14.09.2007.

Uz neke kontroverze nastavlja se gradnja žumberačkog vodovoda

Gospodo, trebat ćete naš glas!

Uz neke kontroverze nastavlja se gradnja žumberačkog vodovoda

Trakavica zvana izgradnja žumberačkog magistralnog vodovoda u jesenske dane godine Gospodnje 2007. nastavlja se, na sreću i zadovoljstvo svih, ozbiljnim radnim tempom. Radnici građevinskog poduzeća Hvar sa svojim vrijednim kooperantima marljivo rade razbijajući tvrdi žumberački kamen i polažući vodovodne cijevi.

Grad Samobor i javno poduzeće Hrvatske vode osigurali su značajna novčana sredstva. U tom pozitivnom i stvaralačkom, za ovaj dio Hrvatske vitalno značajnom projektu, na žalost cjelokupnog projekta i bržeg tempa gradnje, ipak nedostaje jedna važna karika - nema Zagrebačke županije.

U medijima se moglo pročitati kako su, kod donošenja rebalansa na Skupštini Zagrebačke županije, dvojica vijećnika s područja Grada Samobora uskratila svoje presudno važne glasove za sufinanciranje izgradnje Žumberačkog vodovoda. Da apsurd bude potpun, moglo se uočiti da to bijahu vijećnici iz Stranke umirovljenika i Hrvatske narodne stranke. Doista sramotno i žalosno, jer bi upravo te dvije stranke po svom nazivu i političkom opredjeljenju trebale zastupati interese starijih osoba i umirovljenika kojih na području Žumberka ima puno, a "narodnjaci" bi se već i po svom nazivu morali zalagati za boljitak naroda. Tako bi treblo biti, ali realnost je, nažalost, takva kakva je. Možda bi navedenim strankama na skorašnjim parlamentarnim izborima ipak mogao uzmanjkati koji glas nas Žumberčana, kako onih u samom Žumberku, ali još više onih u Samoboru i okolici.

Vijećnici navedenih stranaka možda na idućoj sjednici Županijske skupštine promijene svoje mišljenje i svojim glasovima pomognu bržoj izgradnji Žumberku tako potrebne vodovodne mreže. Ili će dotičnim vijećnicima biti važnija stranačka stega od vitalnih interesa naroda za čije interese bi se itekako morali boriti. Od dotične gospode traži se samo malo više razumijevanja i podrške!

Građanska pristojnost mi nalaže da ne spominjem njihova imena i prezimena, ali oni trebaju znati da mi na Žumberku očekujemo promjenu takvih odnosa političara prema nama.

Žedni Žumberčan

(podaci o autoru poznati uredništvu)

 
14.09.2007.

Traktor stoji, trava raste, a požari i ambrozija prijete

Najskuplji je stroj koji ne radi!

Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje dobila je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske značajna sredstva za nabavu specijalnog traktora i prikladnih priključaka za čišćenje zapuštenih pašnjaka, kako bi se sačuvale endemske vrste bilja na tom području, ali i za očuvanje cjelokupnog krajobraza. U zimskim mjesecima provodila se i anketa među lokalnim stanovništvom te akcija upisivanja površina koje bi se morale očistiti, a u ljetnim mjesecima nešto se i čistilo (navodno oko 100 ha). Ipak, puno toga je ostalo neučinjenog.

Sezona košnje je završena, što ne znači da se s malčarom ne bi moglo čistiti i u jesenskim mjesecima, sve do prvog snijega. Na žalost, od djelatnika u Parku prirode može se čuti kako traktor nije registriran!? Kao da su problem ta beznačajna sredstva za registraciju!?

Kornatska nesreća, ali i toliki požari po Žumberku u proljetnim mjesecima kad se pali stara trava, a naši dragi vatrogasci liju potoke znoja i troše svoje gorivo i opremu, morali bi biti i te kako važno upozorenje na onu poslovicu "Bolje spriječiti nego liječiti"! Kad već postoji skupi i brdovitom terenu prilagođeni strojni park, šteta je da se maksimalno ne koristi i time spriječi širenje opasnog korova zvanog ambrozija.

Jer, najskuplji je stroj koji ne radi!

Usuđujemo se nadati da bi i Gradsko poglavarstvo iznašlo novčana sredstva kojima bi se platila registracija i strojar, samo da područje Parka prirode ne bude u korovu kao što su to trenutno ogromne površine oko Šmidhena i zemljište nekadašnjeg Stočara, gotovo u centru tako lijepog grada kao što je Samobor.

