10.02.2019.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bregana proslavilo 110. rođendan

Više od stoljeća uz svoje Bregančane

Punih 110 godina prošlo je od 7. veljače 1909. godine, kada je u Samoborskom listu objavljena vijest da će Tvornička vatrogasna četa, oformljena radi potreba zaštite tadašnje Allnochove Tvornice štapova u Bregani, održati svoju skupštinu s namjerom da se u Bregani osnuje vatrogasno društvo. Krajem 20-ih godina prošlog stoljeća izgrađeni su spremište i vatrogasni dom, nabavljena je vlastita štrcaljka i ostala oprema, broj članova tijekom godina se mijenja, no DVD Bregana ostaje aktivno sve do danas, kada broji 34 člana i 3 članice. Vremenom raste i važnost DVD-a u cjelokupnom životu mjesta, članovi sudjeluju u svim događanjima, a svojim dobrovoljnim radom i brojnim aktivnostima doprinose boljitku Bregane u svim segmentima.

Na proslavu svoje velike obljetnice, koja je u subotu, 9. veljače, održana u Restoranu Vilinske jame u Grdanjcima, pozvali su tim povodom svoje kolege iz svih samoborskih vatrogasnih društava, prijatelje iz slovenske Brestanice, Obrežja i Ribnice, Buševca, Jastrebarskog, Kerestinca, Zaprešića i Svete Nedelje, gradske čelnike i vodstva vatrogasnih zajednica Samobora i Zagrebačke županije, predstavnike tvrtki i obrta koji ih sustavno podupiru i pomažu im u radu, članove svojih obitelji, kao i predstavnike i članove brojnih institucija i udruga s kojima već dugi niz godina surađuju; od policije, Crvenog križa, HGSS-a, osnovne škole, Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Udruge Etno fletno, branitelja, crkvenih velikodostojnika, političara, samoborskog Komunalca i zaista brojnih drugih.

Dvjestotinjak uzvanika uvodno je pozdravio domaćin, predsjednik DVD-a Bregana Vladimir Hribar, zahvalivši svima na dolasku, a zatim i na podršci koju uživaju u svojoj lokalnoj sredini, od Grada Samobora pa nadalje. Posebno je zahvalio obiteljima svih vatrogasaca, jer njima je zapravo najteže i bez njihovog strpljenja i razumijevanja ne bi bilo ni uspješnih vatrogasaca.

O počecima i povijesti društva u svojem je podrobnom izvješću govorio tajnik Davor Jandrečić, koji je na kraju iznio i podatke o aktivnostima koje su vatrogasci Bregane imali i odradili unazad godinu dana, od prošle skupštine.

U ime pokrovitelja ove velike proslave, Grada Samobora, nazočnima se najprije obratio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, koji je istaknuo kako samoborski vatrogasci imaju punu podršku Grada, njihov rad se prati i podržava, a i nadalje će se ulagati u potrebnu opremu, jer znaju što sve treba napraviti kako bi bili još efikasniji za potrebe i sigurnost svih građana Samobora i okolice. Stanec je dodatno naglasio i njihovu nezamjenjivost u sustavu civilne zaštite Grada, kojoj je na čelu, a koja je bez vatrogasaca nezamisliva.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Mladen Žitković, uz čestitke i zahvalu na dobroj i profesionalnoj suradnji, društvu je prigodno darovao i 5 pari zaštitnih rukavica i potopnu pumpu, koje će im dobro poslužiti kod budućih intervencija.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Željko Koščica iskoristio je dio svog čestitarskog govora da se požali na način donošenja nekih odluka unutar Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i smatra da je Samobor tu bio zapostavljen od strane županije.

Odgovorio mu je predsjednik VZZŽ-a Stjepan Ptiček, rekavši da će, ako je i bilo pogrešaka, one uskoro biti ispravljene kroz organizacijske i zakonske izmjene o vatrogastvu, jer i sam je svjestan da neke lokalne samouprave zaboravljaju na svoje vatrogasce ili za njih nemaju dovoljno sredstava. Grad Samobor je upravo obrnuti primjer, jer puno ulaže u vatrogastvo, no, kako je rekao, sredstva o kojima je govorio Koščica išla su iz resornog ministarstva, a ne iz županije.

Prije svečane dodjele priznanja sve prisutne pozdravio je zamjenik župana Zagrebačke županije i počasni član DVD-a Bregana Hrvoje Frankić, koji je vatrogascima poručio da su i u županiji itekako svjesni bitnosti vatrogastva i vatrogasaca, ne samo radi sposobnosti koje iskazuju na terenu, već i zbog značaja za sredinu u kojoj žive, jer su velikim dijelom ujedno i okosnica društvenog života u svojim mjestima.

Priznanja su potom uručena svima koji su pripomogli radu društva tijekom proteklih godina, medalju za 10 godina rada u društvu primila je Matea Hribar, dok je srebrna medalja uručena Vladimiru Šipragu.

Posebno priznanje dodijeljeno je Prostovoljnom gasilskom društvu Brestanica iz Slovenije u povodu 40 godina pobratimstva.

Velika proslava nastavljena je uz bogatu večeru i ples i uz pratnju muzičara iz sastava Stare kočije.

M.K.

 

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.