01.12.2017.

Nacionalna konferencija savjeta mladih Republike Hrvatske u Bunkeru

Savjeta mladih sve više, stanje sve gore

U petak, 1. prosinca, u samoborski Centar za mlade – Bunker, u poslijepodnevnim satima počeli su pristizati sudionici Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske, kojoj je ove godine domaćin Grad Samobor, odnosno samoborski Savjet mladih. 98 predstavnika iz 52 savjeta mladih iz svih krajeva Hrvatske nastojat će kroz panel rasprave, predavanja i radionice odgovoriti na ključna pitanja i probleme s kojima se suočavaju savjeti mladih u našoj državi, koji su, nije teško pretpostaviti, brojni, unatoč postojećem Zakonu o savjetima mladih, koji regulira i daje pravni okvir za njihov rad.

Sve su ih dočekali i pozdravili zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, ravnateljica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta i Bunkera Jelena Vojvoda te predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora Dominik Baltić, a u ime Udruge gradova u RH nazočne je pozdravio Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.

Uvodno su samoborski Centar za mlade – Bunker, koji je i najveći u Hrvatskoj, predstavili ravnateljica Vojvoda i predsjednik Baltić, izrazivši zadovoljstvo odnosom i kooperativnošću gradskih čelnika, koji su prepoznali važnost ulaganja u mlade i osigurali im prostor u kojem će se moći razvijati i zabavljati. Ukratko su predstavili i program Bunkera DOPRI (dođi, predloži, izvedi), brojne aktivnosti koje se u njemu odvijaju, a koje su sami osmislili na način da u njegov rad uključe što više mladih različitih generacija.

Predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Monika Bogarić iznijela je statistiku i podatke za 2016. godinu, prema kojima brojni gradovi i općine, unatoč zakonskoj obavezi, još nisu uspjeli formirati svoje savjete mladih. Primjere dobre prakse u svojim sredinama predstavili su članovi savjeta mladih Varaždinske županije, Sisačko-moslavačke županije te gradova Lepoglave, Labina i Pazina, koji su pokazali kako i mali koraci, uz razvijanje ideja i slušanje potreba mladih, mogu itekako doprinijeti njihovoj aktivnosti, a time i značajnijim uključivanjem u društvo kroz donošenje odluka bitnih za njihovu budućnost.

Prvi dan konferencije zaključen je zajedničkom večerom i druženjem u Havani.

M.K.

 
01.12.2017.

Virtualna šetnja starim Samoborom, Žumberkom i Samoborskim gorjem

Vizualni prikaz u 360 stupnjeva

Virtualna šetnja starim Samoborom, Žumberkom i Samoborskim gorjem

Samobor ide u korak s tehnološkim trendovima i u turističkom pogledu. Naime, virtualna šetnja starim Samoborom i još neotkrivenim Žumberkom najnoviji je u nizu inovativnih projekata Turističke zajednice grada Samobora.

Virtualna šetnja kroz Samobor i Žumberak u 360 stupnjeva predstavlja suvremeni vizualni prikaz Samobora i okolice te omogućuje interakciju korisnika sa servisom, pomažući mu da se orijentira kroz prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti Samobora.

Na ovaj se način turistima i gostima te svima onima koji planiraju posjetiti naš grad nudi novo i drugačije iskustvo razgledavanja grada i predstavljanja njegovih atrakcija te im se pruža realan i impresivan pristup kroz mogućnost interakcije i doživljaj na posve novoj razini.

Virtualna šetnja korak je naprijed u promociji Samobora te pruža značajne mogućnosti u privlačenju novih gostiju, koji sada, iz svog dnevnog boravka, mogu prošetati najzanimljivijim samoborskim lokacijama.

Virtualna šetnja prilagođena je korištenju na svim uređajima spojenim na Internet, bez potrebe instalacije dodatnih aplikacija ili programa.

Projekt je realiziran s tvrtkom 360 Provideo, a za potpun doživljaj preporučuje se korištenje "virtualnih naočala".

Šetnju isprobajte na www.samobor.hr/visit.

I.K.

 

Nacionalna konferencija savjeta mladih Republike Hrvatske u Bunkeru

Virtualna šetnja starim Samoborom, Žumberkom i Samoborskim gorjem

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002