07.04.2017.

Impresije nakon odgledanog Gazde

Kupujmo h(H)rvatsko(u)?!

Nakon odgledanog Gazde i trenutne situacije s Agrokorom, ali i drugim hrvatskim tvornicama, poput Borova, Petrokemije, ne mogu se oteti dojmu da je nešto čudno u cijeloj toj situaciji, koja me previše podsjeća na kolonijalno razdoblje, a u novije doba i razdoblje modernih financijskih institucija i aranžmana - MMF, Svjetska banka itd.

Da pojasnim svoje viđenje situacije, koje naravno nije stručno, ali je iz kuta malog, tzv. običnog čovjeka...

Naime, u kolonijalno vrijeme, postojale su resursima bogate države, npr. Indija, gdje je V.Britanija poslala svog namjesnika da upravlja zemljom, tj. prirodnim bogatstvom, ali i stanovništvom. Zemlja se obrađivala na način i proizvodile su se kulture koje su odgovarale kolonijalnoj sili.

Danas, države generiraju sve veće i veće budžetske deficite za potrebe svog financiranja, zadužujući se kod svojih narodnih banaka, ali, u većoj mjeri, stranih financijskih institucija. Zbog nemogućnosti otplate takvih nepovoljnih kredita, strane financijske institucije postaju stvarna vlast, tj. kreator unutarnje politike u takvim državama.

Budući da Agrokor, kao koncern, objedinjuje velik broj nacionalno strateških tvrtki, zapošljava, direktno i indirektno, veliki dio stanovništva, za proizvodnju koristi veliki dio hrvatskog teritorija i ima značajan udio u BDP-u Republike Hrvatske, ne možemo li reći da je Agrokor, potpisivanjem ovakvog ugovora zajedno s cijelom Hrvatskom predan u ruke globalnim financijskim "igračima", tj. kreditorima te oni od sada diktiraju daljnja politička i ekonomska zbivanja u "državi".

Imamo li uopće više državu, ako je narušen jedan od ključnih elemenata - suverenitet. Bojim se da se to polako počinje događati, krenuvši od Agrokora nadalje.

Jer, Hrvatska je zemlja bogata resursima, za koje globalni ulagači sigurno imaju spreman plan, dok političke stranke, opcije i pojedine figure iz ekonomskog i političkog života gube na svom značaju.

Noćna ptica

Napiši pismo

Kupujmo h(H)rvatsko(u)?!

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002