04.12.2004.

Nova izložba u Galeriji Prica

Juraj Škarpa, veliki kipar iz Staroga Grada

Nova izložba u Galeriji Prica

U Galeriji Prica otvorena je 3. prosinca izložba skulptura, crteža i studija kipara Jurja Škarpe (1881.-1952.). U suradnji s Galerijom umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Centrom za kulturu Staroga Grada na Hvaru ovaj put su javnosti predstavljena djela premalo poznatog hrvatskog kipara, koji je živio i radio u sjeni poznatijeg Ivana Meštrovića.

Na izložbi Kipar Juraj Škarpa izloženo je tridesetak skulptura od bronce, drva, sadre, mramora, kamena i terakote. Značajno je spomenuti da je Škarpa zapravo bio jedini ekspresionist među hrvatskim kiparima, te su njegova ekspresionistička djela iznimno zanimljiva za posjetitelje. Zanimljivo je da je početkom dvadesetih godina proteklog stoljeća živio i radio u Samoboru, oženio se Samoborkom, a i zaposlio se u Samoborki.

Nakon pozdravne riječi v.d. ravnatelja POU Samobor Tomislava Marvara Škarpino su djelo predstavili prof. Aldo Čavić, ravnatelj Centra za kulturu Staroga Grada i dr. Vinko Srhoj sa Sveučilišta u Zadru, koji su i autori postava izložbe, a potonji je i autor monografije koja prati izložbu.

Samoborce i sve pisutne posjetitelje i uzvanike pozdravili su gradonačelnik Staroga Grada Visko Haladić i samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, koji je i otvorio izložbu koja se može razgledati do 23. prosinca.

Galerija Prica profilirala se je ove godine kao značajni izložbeni prostor u Zagrebačkoj županiji, posebice s dvije izložbe hrvatskih kipara - nedavno preminulog Zvonimira Lončarića i sada postavom izložbe Kipar Juraj Škarpa.

Među nazočnima viđeni su i poznati hrvatski umjetnici - fotograf Stephan Lupino i kipar Ivan Kožarić, koji su s kustosicom Galerije Majom Marković započeli preliminarne dogovore za izložbe u 2005. godini.

s.s.

 
04.12.2004.

U knjižnici otvorena izložba ilustracija Vjere Reiser

Budi volja tvoja

U knjižnici otvorena izložba ilustracija Vjere Reiser

U Gradskoj knjižnici Samobor otvorena je izložba Vjere Reiser pod nazivom Budi volja tvoja. Riječ je o ilustracijama koje je slikarica izradila za knjigu pod tim nazivom, u kojoj su sadržani hrvatski Očenaši u glagoljskim rukopisima. Knjiga je izdana u izdanju Erazmus naklade 2003. godine, za tisak ju je priredila Anica Nazor, a uredili su je Srećko Lipovčan i Zlatko Rebernjak.

U knjizi su objavljene transkripcije osamnaest tekstova Očenaša iz danas poznatih hrvatskih glagoljskih, rukom pisanih misala iz 14. i 15. stoljeća. Uz njih su u boji otisnuti faksimili stranica misala s Očenašima.

Predgovor nakladnika i uvodni tekst prirediteljice o glagoljskim Očenašima tiskani su na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom i španjolskom jeziku.

Vjera Reiser rođena je u Osijeku, a u Zagrebu je studirala na Ekonomskom fakultetu i teologiju za laike. Studij slikarstva pohađala je u Firenzi. Oslikavala je Bibliju, a poznata je po neosakralnoj minijaturi koju često veže za stare glagoljske tekstove iz Misala i Brevijara 15. stoljeća. U suradnji sa Staroslavenskim institutom u Zagrebu oslikala je i tiskala mape biblijskih sadržaja.

Izložbu u Gradskoj knjižnici u Samoboru, za koju je šteta da je otvorena u isto vrijeme kad i Škarpina u Galeriji Prica, otvorio je fra Venancije Mihaljević iz samoborskog franjevačkog samostana. Baš je on odigrao značajnu ulogu u njenom stvaralaštvu. Naime, svojevrsno nadahnuće Vjera Reiser je našla u riječima propovijedi fra Venancija u kojoj je pozvao vjernike da "budu umjetnici riječi Božje". Također, manje je poznato da se u franjevačkom samostanu nalazi i glagoljski fragment iz 14. stoljeća.

Ilustracije Vjere Reiser našle su se i u rukama Svetog oca, kojemu je prvih 50 primjeraka knjige Budi volja tvoja predano prilikom njegovog posljednjeg posjeta Hrvatskoj.

Izložba se može razgledati do 10. siječnja sljedeće godine.

R.Š.

 

Nova izložba u Galeriji Prica

U knjižnici otvorena izložba ilustracija Vjere Reiser

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002