14.02.2017.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Žučna rasprava i izvan dnevnog reda

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Neobično burna, puna verbalnih incidenata i na rubu fizičkih okršaja bila je sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, održana u pretrpanoj gradskoj vijećnici 13. veljače. Brojni, uglavnom nenajavljeni gosti "skrenuli" su sjednicu s dnevnog reda pa se najviše rasprave vodilo izvan utvrđenog dnevnog reda, uz potpuno nepoštivanje Poslovnika o radu GV.

Kod utvrđivanja dnevnog reda Zvonko Samaržija iz Strmca najavio je da će prekinuti sjednicu ukoliko predsjednik Gradskog vijeća ne stavi na dnevni red i njegovu točku, za koju mu je ranije poslao pisani zahtjev. Predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek pokušao mu je objasniti proceduru, no Samaržija, vidno uzrujan i glasan, nije odustajao, pa mu je nakon 15-minutne pauze predsjednik GV dozvolio da govori na tzv. "produženoj pauzi". Samaržija je obrazložio da se radi o imovinsko–pravnom problemu starom 9 godina, vezanom uz zemljište koje je on pristao dati (prodati) Gradu za potrebe NK Save Strmec. Tada je s Gradom sklopio i predugovor, no to do danas nije riješeno i on potražuje od Grada još oko 5.000 EUR-a, kako je rekao. Nakon kraće diskusije, Samaržija je pristao na prijedlog gradonačelnika Drage Prahina da se ta točka pripremi za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća i da se Gradskom vijeću predloži odluka kojom će se Zvonko Samaržija obeštetiti za iznos koji traži, na način na koji je to zakonski moguće, pa će nakon toga ta odluka biti i izvršena.

Ponovno se atmosfera u gradskoj vijećnici zažarila kad je gradonačelnik povukao svoj Prijedlog odluke o ispravku grešaka nastalih tijekom izrade V. ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Svete Nedelje, uz obrazloženje da je danas stiglo mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojim se traži da se osigura da u postupcima donošenja prostornih planova nositelji izrade postupaju na način propisan odredbama Zakona o prostornom uređenju pa je nastala opća pobuna među gostima.

Neki mještani Brezja su se na proceduru donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana žalili ministarstvu. Nakon što je predsjednik GV-a skinuo točku s dnevnog reda, pale su i teške riječi i prijetnje gradonačelniku iz redova nezadovoljnih gostiju, a bila je pozvana i policija, no nisu trebali intervenirati.

Iako je točka skinuta s dnevnog reda, rasprava je (bez poslovničkih pravila) nastavljena i u njoj su sudjelovali brojni vijećnici, tražeći tumačenje. Čak je dana riječ i stanovnici Brezja Ivanki Hudjek, koja je detaljno protumačila na što se ona i njen suprug već godinama žale i čiji se predmet rješava na sudu.

Zbog nezadovoljstva načinom kako se vodila procedura izmjena i dopuna Prostornog plana, ostavku na dužnost dao je predsjednik Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Ivica Vojvodić.

Vijećnici su prozvali gradonačelnika, odgovorne u gradskim službama te izvođača izmjena i dopuna Zorana Hebara iz Urbanističkog zavoda grada Zagreba d.o.o., a oni su svi redom izjavili da nisu znali za greške u proceduri ili da na njih nisu utjecali. Na kraju je jednoglasno (izvan dnevnog reda) prihvaćen prijedlog Zorana Hebara iz Urbanističkog zavoda da se njihovi predstavnici nađu na sastanku s predstavnicima Grada Svete Nedelje i ministarstva, kako bi ustanovili u čemu je problem te da onda o tome izvijeste Gradsko vijeće. Predsjednik GV-a je tražio da to bude svakako prije no što se Gradsko vijeće u ovom sastavu raspusti radi lokalnih izbora, a to znači prije 21. ožujka.

Na brojna pitanja, vezana uz izvješće EKO Flora Plus o prikupljanju miješanog komunalnog otpada, odgovarao je njihov predstavnik Zdenko Komorčec. Primjedbe su se, uglavnom, odnosile na cijenu odvoza koja je, tvrde vijećnici, viša nego drugdje gdje ista tvrtka pruža usluge.

Kod izvješća o izvršenju Plana gospodarenja otpadom te Izvješća o nelegalnim odlagalištima otpada i mjerama za njihovo sprečavanje, vijećnici su konstatirali da bi svi trebali na to obratiti više pažnje i prijavljivati prekršitelje, jer komunalni redari ne mogu sve sami nadzirati i registrirati. Bilo je prijedloga za video nadzor, a nekoliko je vijećnika konstatiralo da treba pojačati kažnjavanje prekršitelja.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i Sporazum o primjeni Odluke o odvodnji otpadnih voda unutar aglomeracije Zagreb, u koju uz Grad Zagreb spadaju i Grad Sveta Nedelja i Općina Stupnik.

