24.07.2018.

Sjednicu Gradskog vijeća Svete Nedelje obilježile trzavice zbog nogometa

Istine, laži i višak u proračunu

Sjednicu Gradskog vijeća Svete Nedelje obilježile trzavice zbog nogometa

Izreka da od viška glava ne boli ne može se, izgleda, primijeniti i u Svetoj Nedelji, sudeći bar prema tijeku sjednice tamošnjeg Gradskog vijeća. Višak u proračunu rezultirao je raspravom u kojoj je bilo optužbi o laganju, nečinjenju, ostavljanja ključeva na stolu, ali je na kraju završilo usvajanjem svih programa. No, krenimo redom...

Najvažnije točke 14. sjednice svetonedeljskog Gradskog vijeća održane 23. srpnja bile su, dakle, vezane uz financije. Odnosile su se na prvi ovogodišnji rebalans i preraspodjelu viška prihoda iz 2017. godine. Na sjednici su vijećnici većinom glasova podržali prijedlog prvih ovogodišnjih izmjena i dopuna proračuna, koji je bogatiji za ukupno 18,9 milijuna kuna ili 14,8% te iznosi 146.883.847 kuna. Pri tome je zanimljivo da su prihodi i porezi od dohotka porasli za 34,7 milijuna (s gotovo 60 milijuna na 94,7 milijuna kuna), ali su se smanjivale stavke pomoći iz drugih proračuna i pomoći izvanproračunskih korisnika, kao i komunalni doprinos i naknade za sveukupno 14,5 milijuna kuna. U obrazloženju pročelnica Upravnog odjela za financije, računovodstvo i javne prihode Biserka Delač istaknula je da su uvedeni i novi programi, kao što su razvoj turizma i ulaganje u škole kojima Grad nije osnivač te napomenula kako je proračun prilagođen odluci o unutarnjem ustrojstvu pa je sada podijeljen na tri upravna odjela.

I dok je, prema očekivanju, klub nezavisnih lista i SDP-a podržao proračun, njemu su se pritivili oporbeni vijećnici HDZ-a. Tako je Damir Halužan rekao da su novoj gradskoj upravi dali godinu dana mira, ali da više ne mogu šutjeti smatrajući kako ponavljaju iste greške. Halužan je zaključio da se brojni programi neće stići realizirati do kraja sezone građevinskih radova pa će ponovno ostati velik višak u proračunu, rekavši da nema ni novih projekata, niti svi imaju valjane dozvole, a ne realiziraju se ni obećani projekti, kao što je kružni tok kod silaska s autoceste. Optužio je vladajuće za bahatost, upozorivši da se i dalje ne uplaćuju redovna sredstva za rad udruga i sportskih klubova, ističući kako se tako nogomet u Svetoj Nedelji baca na koljena, jer ljudi u njima sada troškove plaćaju i iz svojih džepova.

Evo vam ključevi

Na ovaj istup reagirao je predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak (NL D.Zurovec) rekavši da se ograđuje od izjava jer su većinom bile netočne, a korak dalje otišao je Ivica Vojvodić iz iste Nezavisne liste, koji je Halužanu rekao da laže, ističući kako bi klubovi trebali pokazati račune za sve ostvarene donacije i kupnju opreme, pitajući mogu li samo donacije pokriti troškove prve momčadi, sumnjajući da se to radi samo iz svog džepa. Na to je reagirao Zdenko Jurak, županijski vijećnik s liste Bandić Milan 365 i predsjednik NK Sava Strmec, koji je demonstrativno napustio vijećnicu ostavivši Ivici Vojvodiću ključeve na stolu rekavši mu neka sada on vodi klub.

Marijan Vojvodić (HDZ) rekao je kako se nadao da će se klubovima i udrugama vratiti prije smanjena sredstva s obzirom na višak u proračunu, naglasivši da nitko više neće htjeti voditi klubove. Halužan i Goran Kanižaj (HDZ) upozorili su da se neisplata sredstva ne odnosi samo na sportske klubove, nego i na kulturne i umirovljeničke udruge.

Za riječ se tada javio gradonačelnik Dario Zurovec rekavši da loptu treba spustiti na zemlju, budući da je i sam igrao nogomet i djelovao u udrugama. On smatra da se od početka 2000-ih pa na ovamo nogomet počeo uništavati kada se ojačavao seniorski pogon, dok tek par klubova privlači veći broj gledatelja, dodavši da s ovog područja nije proizašao niti jedan igrač reprezentativnog kalibra. Odlučili su stoga angažirati profesionalnog trenera koji će svoje iskustvo stečeno na nizozemskom modelu rada besplatno na predavanjima jednom tjedno prenositi trenerima kako bi se postigao napredak u dječjim uzrastima. Ideja je i uređenje sportskog centra u Brezju.

Drago Prahin (NL D.Prahin) na kraju je zaključio kako i do sada uplaćenih 30% iz proračuna je dva do tri puta više sredstava nego što dobivaju udruge i klubovi iz drugih gradova i općina koji se natječu u istom rangu, dodavši da su i prije postojali problemi s prihvaćanjem izvješća o radu te da se ne može financirati seniorski pogon u kojima igraju igrači iz Zagreba, Samobora, Stupnika i drugih sredina. Dragutin Vinovrški Pentek (HSS) imao je nekoliko amandmana, najviše vezanih uz seoski turizam i gospodarstva, ali ih nije priložio u pisanoj formi pa se o njima nije ni glasovalo.

Sada već saga o financiranju klubova i udruga trebala bi napokon riješiti posebna komisija, koja se zbog raznih okolnosti do sada nije sastala, ali će to učiniti vrlo skoro.

