20.12.2007.

Samoborsko Gradsko vijeće – proračun usvojen, show se nastavlja

Zaštitari popričali s Koščicom

Samoborsko Gradsko vijeće – proračun usvojen, show se nastavlja

Samoborsko Gradsko vijeće uvijek može iznenaditi pa ni scenaristi kakvog reality showa ne bi mogli osmisliti takva događanja. Recimo, rekord u davanju i dobivanju opomena, jer je u prvih 15 minuta sjednice predsjedavajući Boris Makarun dao dvije opomene vijećniku DC-a Željku Koščici, potom mu oduzeo riječ i zatražio ga da napusti vijećnicu, a onda pozvao zaštitare da osiguraju red kada njegove mjere nisu naišle na razumijevanje druge strane. A sjednica zapravo još nije ni počela, jer se usvajao zapisnik s prethodne. To je, izgleda, postala najteža prepreka u radu Vijeća, jer poslovničke primjedbe vijećnika Koščice frcaju na sve strane, a predsjednik Makarun i tajnik Kušić im nastoje stati na kraj.

Uglavnom, zaštitari su stigli, popričali s vijećnikom, koji im je objasnio da je njegov posao biti tu gdje je i da nema namjeru otići s njima. Zaštitari su pozvali i policiju, ali ona nije bila brza u dolasku pa se situacija smirila kada je vijećnik Koščica sam izašao u hodnik. Ostali vijećnici su usvojili zapisnik i dnevni red, predsjedavajući Makarun je pozvao vijećnika Koščicu natrag u klupe i svi su opet bili sretni.

Aktualni sat je trajao točno tri minute, od toga je Željko Koščica prve dvije iskoristio za šutnju (jer u Poslovniku ne piše da se pitanje mora postaviti odmah u prvoj minuti), a onda je zahvalio na jednom odgovoru, a na dva pitanja zatražio pisani odgovor.

Nakon svega toga došlo se i do proračuna i ostalih točaka dnevnog reda. Prvo su usvojene treće izmjene ovogodišnjeg proračuna, a to znači da je proračun povećan za dodatnih 4 i nešto sitno milijuna kuna. Rasprava o proračunu za 2008. počela je pitanjima tko je potpisao i predao amandmane HSS-a u ime kluba koji formalno ne postoji, ali prepričavanje pravnih i poslovničkih prepucavanja bilo bi ipak previše.

Na kraju balade došlo se do toga da je od ukupno 26 amandmana Poglavarstvo, kao predlagač proračuna, djelomično usvojilo dva, a ostale (oporbene) odbilo. Stoga su vijećnici HSS-a, SDP-a i DC-a ocijenili da nema smisla dalje sudjelovati u radu Vijeća i napustili sjednicu. Vijećnicima vladajuće pozicije ostalo je samo da podizanjem ruku prihvate prijedlog proračuna, a onda i ostale javne programe u komunalnim i društvenim djelatnostima.

I, ako nekoga to zanima, proračun za 2008. težak je 195 milijuna 608 tisuća i 771 kunu. Nabrojani su brojni programi i projekti, ali imamo cijelu godinu baviti se njima na ovim stranicama. Stoga, jedino nam preostaje s nestrpljenjem čekati sljedeći izazov ili iznenađenje koje sigurno donosi nova sjednica Gradskog vijeća.

Mato Šipuš

 

Samoborsko Gradsko vijeće – proračun usvojen, show se nastavlja

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002