03.12.2018.

Školska shema zaživjela u samoborskim osnovnim školama

Učenicima dostupnije svježe voće, povrće i mliječni proizvodi

Ugovor vrijedan 178.165,58 kuna (bez PDV-a) za projekt Školska shema, koji u cijelosti financira Europska komisija, potpisali su s Gradom Samoborom u gradskoj vijećnici u ponedjeljak, 3. prosinca, ravnatelji svih 5 samoborskih osnovnih škola: Bogumila Tonija, Samobor, Rude, Milana Langa i Mihaela Šiloboda.

Grad Samobor je, kao osnivač škola, aplicirao na ovaj projekt kojim se učenicima od 1. do 8. razreda do kraja ove školske godine, dakle do sredine lipnja 2019., jednom tjedno osigurava besplatan obrok voća i povrća, a učenici od 1. do 4. razreda imat će još i besplatan mliječni obrok.

Ugovore su sa zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković, kojoj su se ovom prigodom pridružili pročelnik Juro Horvat te viši referent iz Odjela za društvene djelatnosti Marijan Kižlin i viša stručna suradnica odjela Vlatka Šalamun, potpisali u ime škola njihovi ravnatelji Goran Lesjak, Milena Kolarec, Kristina Halužan, Igor Matijašić i Ivan Goran Matoš.

Zamjenica gradonačelnika istaknula je važnost ovakvih i sličnih projekata, jer obuhvaćaju svu djecu naših osnovnih škola pa će Grad i ubuduće nastojati putem dostupnih natječaja pribaviti moguća dodatna sredstva za njihovu dobrobit, a u ime svih škola i nazočnih ravnatelja na realizaciji ovog projekta zahvalila je ravnateljica OŠ Rude Kristina Halužan, koja je naglasila kako je sada svoj djeci, unatoč skupoći određenih namirnica i cijeni obroka, koja se za sada ne može smanjiti, dostupan zdrav obrok u školi.

Unatoč pojačanoj brizi o prehrani školske djece i nastojanju da se u školskim kuhinjama spravljaju što zdraviji obroci po cijeni od 7 kuna dnevno, broj učenika koji se hrane u školi se smanjuje kako prelaze u više razrede, iako Grad sufinancira ili u potpunosti financira trošak školske kuhinje za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

Daleko smo još od sustava jednosmjenske nastave, koja je za sada moguća tek u OŠ Mihaela Šiloboda, a u kojem bi sva djeca imala dovoljno vremena pojesti svoj školski obrok, pa je ovaj projekt itekako od značaja za svih 3025 samoborskih osnovnoškolaca.

Ciljevi i korist projekta su višestruki – djeci su dostupni svježe voće, povrće i mliječni proizvodi, a tijekom provedbe projekta trebali bi podići i svijest o značaju zdrave prehrane u njihovoj dobi te steći zdrave prehrambene navike. Škole su se pak potrudile da im, odabirom lokalnih proizvođača, na stolove stave najsvježije domaće namirnice.

M.K.

 

Školska shema zaživjela u samoborskim osnovnim školama

Arhiva 2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002