama koje su podijeljene slikarima, zajedno s alatom i materijalom potrebnim za rad. Voditelj otvorene Andrej Lapajne tom je prilikom napomenuo da će mapa grafika sadržavati sedam grafičkih listova izrađenih u tehnici visokog tiska i sedam listova pjesama samoborskih pjesnika, a bit će otisnuta u 27 primjeraka.

Slikarima su "pripale" sljedeće pjesme:

Maja Cipek - Sanoborska (Zoran Perović)

Irena Podvorac - Oblak kišoviti (Zlata Bujan Kovačević)

Katarina Divander - Nebeski malar (Milan Žegarac Peharnik)

Matija Tomšić - Srebreno čislo (Marinko Španović)

Miran Šabić - Praf po meri (Joža Prudeus)

Nevenka Miklenić - Zakaj su te z šinah zeli? (Ranka Novosel)

Boris Šimunović - Više ih ni (Marijana Jaić)

Izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, koja je samoborskim umjetnicima poželjela sreću u radu i uspješne rezultate 3. likovne kolonije Ljeto u Samoboru. Isti će javnosti biti predstavljeni 26. srpnja povodom Dana Grada Samobora.

R.Š.

 
18.05.2008.

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice otvorena je izložba Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice

Spretnost ruku i smisao za lijepo

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice otvorena je izložba Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice

Dječji odjel Gradske knjižnice Samobor još je jednom bio pretijesan za sve poklonike rada Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice. Izložbom pod nazivom Religije svijeta polaznici svih uzrasta vješto su pokazali spretnost svojih ruku i smisao za lijepo, ali i vjeru u toleranciju različitosti među svjetskim religijama.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, a u ime polaznika radionice Irena Šepl. Pod vodstvom prof. Tatjane Gaćeša nastupio je Ženski zbor GŠ Ferdo Livadić. U izložbi možete uživati tijekom svibnja i lipnja u izlozima Dječjeg odjela GK Samobor.

M.C.

FOTO: Sonja Brzak - Iscrpljeni Buddha

 
18.05.2008.

Okićki kraj dobio je novu likovnu manifestaciju

Prva keramičarska kolonija u Klakama

Okićki kraj dobio je novu likovnu manifestaciju

U subotu i nedjelju, 10. i 11. svibnja, u organizaciji keramičarske sekcije Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, održana je Prva keramičarska kolonija Klake (KKK) koja je iznimno uspjela u svakom smislu u kojem jedna kolonija može uspjeti.

Sa zadanom temom starih drvenih kuća okićkog kraja, kao i predmeta koji su se u njima koristili, pozvani su umjetnici iz Samobora, ali i nekoliko gradova Hrvatske, da naprave svoja djela i dovrše ih u Klakama zajedno s 23 člana keramičarske sekcije OŠ Mihaela Šiloboda.

Puno se u ta dva dana mijesilo, modeliralo, urezivalo, gnječilo, peklo, a i mnogo se praktičnih stvari moglo i naučiti, kao, na primjer, demonstracija raku tehnike ili rad na keramičarskom kolu. Rezultati pak, radovi koji su izlazili iz peći, više su nego oduševili okupljeno keramičarsko društvo, djecu i sve koji su se tih sunčanih dana namjerili u područnu školu u Klakama gdje je kolonija održana. Bilo je tu zaista svega: vrčeva, bubamara, mrava, ježeva, tanjura, pegli, ogledala, pročelja starih drvenih kuća, posudica za čuvanje hrane, stepki, zdjela...

A da nisu samo mladi učili od starijih i iskusnijih umjetnika pokazala je činjenica da su apsolutno, kak se to danas veli, ultimativno iznenađenje kolonije bili radovi Ivana Brdarića, učenika 4. razreda OŠ Mihaela Šiloboda. Njegova dva rada, Lav i Pan, oduševili su sve nazočne kiparske i keramičarske autoritete i ne treba sumnjati da će utjecati i na njihov daljnji rad.

U Klakama su (a neki su na kratko "zbrisali" i na Okić) ta dva keramičarska dana bili: Boris Roca iz Rijeke, Smiljana Brezovec Meštrić iz Varaždina, Irena Škrinjar iz Zaprešića te Grozdana Korpar, Gizela Ulle Kovačić, Nevenka Miklenić, Magdalena Regović, Ružica Gotić Vuković, Irena Podvorec, Matea Bišćan i Valerija Levanić Milinković iz Samobora. I naravno, i najvažnije, članovi keramičarske sekcije OŠ Mihaela Šiloboda koji su sa svojom voditeljicom Valerijom Levanić Milinković bili i povod i razlog, ali i logistika ovog kulturno – umjetničko – pedagoškog okupljanja.

Nenad Kobasić

 

Dan muzeja obilježen izložbom Stjepana Balje i Dragutina Grgasa u Otvorenoj galeriji

Počela s radom 3. likovna kolonija Ljeto u Samoboru

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice otvorena je izložba Gizele Kovačić Ulle i polaznika njene Keramičarske radionice

Okićki kraj dobio je novu likovnu manifestaciju

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002