17.01.2018.

Edukacija kao trajna zadaća članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

I ovo bu leto kapla bila prava!

Edukacija kao trajna zadaća članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Svoju aktivnost Samoborska vinogradarsko vinarska udruga obilježava i nizom sadržaja koji na edukativan način promoviraju samoborski vinogradarski kraj. Predavanje o prihrani vinove loze uz primjenu najnovijih agrotehničkih mjera održano je u utorak, 16. siječnja, kao uvodni dio degustacije vina vinogradara i vinara samoborskog područja. Kako i na koji način prihraniti tlo da bi prinosi bili značajniji ili pak kako zaštititi vinovu lozu od nametnika, sve se to moglo čuti od predstavnika tvrtke Colić-Trade, koja se na hrvatskom tržištu promovira kao jedna od vodećih u distribuciji i primjeni najnovijih proizvoda iz programa eminentnih tvrtki koje se bave proizvodnjom zaštitnih sredstava u vinogradarstvu.

Nazočni, koji su se okupili u većem broju, željeli su nakon degustacije od eminentnog enologa Zdenka Ivankovića čuti kakva su im mlada vina i što treba eventualno učiniti da bi sve bilo još bolje. Tražili su se odgovori, a Ivanković je, po okončanju degustacije čak stotinjak uzoraka, jasno naglasio:

- Samoborci imaju dobra mlada vina, od kojih su neka, bez pretjerivanja, zaista već sada vrhunska. Ostaje da se isprave neki manji nedostaci, ali vrijedi naglasiti da i protekla godina nije išla na ruku vinogradarima. Suša, bolesti, a time i smanjen prinos, sve zajedno bio je velik izazov u proizvodnji vina za svakog vinara - rekao je Ivanković.

Iako se kemijskom analizom dobivaju značajni parametri o kvaliteti vina, prema okusu i još nekim detaljima sigurno je sve i ovaj puta vrlo dobro.

- Mogu još jednom naglasiti da Samoborci imaju kvalitetu. Uložili su trud, znanje i primijenili stečena iskustva da bi imali dobar konačni proizvod.

Kapla bu prava, na ponos onih koji ju buju imali i koji su trde suze lili kad su ju delali. Praf za praf, to je i najveća plaća.

F.S.G.

Foto: Damir Kirin

 

Edukacija kao trajna zadaća članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Arhiva 2018

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002