Mile Vranešić

 
14.09.2007.

Ambrozija u Svetoj Nedelji izazvala puno više od alergijskih reakcija

Uzalud vam trud berači

Ambrozija u Svetoj Nedelji izazvala puno više od alergijskih reakcija

U Svetoj Nedelji zavladala je sveopća pomutnja. Radi se o trenutno najaktualnijoj temi - ambroziji. Kako sada stvari stoje, izgleda da će građani biti izigrani za svoj trud koji su uložili u iskorjenjivanje ove biljke.

Naime, na sjednici Gradskog poglavarstva, održanoj 17. srpnja, donesena je odluka da će se građanima isplaćivati 20 lipa za svaku ubranu stabljiku ambrozije. Iako je bilo predviđeno da će akcija trajati od 25. srpnja do 17. kolovoza, bez ikakvih obavijesti prekinuta je deset dana prije roka. Građani su se ozbiljno prihvatili posla, jer je u odluci Poglavarstva rečeno da svatko može donijeti neograničenu količinu. Isplata je trebala početi 1. rujna, i to u gotovini. Iako se na službenim stranicama Grada može pročitati o svim odlukama donesenim na sjednicama Poglavarstva i Vijeća, ove odluke nema navedene. Pitanje je - zašto?

Ali, zato je objavljena nova odluka. Gradsko poglavarstvo je na sjednici održanoj 3. rujna novom odlukom smanjilo naknadu s 20 lipa na 5 lipa za svaku iščupanu stabljiku ambrozije zbog, kako kažu, nedostatka proračunskih sredstava. No, ni to nije sve. Isplata neće biti u gotovini, već na žiro-račun, a bit će tek u drugoj polovici listopada.

Stoga ne čudi što su građani ogorčeni ovom novom odlukom. Velika je većina onih koji su uložili puno truda u ovu akciju, da bi ih se sada na kraju ismijavalo i izigralo. U akciji je sudjelovalo 325 obitelji, od kojih je jedna sakupila čak 216 tisuća stabljika ambrozije. Stoga se 5. rujna stotinjak građana Svete Nedelje okupilo na Trgu Ante Stračevića u znak protesta protiv odluke Gradskog poglavarstva o smanjenju cijene otkupa ambrozije. Vladala je ljutnja, ogorčenost i razočaranost izigravanjem i poigravanjem gradske vlasti.

Dogovor da će gradonačelnica primiti jednog njihovog izaslanika građani su zanemarili i svi zajedno ušli u prostorije gradske vijećnice. Nakon dužeg pregovaranja, postignut je i dogovor - dvanaest građana i desetak novinara primili su gradonačelnica Ines Balint, predsjednik Vijeća Krunoslav Markovinović te Zlatko Habdelić i Drago Prahin. Na većinu pitanja nije bilo odgovora ni komentara, a građane nije smirilo niti obećanje da će se o ovoj temi raspravljati na sljedećoj sjednici Gradskog poglavarstva i Vijeća te da će dobiti dvije kopije knjige u kojima su navedeni svi podaci o otkupu ambrozije.

S.S.

Ima i važnijih stvari...

Pitanje je hoće li se vijećnici odlučiti na rebalans proračuna, obzirom na to da postoje i drugi važni projekti za građanstvo, kako je spomenuo Zlatko Habdelić. Jer, predviđena je bila isplata u iznosu od 300.000 kuna, a s ovom smanjenom cijenom otkupa Grad bi morao isplatiti 900.000 kuna.

 
14.09.2007.

Javna rasprava o Urbanističkom planu uređenja Starogradska – Vugrinščak otvorila dileme i brojna pitanja

Je li plan kukavičje jaje?

Javna rasprava o Urbanističkom planu uređenja Starogradska – Vugrinščak otvorila dileme i brojna pitanja

Dvadesetak zainteresiranih građana okupilo se 3. rujna u Gradskoj vijećnici na javnoj raspravi u uređenju zone Starogradska – Vugrinščak i pažljivo na početku poslušalo izrađivača plana, Tomislava Dolečkog iz Centra za prostorno uređenje i arhitekturu. On im je ukratko iznio osnovne smjernice plana, kojim je predviđeno uređenje biciklističke staze i zelenih površina na lijevoj obali Gradne, od ZET-ovih garaža prema Muzeju, nasuprot novouređene šetnice, povezivanje Ulice Vugrinščak i Juratovićeve te novu uličicu zapadno od Ulice Vugrinščak, koja bi omogućila i gradnju obiteljskih kuća na toj lokaciji, a na prostoru društvene namjene (u privatnom vlasništvu) vjerojatno gradnju staračkog doma. No, planom je ostavljena i mogućnost višestambene izgradnje na početku Starogradske, a upravo je to jedan od najspornijih elemenata, jer su u tome neki od okupljenih prepoznali pogodovanje privatnom investitoru, koji je već zatražio dozvolu za gradnju objekta sa četiri etaže, iako je to područje zaštićena graditeljska cjelina. Stoga, očito, nisu povjerovali riječima ing. Dolečkog da se planom ne želi narušiti kvaliteta života na postojećoj lokaciji.

