27.03.2007.

Na roditeljskom sastanku u Grdanjcima zaključeno da će djeca u školu, a predstavnici mjesta na sastanak u Hrvatske ceste

Djeca iz Grdanjaca vraćaju se u školske klupe

Najavljeni roditeljski sastanak u Područnoj školi Grdanjci okupio je u utorak, 27. ožujka, većinu zainteresiranih za rješavanje problema nastalih intenziviranjem kamionskog prometa na cesti Grdnjaci – Bregana. Najbitnije, nakon trodnevnog izostanka grdanjskih osnovnoškolaca s nastave u područnoj školi i u matičnoj školi u Bregani, 60-ak učenika od sutra će ponovno u školske klupe. Za djecu koja pohađaju nastavu u školi u Grdanjcima bit će organiziran prijevoz kombijem od kuće do škole. No, još nije definirano gdje bi trebala biti stajališta, obzirom da je nemoguće pokupiti svu djecu direktno ispred kuće. Što se tiče evidentiranih izostanaka, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa Boris Zaringer obećao je da će ih opravdati, jer mu to omogućuje, rekao je, Obiteljski zakon koji spominje pravo roditelja da dijete ne šalje u školu ako nastanu problemi u prometu.

Sastanku je nazočio i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec pa je tako iskorištena prilika da se pokuša dogovoriti što i kako dalje vezano uz problem prometa iz kamenoloma Škrobotnik. Zaključeno je da će predstavnici mjesta Albert Despot i Željko Martinček te ravnatelj Boris Zaringer zajedno s predstavnicima gradske vlasti otići u Hrvatske ceste na razgovor o urgentnom rješavanju nastale prometne situacije. Gradonačelnik je također obećao zalaganje oko rješavanja imovinsko-pravnih pitanja za osiguravanje izgradnje nogostupa, no pojedini mještani koji imaju kuće i dvorišta tik uz cestu izrazili su svoje negodovanje istaknuvši da nemaju namjeru za taj nogostup dati dio svog dvorišta. S druge strane, mještani sela Beder negodovali su, jer se proširila priča kako su neki od njihovih sumještana prodajom šumskog zemljišta u Škrobotniku omogućili Samoborki otvaranje kamenoloma. Kako su rekli, to je učinio njih mali broj te zato smatraju da nije u redu zbog pojedinaca svaljivati krivnju na cijelo selo Beder.

Sanja Horvat

 
27.03.2007.

Na sjednici Poglavarstva objavljeno da Energometan ostvaruje značajnu dobit

Plin više ne guši proračun

Na sjednici Poglavarstva objavljeno da Energometan ostvaruje značajnu dobit

Kada se prije nekoliko godina govorilo o poslovanju Energometana, prevladavali su uglavnom crni tonovi. Upravo stoga je objava gradonačelnika Filipca na 87. sjednici Poglavarstva da Energometan posluje s 1.800.000 kuna dobiti zaslužila i prvo mjesto u ovom izvješću. Gradonačelnik je pojasnio da i dalje nije posve poznata sudbina tvrtke budući da INA, kao jedan od strateških partnera, nije definirala status – želi li otići i prodati svoj udio ili sudjelovati u dokapitalizaciji. To je važno, jer se sve odluke donose konsenzusom sva tri partnera (INA, Grad i Monter). Inače, podatak o pozitivnom poslovanju izrečen je nakon što je utvrđeno da se 1045 m2 gradskog zemljišta, temeljem ugovora iz 1995. godine, treba prenijeti na Energometan. Odlučeno je da se tom poduzeću prepiše 1541 m2 zemljišta na početku radne zone, kod budućeg autobusno-željezničkog kolodvora, gdje bi se mogla graditi nova upravna zgrada. Energometan će se po ishođenju lokacijske dozvole odreći razlike u kvadratnim metrima u korist javnog dobra.

I ove godine nastavit će se s uređenjem zidanih mostova preko Gradne u središtu grada, a ova tehnička točka dnevnog reda ostat će zapamćena po inicijativi da samoborski mostovi dobiju svoja imena kako bi ih se lakše razlikovalo. Odobreno je i da se oploči prostor između zgrade Udruge invalida i Glazbene škole na kojem bi mogli trenirati za sportske susrete članovi Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje.

