01.08.2007.

Komemoracija u Gradskoj vijećnici u povodu smrti vijećnika Dušana Horvata

Oproštaj od prijatelja

Komemoracija u Gradskoj vijećnici u povodu smrti vijećnika Dušana Horvata

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Boris Makarun, članovi Vijeća, gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten, prijatelji iz HSLS-a i članovi obitelji okupili su se 2. kolovoza u Gradskoj vijećnici da bi se oprostili od dugogodišnjeg kolege i prijatelja Dušana Horvata.

Njegov iznenadni odlazak je gubitak za sve one koji su ga poznavali, jer teško je zaboraviti njegovu iskrenu vjeru u ono što čini. Otišao nam je prijatelj, otišao nam je kolega i suradnik, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun na početku komemoracije.

Predsjednik samoborskog HSLS-a Roland Gajšak istaknuo je kako je Dušan Horvat volio nesebično pomagati, bio je dosljedan, pošten, ustrajan, iskren i cijenio je svakog čovjeka bez obzira na njegovu vjeru ili naciju.

I gradonačelnik Filipec u svom je govoru istaknuo sve ljudske kvalitete Dušana Horvata zbog kojih će još dugo ostati u njihovom sjećanju i sjećanju svih koji su ga poznavali, izražavajući svoju sućut njegovoj obitelji i prijateljima. I sam potresen zbog smrti dugogodišnjeg prijatelja i suradnika, gradonačelnik nije do kraja mogao pročitati govor.

U Vijećnici je bila otvorena knjiga žalosti, a potom je uslijedio i ispraćaj vijećnika Dušana Horvata na gradskom groblju u Otruševcu.

M.Š.

 
01.08.2007.

Obilježena 70. godišnjica Osnivačkog kongresa KPH u šumi Anindol

Iz naroda i za narod

Obilježena 70. godišnjica Osnivačkog kongresa KPH u šumi Anindol

Socijalistička radnička partija Hrvatske jedina je stranka koja i dalje svake godine organizira prigodno okupljanje za obljetnicu osnivačkog kongresa Komunističke partije Hrvatske. Ove godine obilježilo se točno 70 godina od tog osnivačkog kongresa koji je održan 1. kolovoza 1937. godine u samoborskom Anindolu, podno kapele sv. Ane.

Nakon hrvatske himne i Internacionale, okupljene je pozdravio potpredsjednik SRP-a Franjo Golenko, a poduži govor o povijesnom značaju Osnivačkog kongresa, ulozi komunizma prije i nakon 2. svjetskog rata te o političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj za vrijeme i nakon Domovinskog rata održao je predsjednik stranke Ivan Plješa. On je istaknuo da je promjenama 90-ih u Hrvatskoj uveden politički pluralizam, ali ne i istinska demokracija. Uvedeno je privatno kapitalističko vlasništvo, umjesto društvenoga, a osobito je nazadovala industrijska proizvodnja i poljoprivreda, u čemu je stradalo i radništvo.

S osobitim zanimanjem okupljeni su poslušali i pozdrav nekada visoko pozicioniranog dužnosnika Milutina Baltića. On je rekao da je KPH osnovana u teškim uvjetima terora, a organizator je bio Josip Broz Tito. KPH se okrenula prema životnim problemima koji su tištili narod i u tome je ležao njen uspjeh. To iskustvo govori da sve stranke koje žele napredak i povezivanje s radnim narodom moraju krenuti od životnih problema u kojima taj narod živi i muči te će samo tako imati uspjeha. Do tada će se ova demagoška grupacija održavati na nacionalističkim i drugim lažljivim parolama, a s druge strane podržavati pljačku i lopovluk, bio je oštar u zaključku Milutin Baltić.

Potom su položeni vijenci u čast osnivačkog kongresa i pogibije trojice sekretara SKOJ-a Janka Mišića i braće Oreški prije 78 godina u Samoboru. Na kraju, predsjedništvo SRP-a podržalo je osnivanje Kluba komunista unutar stranke.

M.Š.

 
01.08.2007.

Proštenje na Anindolu

Sve u znaku obnove

Proštenje na Anindolu

Tradicionalnim okupljanjem vjernika prve nedjelje nakon blagdana sv. Ane proslavljeno je i ove godine Aninovo. Proštenje je održano na obnovljenom Tanc placu koji je nudio više sadržaja nego ranijih godina. Uz već uobičajene gastronomske specijalitete te medičare s ponudom medenjaka i gvirca, na štandovima je bilo ljekovitog bilja, prirodnih voćnih rakija i kolača, igračaka i suvenira, a djeca su se mogla provozati na ringišpilu. Kao nekad, postavljen je i paviljon iz kojeg se razlijegala glazba grupe Plave sjene.

Proštenje je počelo iza 8 sati, ali tek je u rano popodne dobilo puni zamah, jer su u jutarnjim satima održavana misna slavlja ispred kapele sv. Ane. Ono u 11 sati predvodio je Božidar Cindori, župnik župe Alojzija Stepinca na tromeđi Bestovja, Rakitja i Novaka.

On je u propovijedi govorio o životima svetih Joakima i Ane, o opasnostima koje vladaju u današnjem društvu te, stoga, istaknuo potrebu zagovora svetoj Ani i Joakimu kako bi se primila Božja milost u obiteljima, da u njih uđe radost, milost i poštivanje, a ponajviše čašćenje Boga i življenje po onim vrijednostima po kojima su živjeli naši stari, a to je svakodnevna obiteljska molitva i zajednički odlazak u crkvu nedjeljama i blagdanima. Molimo svetu Anu da vrati našim obiteljima radost, mir i ljubav, koji će preobraziti lice ove naše zemlje, zaključio je propovijed velečasni Božidar Cindori.

I u popodnevnim satima održano je misno slavlje, a do tada su mnogi na Tanc placu zapjevali i zaplesali.

M.Š.

 

Komemoracija u Gradskoj vijećnici u povodu smrti vijećnika Dušana Horvata

Obilježena 70. godišnjica Osnivačkog kongresa KPH u šumi Anindol

Proštenje na Anindolu

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002