Budući da prema Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti prijevoz pokojnika više nije komunalna djelatnost, već se može obavljati slobodno na tržištu, a SVENKOM nema uvjeta za obavljanje te djelatnosti, Grad će raspisati natječaj za tu djelatnost, rečeno je u Odluci koju su vijećnici donijeli jednoglasno.

Većinom glasova donesena je Odluka o financiranju političkih stranaka i članova predstavničkih tijela. Na godišnjoj razini je za tu namjenu Grad osigurao 206.400 kuna, a po izabranom članu Gradskog vijeća to je iznos od 12.000 kuna godišnje. Za dvije vijećnice, kao podzastupljeni spol, taj je iznos uvećan za 10% (1.200 kuna).

Većinom glasova donesene su i odluke o načinu raspodjele sredstava u sportu i u kulturi, a Sportska zajednica i Zajednica udruga u kulturi raspisat će natječaje za raspodjelu i dodjelu tih sredstava. Do završetka zahtjevnog natječaja financiranje će biti privremeno, i to u maksimalnom iznosu do 800.000 kn za sport i 360.000 kuna za kulturu.

Jednoglasnom odlukom imenovane su i 3 nove ulice. U naselju Strmec to je nastavak istoimene Ulice kralja Tomislava, a u naselju Novaki nova Ulica sv. Ivana, te po prvi puta na području Grada Svete Nedelje jedna ulica koja je ime dobila po branitelju poginulom u Domovinskom ratu - Ulica Damira Horvatića.

D.K.

Aktualni sat

Darija Zurovca zanimalo je zašto na web stranici Grada nema financijskih izvješća za 2016. godinu, a gradonačelnik je rekao da će biti objavljena u roku (do 15. veljače).

Josip Jakopač pitao je kada će se raditi dječja igrališta u Jagnjić Dolu i drugdje, a gradonačelnik je odgovorio da su radovi započeli lani i bit će nastavljeni kada to vrijeme omogući.

Ivica Vojvodić pitao je što je s vlasništvom nad jezerom Kipišće te smatra da su radovi na restauraciji Mitnice preskupi. Gradonačelnik je rekao da je jezero u vlasništvu RH, odnosno ostat će u nadležnosti Hrvatskih voda, a šetnica oko jezera je javno dobro i bit će vlasništvo Grada. Na Mitnici se izvode konzervatorski radovi i nadzor je u nadležnosti konzervatora.

Marijan Vojvodić predložio je da se sportskim udrugama omogući (barem zimi) korištenje Sportskog centra u krugu vojarne (preko puta dvorca Kerestinec).

Mario Čižmešija je upozorio na opasnost kada djeca moraju prelaziti Kerestinečku cestu na mjestu gdje prestaje nogostup, a gradonačelnik je najavio da je tamo u planu pješački nadvožnjak.

Zdenko Šeketa bio je ponovno nezadovoljan, jer mediji nedovoljno precizno iznose njegova izlaganja. Zanimalo ga je također jesu li županijski vijećnici obavezni dolaziti na sjednice GV-a te koliko doprinose razvoju Grada.

Vesna Filipović pitala je u ime MO Rakitje što je s odlukom o razgraničenju, a gradonačelnik je rekao da je proslijeđena nadležnim službama.

Romana Semenić pitala je za popis gradske imovine i popis fizičkih osoba kojima je Grad plaćao intelektualne usluge i za koje poslove u 2016. godini. Zanimalo ju je što će biti s Ulicom Lovasići u Strmcu, čije izvanredno održavanje je koštalo 2 milijuna kuna, a nakon mjesec dana počela je propadati. Gradonačelnik je rekao da se imovina i dalje popisuje (nekretnine), a Ulica Lovasići ima 2 godine garancije i popravci će biti plaćeni iz pologa koji je ostavljen Gradu.

Stjepana Bošnjaka smeta što vijećnici moraju prije sjednice čekati pred gradskom vijećnicom dok jedan klub vijećnika ima sastanak pa je predložio da klubovi imaju sastanke u prostorijama svojih stranaka. Predsjednik GV-a mu je rekao da klubovi njemu prijavljuju kada žele održati sastanak i on im to omogućava prije sjednice, a moraju završiti sastanak 10 minuta prije sjednice.

Mario Čižmešija i Stjepan Bošnjak izrazili su sumnju u čistoću vode koja se ispušta iz plastenika, a gradonačelnik je rekao da je kontrola vode u nadležnosti sanitarne inspekcije i oni nisu do sada utvrdili nepravilnosti.

D.K.

 

Sjednica Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2017

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.