03.03.2016.

Press konferencija gradonačelnika Kreše Beljaka

Uzorno poslovanje omogućilo rast prihoda iznad svih očekivanja

Press konferencija gradonačelnika Kreše Beljaka

Rijetko dobri rezultati i izuzetno velik porast prihoda Grada Samobora bili su razlog za sazivanje konferencije za novinare gradonačelnika Kreše Beljaka 3. ožujka u gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik Beljak podsjetio je da je Samobor bio prvi hrvatski grad koji je još početkom 2015. godine izašao iz krize te sada, nakon 7 godina, koliko je sadašnja koalicija na vlasti, bilježi rezultate kojima se nitko u Hrvatskoj ne može pohvaliti, kao niti rijetko koji europski grad.

Pozitivno poslovanje Grada Samobora odražava se prije svega u prošlogodišnjem rastu prihoda, koji su za 40 milijuna kuna ili 24% veći u odnosu na 2014. godinu. Ukupni prihodi Grada u 2015. godini iznosili su više od 210 milijuna kuna, dok je u 2014. godini taj iznos bio tek nešto veći od 170 milijuna kuna.

Da se ne radi o slučajnosti, već o pozitivnom trendu, pokazuju i prvi ovogodišnji rezultati, jer su pokazatelji i za prva dva mjeseca 2016. godine iznimno pozitivni. Naime, u prva dva mjeseca ove godine prihodi Grada Samobora i dalje rastu te su za više od 15 milijuna kuna ili 61% veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Također je interesantno da je Samobor, unatoč reformama koje su lani smanjile prihode lokalne samouprave, prošle godine postigao porast prihoda od poreza na dohodak, koji je nastavio rasti i ove godine, te je u prva dva mjeseca veći za 26% od istog prošlogodišnjeg razdoblja.

- Ovaj pozitivan trend nije zasluga samo politike, već prije svega i samoborskih poduzetnika - naglasio je Beljak.

Ipak, podsjetio je gradonačelnik, Grad Samobor je nizom mjera poticao poduzetnike i stvarao im okruženje u kojem su mogli lakše poslovati te podsjetio da se Samobor odrekao svih komunalnih doprinosa za proizvodne djelatnosti, što im je oporba svojevremeno zamjerala, a sada se pokazalo dobrim ulaganjem, jer su poduzetnici proširivali svoje pogone, gradili nove i zapošljavali nove radnike. To se vidi i iz podataka o broju nezaposlenih, koji je u Samoboru ispod 5%, a potrebe za kvalificiranom i stručnom radnom snagom su veće od raspoloživih.

Grad Samobor obilno je koristio i sredstva fondova EU; od najveće investicije, sanacije odlagališta otpada Trebež, preko uređenja Rudnika sv. Barbare u Rudama, do raznih projekata obrtnika i udruga, koje je Grad podržavao i u njima sudjelovao.

Zahvaljujući izuzetno dobrim financijskim rezultatima, već sada se vidi da će Grad Samobor u ovoj godini realizirati niz značajnih projekata (planirano je oko 100 milijuna kuna investicija), poput uređenja Centra za mlade, dovršetka izgradnje sportske dvorane kod OŠ Samobor, uređenja zgrade za Javnu vatrogasnu postrojbu te uređenje pedesetak prometnica, od kojih neke s velikim zahvatima, te izgradnje kružnih tokova, za koje je osigurano gotovo 40 milijuna kuna.

Gradonačelnik Beljak očekuje da će se ovaj pozitivan trend povećanja proračunskih prihoda nastaviti te planira (vjerojatno oko 1. lipnja) rebalans proračuna, kada će se vidjeti hoće li se ići još u neke nove investicije ili će Grad odustati od planiranog kredita (koji još nije podignut) te investicije zatvoriti povećanim priljevom sredstava.

Na upit o pismu predsjednika samoborskog HDZ-a Vjerana Štublina, kojim požuruje Grad Samobor u odluci o davanju zemljišta za buduću investiciju koju planira Mate Rimac, Krešo Beljak je rekao da dobro poznaje Matu Rimca (bio mu je i profesor) te je već u više navrata razgovarao s njim. Međutim, zemljište o kojem se radi je u većem dijelu vlasništvo Republike Hrvatske te se njima za to mora i obratiti, a ukoliko do te investicije dođe na području Samobora, Grad i njegove službe učinit će sve da pomognu njenu što bržu realizaciju, rekao je Beljak.

D.K.

 

Press konferencija gradonačelnika Kreše Beljaka

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002