10.09.2017.

Most u Perkovčevoj od sutra u prometu

Malo nam se stegnulo oko fugiranja

Most u Perkovčevoj od sutra u prometu

Danas je izvršen tehnički pregled mosta u Perkovčevoj ulici te je s investitorom i izvođačem radova dogovoreno da će u promet biti pušten sutra, 12. rujna.

Radovi na sanaciji mosta završeni su u ugovorenom roku, no prilikom tehničkog pregleda, struka je odlučila kako je potreban još jedan dan kako bi se materijal za fugiranje do kraja stegnuo.

S.S.

 
10.09.2017.

Javna pokazna vatrogasna vježba "Rude 2017."

Spremni i za najgore scenarije

Ljeto nije ni minulo, a naši vatrogasci još uvijek su u središtu pozornosti hrvatske javnosti. Požari su ljetos doslovce poharali našu obalu uzduž i poprijeko, vatrogasci su danonoćno spašavali ljude, njihove kuće i imovinu, i tako stekli zasluženu, ali i neželjenu titulu nacionalnih heroja. Zatečena ogromnim i nenadoknadivim štetama od požara, javnost je s pravom postavljala i pitanja o (ne)opremljenosti javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava, onih ljudi koji prvi izlaze na teren. A priča je poznata.

Srećom, iako sreća tu ima vrlo malu ulogu, Grad Samobor, njegova Javna vatrogasna postrojba i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, već niz godina sustavno ulažu značajna sredstva u obnovu voznog parka i potrebne opreme za vatrogasce, a sami vatrogasci redovito se usavršavaju i bruse vještine i za najzahtjevnije zadatke.

Pokazali su to i u nedjelju, 10. rujna, na javnoj pokaznoj vježbi u centru Ruda, na kojoj su, uz JVP Grada Samobora, sudjelovali vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Ruda, Samobora, Bregane, Galgova, Manje Vasi i Cerja, a svoj dio posla besprijekorno su odradili i samoborski Crveni križ i volonteri HGSS-a.

Vježba je započela prikazom gašenja požara i evakuacije ugroženih učenika i djelatnika OŠ Rude, zatim je najprije otklonjena opasnost od požara i eksplozije prilikom sudara dvaju vozila, od kojih je jedno prevozilo zapaljujuće i opasne kemikalije, a iz drugog je pak trebalo izvući ozlijeđenog vozača. Nastavljeno je i gašenje požara koji se proširio iz škole, pri čemu se u opasnosti našao planinar u obližnjoj šumi, kojeg su dronom i uz pomoć potražnog psa u šumi locirali i zatim izvukli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja te ga spustili na sigurno, u centar Crvenog križa i prostor za trijažu ozlijeđenih. U cijelu vježbu uključio se i Stožer za zaštitu i spašavanje grada Samobora.

Ovu vježbu popratili su brojni Rudari, ali i iznenađeni planinari koji su se zatekli u mjestu, te pljeskom nagradili svaku od akcija koje su vatrogasci i ostali sudionici uspješno izveli. Veliku pozornost, posebice najmlađih, privukao je lansirani dron koji je neko vrijeme lebdio iznad šume, tražio unesrećene i zatim se sigurno spustio na tlo.

Na kraju je na igralištu pokraj škole izvršena smotra svih sudionika vježbe, koju su izvršili zapovjednik JVP-a Grada Samobora Mladen Žitković i predstavnik Grada Samobora Krunoslav Znika, u prisutnosti Željka Koščice, predsjednika Vatrogasne zajednice grada Samobora, koji su bili vidno zadovoljni pokazanom spremnošću, brzinom i znanjem svojih vatrogasaca.

Znojni i pomalo umorni sudionici vježbe, nakon što su pokazali da Rudari, ali i svi ostali građani Samobora mogu na njih računati u svim neprilikama koje im se mogu dogoditi, uputili su se na zasluženu okrepu.

Ova pokazna vježba odrađena je i kao dio obilježavanja 90. obljetnice rada i postojanja DVD-a Rude.

M.K.

 

Most u Perkovčevoj od sutra u prometu

Javna pokazna vatrogasna vježba "Rude 2017."

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002