13.12.2004.

Koncert čembalistice Višnje Mažuran u Samoborskom muzeju

Uspjela najava velikog glazbenog događaja

Koncert čembalistice Višnje Mažuran u Samoborskom muzeju

U organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Samoborskog muzeja održan je u nedjelju, 12. prosinca u Samoborskom muzeju koncert čembalistice Višnje Mažuran.

U dupkom ispunjenoj sali Samoborskog muzeja poznata je čembalistica izvela djela Johana Sebastiana Bacha i to izbor njegovih preludija i fuga iz II sveska Das Wohltemperierte Klavier.

Višnja Mažuran glazbeno se školovala u rodnom Varaždinu, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Ive Mačeka, a usavršavala se u Njemačkoj i Austriji. Ubrzo nakon diplome bila je angažirana u svjetski poznatim Zagrebačkim solistima, s kojima je koncertirala punih 30 godina, proputovavši svih pet kontinenata i nastupivši više od 2000 puta.

Usporedno s tim razvijala je plodnu solističku karijeru, nastupala uz brojne domaće i strane orkestre u domovini i inozemstvu, te gostovala na brojnim festivalima.

Osim snimanja za TV postaje objavila je i brojna diskografska izdanja. Za svoje umjetničke domete primila je niz priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Milke Trnine, Vladimira Nazora, Orlanda, te 2001. Nagradu Grada Zagreaba.

Redovna je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je utemeljila studij čembala, a u njenoj je klasi do sada stasalo nekoliko vrsnih čembalista.

Djelima J.S.Bacha Višnja Mažuran se intenzivno posvećuje već gotovo dva desetljeća. Prva dva ostvarena projekta, koje je javno izvodila i snimila na kompaktne diskove bile su njegove Goldberg varijacije i Umjetnost fuge. Projekt na kojem sada radi obuhvaća djelo pod nazivom Das Wohltemperierte Klavier (Dobro ugođen klavir). Zbirka se sastoji od dvije knjige, a svaka sadrži po 24 kromatski poredanih preludija i fuga. Djelo je nastajalo desetljećima, objedinjuje u sebi vrhunsko skladateljsko umijeće, kao i umijeće izvođenja, te je vremenom postalo nezaobilaznom literaturom svakog glazbenika.

Višnja Mažuran će tijekom dvije godine integralno izvoditi i snimiti na kompaktne diskove prvu, a zatim i drugu knjigu Dobro ugođenog klavira. Radi se o pothvatu rijetkom i u svjetskim okvirima.

Na samoborkom koncertu izveden je izbor preludija i fuga iz 2. knjige, a bila je to izvrsna najava integralne izvedbe koja će uslijediti 8. i 10. travnja 2005. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu i bit će posvećena prof. Ivi Mačeku.

Robert Škiljan

 

Koncert čembalistice Višnje Mažuran u Samoborskom muzeju

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002