Najviše za prometnice

Glede financijskog dijela sjednice i preraspodjele viška iz prošle godine, on će se najvećim dijelom utrošiti na uređenje prometnica. Tako je za uređenje dijela Ul. Franje Tuđmana i Rakitske te Školske, Ladovića, Gajeve u Maloj Gorici i Sigeta u Novakima predviđeno 8,7 milijuna kuna, za gradnju i uređenje javne rasvjete 2,6 milijuna, za uređenje parkirališta uz groblje u Brezju 552.000, za sanaciju parkirališta iza Doma zdravlja u Strmcu 465.000, za uređenje nerazvrstanih cesta 400.000 te za uređenje bankina i čišćenje nerazvrstanih i lokanih cesta 300.437 kuna. Osigurano je 4,9 milijuna kuna za sufinanciranje sanacije i energetske obnove matičnog objekta OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec, 400.000 kuna za prigodne naknade umirovljenicima i nezaposlenim osobama, za ulaganja u sakralne objekte 296.000, školama je za nabavu udžbenika i ostalih pomagala dano 295.000, Svenkomu 160.000 za nabavu teretnog vozila, za projektnu dokumentaciju izgradnje DV Slavuj 100.000 kuna, a preostali iznos za još neke projekte i programe.

Granica na jezeru Rakitje

U nastavku sjednice prihvaćeni su i komunalni programi vezani uz rebalans proračuna, među kojima se ističe uređenje 7 autobusnih stajališta, Savske ulice u Strmcu, Malogoričke te video nadzor za pojedine objekte. Jednoglasno su usvojeni prijedlozi odluka o urbanističkim planovima uređenja kompleksa uz dvorac Erdödy u Kerestincu, sportsko-rekreacijske zone Kerestinec sjever (na području bivše vojarne), sportsko-rekreacijske zone Rakitje (uz jezero), sportsko-rekreacijske zone Orešje (uz tamošnje jezero te sportski centar u Bestovju), zone gospodarske namjene u naselju Rakitje (uz Radničku i Obrtničku cestu), a koje je obrazložila viša savjetnica za prostorno-komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Renata Rožek, rekavši da će pri izradi UPU-a za ta područja trebati predvidjeti sadržaje. Drago Prahin upozorio je da u planu treba definirati i područje lovišta dok je Zdenko Tubikanec (HDZ) upozorio da se uz Orešje u planu treba navesti i Bestovje. Glede granice na jezeru Rakitje, Renata Rožek je rekla kako je u 80-im godinama prošlog stoljeća postojao sporazum između tadašnjih općina Samobor i Novi Zagreb da se granica pomakne istočno prema autocesti pa bi se to sada ponovno moglo aktualizirati na razini Grada Svete Nedelje, Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Na kraju su i formalizirane odluke o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Grada te odluka o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima koji se sada uz manje korekcije kreću od 6,0 za pročelnika upravnog odjela do 1,3 za spremačice i pomoćne radnike, a osnovica se utvrđuje odlukom gradonačelnika.

Aktualni sat

Prema običaju, pitanja gradonačelniku i stručnim službama uglavnom su se odnosila na komunalnu problematiku. Božidar Jedvaj (BM365-SRS) pitao je za dovršetak Malogoričke ceste, Dragutin Vinovrški Pentek (HSS) upozorio je da šleperi u Strmcu skreću odmah u Obrtničku ulicu koja je uska na pojedinim dijelovima pa uništavaju ograde, Marijan Vojvodić (HDZ) pitao je za kanalizaciju u Zagorskoj, Obrtničkoj i Industrijskoj ulici u Novakima, Jozo Vrdoljak (HDZ) upozorio kako autobusna stajališta treba izmaknuti da ne budu ispod dalekovoda i pitao o proširenju igrališta u Brezju, Goran Kanižaj (HDZ) pitao je za obnovu škole u Kerestincu, a Gabrijel Deak (NL D.Zurovec) za nogostup u Maloj Gorici. Gradonačelnik Dario Zurovec odgovorio je da se u Malogoričkoj dodatno javilo 20 kućanstava za priključak pa će se u dogovoru s Vodoopskrbom i odvodnjom pričekati još tjedan-dva kako bi se što više realiziralo priključaka (sada oko 90%) da se ne bi naknadno previše raskopavao asfalt. Radovi bi trebali biti gotovi do sredine rujna. Za dio nogostupa u Maloj Gorici razgovara se s vlasnicima kako bi se izmaknule ograde koje su praktički na cesti. Za problem šlepera već se razgovara s Policijom i naći će se drugo rješenje. Odgovorio je i da se autobusne stanice ciljano izmiču ispod dalekovoda zbog ionizirajućeg zračenja i drugih opasnosti, a za igralište u Brezju postoji inicijativa za proširenjem prema Omladinskoj ulici, ali bi se tamošnjim stanarima onda morao omogućiti pristup s druge strane. Ideja je da na tom igralištu igraju talentirana djeca objedinjena u jednom klubu, budući da na školskoj razini postižu velike uspjehe na natjecanjima. Za školu u Kerestincu raspisan je javni poziv, rekao je gradonačelnik Zurovec.

Što se tiče kanalizacije, stručni suradnik za komunalne djelatnosti Ivan Abramović rekao je kako navedene ulice u Novakima neće biti u ovoj fazi uređenja te da je cilj prvo izgraditi glavne sabirne kolektore, a ukupno se treba izgraditi još 60-ak kilometara kanalizacijske mreže u gradu.

M.Š.

 

Sjednicu Gradskog vijeća Svete Nedelje obilježile trzavice zbog nogometa

Arhiva 2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002