15.01.2016.

U prepunom samoborskom kinu priređena samoborska premijera filma Narodni heroj Ljiljan Vidić

Samobor još uvijek ima filmsku publiku!

Već godinama gunđamo i prigovaramo na stanje naše kino dvorane, koja je desetljećima "Katica za sve" kad je riječ o kulturnim događanjima, jer drugu i bolju nemamo. Je, napuni se ona dupkom na nekim koncertima, mame, tate i familija dođu vidjeti dječicu koja nastupaju, prate s veseljem Samoborci i naše kazalištarce, al' kad je kino u pitanju onda uglavnom svi bježe u Zagreb. Te dvorana smrdi, te im je prevruće ili prehladno, teško im je sjedit dva, tri sata na starim stolcima i još svašta su filmofili imali za prigovoriti, jer zagrebačke kino dvorane, ma kako sterilne bile, što se toga tiče nude puno više. I dobro, stvarno je tak bilo.

No, stvari su se unazad koju godinu bitno promijenile i, možda će zvučati pretjerano, u četvrtak, 14. siječnja, dogodio se mali kulturološki pomak u životu našega kina. Uprli su naši kulturnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta sve snage da u život vrate i naše kino. I uspjeli. Samoborci su to prepoznali i nagradili njihove napore tako što su do zadnjeg mjesta ispunili dvoranu na premijeri filma Narodni heroj Ljiljan Vidić, mladog režisera Ivana-Gorana Viteza. Nije to prva filmska premijera u Samoboru na kojoj su se predstavili i glumci i ekipa koja je radila film, ali je ova bila posve posebna po atmosferi u publici i među filmskom ekipom.

Naime, te večeri su Samoborci, a skoro svi u dvorani su se poznavali pa je trebalo i vremena dok se ispozdravljaju, sa smijehom i pljeskom ispratili odličnu komediju o partizanima i ustašama, duhovito ispričanu kroz sličice iz ne tako davne povijesti, i tako se vratili svojem kinu.

O samom filmu više ni nećemo, jer publiku, očito, ima. Neće se ljutiti ni sami filmaši što ih je dopao sam kraj teksta, jer važnije su nam ovaj puta njihove reakcije. A u Samobor su došli na premijeru režiser Ivan-Goran Vitez, scenarist Zoran Lazić, glavni protagonisti Tena Jeić-Gajski, Kristijan Jaić i Dragan Despot, vidno i ugodno iznenađeni ispunjenom dvoranom. Još zadovoljnija je bila ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda, koja ih je sve pozdravila, zahvalila svojim marljivim djelatnicima, ali i svim sugrađanima na zaista velikom odazivu i najavila ostale novitete i iznenađenja koja će se događati tijekom godine.

Uz prigodnu tortu, slastice i piće, druženje filmofila i filmaša nastavilo se skoro do ponoći.

Znamo da svega toga ima i u Zagrebu, ali ovo je nama vrijedilo puno više.

M.K.

Iznenađenje za najupornije: stolci na balkonu!

U premijeri filma Narodni heroj Ljiljan Vidić samoborski filmofili, za sada samo oni koji su film gledali s balkona, uživali su u novim udobnim stolcima. Naime, na balkon je postavljeno pedesetak sjedalica koje su još pretprošle godine nabavljene u Osijeku. Početak je to radova na unutarnjoj rekonstrukciji dvorane, kojoj vrijedni djelatnici POU-a sustavno mijenjaju izgled i tehničke karakteristike, jer tu su i novi razglas, projektor, ventilacija, kao i svi ostali detalji koji naše kino polako, ali sigurno, vode u novo i tehnološki primjereno doba.

No, prije "šarafljenja" stolaca trebalo je urediti podove i zidove, postaviti novu konstrukciju, a obnovljena je i stolarija. Makar još nije sve gotovo, samo da podsjetimo – nakon gašenja brojnih kina u Hrvatskoj, Samobor je svoje kino uspio zadržati ponajprije zahvaljujući našim gradskim ocima i pokojnom pročelniku Damiru Fabeku, koje su dečki iz FAGEP-a, na čelu s Matkom Burićem, uvjerili da naš grad može, zaslužuje i treba imati kino.

 

U prepunom samoborskom kinu priređena samoborska premijera filma Narodni heroj Ljiljan Vidić

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002