Također, smatrali su okupljeni, uređenjem nove šetnice gubi se smisao uređenja sto metara biciklističke staze na drugoj obali, koja je u privatnom posjedu. Dodatni problem prepoznali su u vođenju prometa kroz usku Juratovićevu i Ulicu Vugrinščak, jer se one ne mogu širiti, a spojni prometni i pješački koridori prepolovili bi vlasnicima parcela njihove vrtove i voćnjake.

Milan Žegarac Peharnik upozorio je da su konzervatori stavili ograničenja starosjediocima i onemogućili ih u gradnji i uređenju svojih kuća, a da će novim investitorima sada biti omogućena gradnja. Miroslav Ivanščak primijetio je i da nema pozitivnog očitovanja Zavoda za zaštitu spomenika na ovaj plan, a glede mogućnosti višestambene izgradnje rekao je kako je to sramota te da se namjerno napravila greška koja bi omogućila veću katnost objekta. Marijan Lukšić pitao je zašto plan nije postavljen i na službenu web stranicu grada kako bi ga građani mogli u miru proučiti pa mu je pročelnik Željko Kovačić odgovorio da će plan od srijede 5. rujna biti postavljen i na stranici www.samobor.hr.

Osnov svega bio je na kraju poziv da građani iskažu svoje primjedbe u pisanom obliku, jer u slučaju odbijanja njihova prijedloga moraju dobiti i obrazloženje zašto je primjedba odbijena. Upozoreno je i kako je ovo prijedlog plana podložan izmjenama. Javna rasprava traje do 10. rujna, a primjedbe se mogu dati svaki radni dan od 8 do 15 sati u prostoru Gradskog poglavarstva na Trgu kralja Tomislava 5.

Mato Šipuš

Prostor će biti nepovratno uništen

Najkonkretniji i najkoncizniji pri iznošenju primjedbi na javnoj raspravi bio je Zvonimir Mirko Noršić. On je upozorio da je u Urbanističkom planu na prostoru od ZET-ovih garaža prema početku Starogradske ulice ostavljena mogućnost višestambene gradnje objekata sa četiri etaže, i to prizemlje, dva kata i potkrovlje, čime bi takav objekt daleko premašio postojeću visinu obiteljskih kuća. Tu i jesu gotovo sve obiteljske kuće, osim objekta u Starogradskoj 15 koji je pod zaštitom.

- Ali, zašto se prema tom objektu (koji ima prizemlje i kat s potkrovljem) određuje uređenje cjelokupnog prostora s obiteljskim kućama - pita Noršić. Također, upozorava i da je umjesto ukupno bruto površine izgrađenosti od 600 kvadratnih metara omogućena dvostruka površina.

- To pobuđuje sumnju da se plan donosi kako bi se išlo na ruku investitorima koji su već kupili zemljište i planiraju gradnju višestambenog objekta - upozorava Zvonimir Mirko Noršić i napominje da se time nepovratno narušava vizura ulice i pogled prema Starom gradu.

Smatra i da bi Grad Samobor već sada planom trebao odrediti uvjete gradnje i uređenja prostora ZET-ovih garaža i na taj način onemogućiti u budućnosti devastaciju i te lokacije. Također, dodaje da nema logike tražiti uređenje biciklističke staze na lijevoj obali Gradne, kako je to predviđeno GUP-om, kada je u međuvremenu uređena nova šetnica na desnoj obali i omogućena normalna komunikacija prema Vugrinščaku.

 

Uz neke kontroverze nastavlja se gradnja žumberačkog vodovoda

Traktor stoji, trava raste, a požari i ambrozija prijete

Ambrozija u Svetoj Nedelji izazvala puno više od alergijskih reakcija

Javna rasprava o Urbanističkom planu uređenja Starogradska – Vugrinščak otvorila dileme i brojna pitanja

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002