22.12.2017.

6. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Proračun za 2018. "težak" 237,5 milijuna kuna

6. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, održanoj 21. prosinca u gradskoj vijećnici, kako je bilo i najavljivano, najvažnija točka opsežnog dnevnog reda bilo je izglasavanje gradskog proračuna za 2018. te njegove projekcije za 2019. i 2020 godinu. S ove sjednice izostao je zbog bolesti samo jedan vijećnik pa je, nakon poduže rasprave, najvažniji gradski financijski dokument izglasan sa 16 glasova ZA, 6 PROTIV i 2 SUZDRŽANA glasa. Za narednu godinu proračun iznosi 237,5 milijuna kuna, što je u odnosu na 2017. povećanje za 19 milijuna i 108 tisuća kuna, odnosno 8,8 posto.

Obrazloženje ovakvog proračuna dao je pročelnik za financije Željko Radovanić, koji je ukratko istaknuo i njegove najvažnije stavke, kapitalne projekte koji će se realizirati u budućem razdoblju, te zaključio kako je proračun usklađen ne samo sa svim zakonskim propisima, već će i nadalje omogućiti praćenje potreba svih građana Samobora i dizanje standarda u svim segmentima, od komunalne do društvene infrastrukture.

Prije samog glasanja na red su došli i amandmani, koje su podnijeli samo zastupnici Kluba HDZ-a. Od 16 amandmana, njih 14 nije prošlo tehničku proceduru, a za 2 amandmana je zatraženo glasanje. Predsjednik Kluba HDZ-a Vladimir Skendrović je i prije glasanja povukao tih 14 amandmana, ali je i predložio 12 novih, koji su odbijeni zbog, kako je rekao gradonačelnik Krešo Beljak, tehničkih (ne)mogućnosti da se o njima uopće raspravlja na sjednici na kojoj treba donijeti novi proračun.

Skendrović je podsjetio kako im Poslovnik daje pravo da podnesu amandmane na samoj sjednici, no većina je, sukladno članku 101. Poslovnika, potvrdila da o njima neće glasati, a na kraju su odbijena i 2 amandmana kojima je HDZ tražio smanjenje naknada članovima radnih tijela u korist braniteljskih udruga i praćenja prijenosa sjednica GV-a uživo putem "live streaminga".

Gradonačelnik Beljak podsjetio je HDZ-ovce na poštivanje procedure te njihove poteze ocijenio neozbiljnima i pokušajem opstrukcije rada Gradskog vijeća, na što mu je Vladimir Skendrović odgovorio kako oni žele biti konstruktivni te im je žao što njihovi amandmani nisu prihvaćeni kao dobronamjerni, jer su bili usmjereni prema najširem krugu korisnika.

U raspravi su sudjelovali i predstavnici MOST-a, Irena Franceković, te Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365, Damir Skok, koji su pojasnili zašto su odustali od amandmana koje su najavili na prošloj sjednici, jer su, rekla je Franceković, shvatili da bi bili nadglasani, ali je pozvala novog pročelnika za gospodarstvo Marinka Džepinu da se okrene EU fondovima te omogući velikim tvrtkama dolazak i poslovanje u našem gradu. Damir Skok potvrdio je da neće glasati za ovakav proračun, jer u njemu ne vidi razvojne i krupne projekte, a njegova stranka voljela bi da Grad ima i pročelnika za poljoprivredu te da se više javlja za sredstva iz dostupnih EU fondova.

Gradonačelnik Beljak ih je sve pozvao da ubuduće zajedno i konstruktivno pokušaju doći do konsenzusa kada su u pitanju važne odluke za Grad.

Nakon izglasavanja gradskog proračuna na red su došli i svi vezani programi, planovi i odluke, kao i njihovo izvršenje, koje su obrazlagali nadležni pročelnici, a koji su izglasani potrebnom većinom.

Na dnevnom redu potom se raspravljalo o gradskim porezima nakon odgode primjene Poreza na nekretnine, načinu financiranja gradskih četvrti i mjesnih odbora, raskidu ugovora s dosadašnjim koncesionarom za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Grada Samobora, analizi sustava Civilne zaštite i planju njezinog razvoja, a prihvaćen je i prijedlog zaključka o odabiru ponuditelja za dogradnju DV Izvor, dana je suglasnost Ustanovi Samoborski objekti Samobor za sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji sa Samoborskim športskim savezom, te su odobreni novi ugovori o subvencioniranju učeničkih, srednjoškolskih i studentskih pokaza s koncesionarima za 2018. godinu.

Slijedom toga preispitat će se način gotovinskih isplata/uplata koja se tiču najma prostora društvenih domova od strane lokalnih udruga i društava, ugovor s tvrtkom Dimnjak Samobor raskinut je radi neplaćanja koncesije Gradu pa će ove poslove preuzeti Obrt Dimnjačar iz Bregane, a iz rasprave o Civilnoj zaštiti naglašeno je kako posebnu pozornost, ali i više sredstava, treba dati službama HGSS-a i Crvenom križu, koje tu imaju važnu ulogu.

Prijevoz za učenike i studente subvencionirat će se na istoj razini kao i ove godine.

Što se tiče dogradnje Dječjeg vrtića Izvor u Bregani, u drugom krugu ponuda za izvođača je izabrana domaća tvrtka V.M. Gradnja iz Bregane, koja će za 5,6 milijuna kuna (s PDV-om), sa zadovoljstvom je ustvrdio pročelnik Radovanić, upregnuti i ostale domaće obrtnike i poduzetnike.

Na ovoj sjednici, obzirom da je za novog pročelnika za gospodarstvo i EU fondove izabran vijećnik Marinko Džepina, njegovo mjesto preuzeo je Luka Tomovski iz SDP-a.

Sljedeća sjednica Gradskog vijeća bit će 25. siječnja.

M.K.

 

6. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002