17.03.2017.

Priopćenje Energo metana d.o.o. o cijenama plina

Samoborci mogu odahnuti - cijena plina neće rasti

Priopćenje Energo metana d.o.o. o cijenama plina

Unatoč najavama poskupljenja plina radi porasta cijena ovog energenta na svjetskom tržištu, a o čemu iz brojnih medija slušamo unazad par tjedana, iz Energo metana d.o.o., najvećeg samoborskog distributera i dobavljača plina, oglasili su se i službenim priopćenjem.

Nakon sastanka u HERI (Hrvatska energetska regulatorna agencija) i nakon dogovora osnivača tvrtke Energo metan d.o.o., a to su Grad Samobor i Monter–strojarske montaže, dogovoreno je kako propisano smanjenje tarife za opskrbljivače od strane HERE neće utjecati na cijenu plina za kućanstva na području Samobora, jer Energo metan d.o.o. posluje stabilno i ovakav potez državne agencije neće ugroziti njegovo daljnje poslovanje i neće se odraziti na dosadašnju cijenu za njihove kupce.

Direktor Energo metana d.o.o. Antun Oklopčić uputio nam je i službeno priopćenje:

"Dana 31. ožujka 2017. prestaju vrijediti odluke kojima je Vlada RH odredila opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina te reguliranu cijenu plina za opskrbljivače u obvezi javne usluge (kućanstva), od 0,1734 kn/kWh.

Nakon 1. travnja 2017. godine bilo je zamišljeno provesti deregulaciju, odnosno liberalizaciju i ovog dijela tržišta plina, kao jednu od mjera koje od nas zahtjeva EU, no od toga se odustalo. Stoga je Vlada i za naredni period od godine dana odredila opskrbljivača na veleprodajnom tržištu, kao i cijenu po kojoj taj veletrgovac prodaje plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge.

Zbog izmijenjenih uvjeta na svjetskom tržištu plina, unatoč smanjenju naknada za transport i skladištenje plina državnim tvrtkama Plinacro i Podzemno skladište plina, ta je cijena povećana za 0,0075 kn/kWh na 0,1809 kn/kWh. Da bi se do kraja ublažio efekt povećanja nabavne cijene plina, preostalo je korigirati i tarife opskrbljivačima krajnjih kupaca.

Radi toga je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) 16. ožujka 2017. godine na 9. sjednici Upravnog vijeća donijela Odluku o donošenju "Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu", kojom je smanjen varijabilni iznos naknade za opskrbu plinom s 0,0149 kn/kWh na 0,0097 kn/kWh, što je smanjenje za 0,0052 kn/kWh ili 35%. Izravnom primjenom tarifne stavke za trošak opskrbe kako je odobrena navedenom Metodologijom, dolazi ipak do povećanja cijene za krajnje kupce iz kategorija kućanstva, što je u suprotnosti s ranije danim izjavama s najviših mjesta u Vladi RH:

https://vlada.gov.hr/vijesti/vlada-donijela-odluku-cijena-plina-ostaje-ista/20231

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-gradjani-nece-osjetiti-povecanje-cijene-plina/20228

Budući da je HERA ovu tarifnu stavku, sukladno članku 11. stavak (2) Metodologije, odredila po načelu "gornje granice cijene", to konkretno znači da pojedini opskrbljivač može samostalno donijeti odluku i o umanjenju te stavke.

Shodno tome, a kako bi zadržali postojeću cijenu za kućanstva na području Grada Samobora, potrebno je tako odobrenu tarifu za opskrbu dodatno smanjiti za 0,0023 kn/kWh. Zbog toga su osnivači Energo metana - Grad Samobor i Monter-strojarske montaže, na prijedlog Uprave društva odobrili visinu tarifne stavke za opskrbu u obvezi javne usluge Ts1o od 0,0074 kn/kWh za razdoblje do 31. ožujka 2018. godine, što predstavlja ukupno smanjenje od 50,3% u odnosu na ranije odobrenu tarifu.

Obzirom na višegodišnje stabilno pozitivno poslovanje društva, ovakvo dodatno smanjenje prihoda neće utjecati na planiranu izgradnju i širenje distribucijske mreže, održavanje sigurnosti i pouzdanosti distribucijskog sustava ili na bilo koji drugi segment poslovanja. Istovremeno, ovaj potez pokazuje socijalnu osjetljivost Energo metana i njegovih osnivača prema građanima Samobora, svojim krajnjim kupcima i nagrađuje ih za njihovu vjernost.", navedeno je u priopćenju Energo metana.

S.S.

 

Priopćenje Energo metana d.o.o. o cijenama plina

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002