Na dnevnom redu bila je još jedna dobra vijest, a to je da je projekt rudnika u Rudama dobio konačno zeleno svjetlo. Potpisan je ugovor o korištenju sredstava iz Phare programa Europske Unije, prema kojem u narednih 18 mjeseci treba realizirati projekt uređenja jame rudnika za potrebe rudarskog muzeja i edukativne staze. Od mogućih 100, projekt je dobio čak 92,5 bodova. Već na ovoj sjednici prihvaćena je ponuda GEOBIM-a iz Samobora za izradu parcelacijskog elaborata.

Ove godine u ljetnim mjesecima najteže će u gradu živjeti stanovnici Perkovčeve ulice, kada krene njena rekonstrukcija. Prema predviđanjima, radovi na sanaciji kompletne komunalne infrastrukture i površine ulice trajali bi oko dva mjeseca. Tu je procjenu izrekao pročelnik Željko Kovačić, uz ogradu da će se sve više znati nakon sastanka sa svim izvođačima radova, a najkompleksnija će vjerojatno biti obnova dotrajale vodovodne mreže. Tijekom radova pokušat će se osigurati pristup stanara njihovim kućama.

I, na kraju, ponovno je bilo riječi o igralištu i staroj školi u Langovoj ulici, jer se na stolu našlo pismo ravnatelja Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole Franje Mihaline. Kako bi prekinuli sve špekulacije o namjeni tog prostora, Poglavarstvo će svim školama i njihovim Upravnim vijećima uputiti pismo u kojem će se tražiti da ti prostori zadrže svoju obrazovnu i športsku namjenu. Već postoji interes ulagača, među kojima je, primjerice, Poslovna škola Libertas, dok bi se na igralištu moglo urediti klizalište, prema ideji ljudi iz jednog sportskog kluba. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić podsjetila je da postoji odredba prema kojoj školski objekti koji se ne koriste mogu biti dodijeljeni lokalnoj samoupravi bez naknade, ako se pokaže da toj jedinici nedostaje prostora. Upravo takav problem s prostorom imamo mi u Gradu Samoboru, zaključila je Marica Jelenić.

Što se tiče aktualnog problema u Grdanjcima, gdje roditelji ne dopuštaju djeci odlazak u školu, gradonačelnik je rekao kako jedino može reći da pregovori traju.

Mato Šipuš

 
27.03.2007.

Roditelji učenika iz Grdanjaca realizirali prošli tjedan najavljeni prosvjed

Zbog kamiona nema nastave

Dječji glasovi danas nisu odzvanjali područnom školom u Grdanjcima. Šezdesetak učenika tog kraja dan je provelo u sigurnosti vlastitog doma, poštujući želju svojih roditelja da se ne izlažu opasnostima koje je donio početak eksploatacije obližnjeg kamenoloma Škrobotnik. Naime, kako nam je objasnila tajnica Mjesnog odbora Grdanjci Sanja Horvat, protekli tjedan se frekvencija prometa Samoborkinih kamiona iz kamenoloma povećala pa tamošnjom prometnicom kamioni prolaze svakih 10-ak minuta. Obzirom da nije ponuđeno nikakvo alternativno rješenje za zaštitu djece na putu prema školi, od danas do daljnjega roditelji djece iz cijelog područja Mjesnog odbora Grdanjci, što uključuje Beder, Javorek, Kostanjevec i Višnjevec sa zaseocima Beribaki i Tušini, prestaju slati djecu na nastavu u Osnovnu školu Milana Langa u Bregani i Grdanjcima.

U neslužbenim razgovorima roditelji đaka iz Grdanjaca izrazili su bojazan za sigurnost svoje djece, obzirom da na tamošnjoj prometnici praktički nema mjesta za normalno mimoilaženje dvaju pretovarenih kamiona, a znak ograničenja koji bi trebao spriječiti da tom prometnicom voze kamioni teži od 10 tona spada u kategoriju "da pukneš od smijeha". Koliko će pak dugo trajati (ne)opravdani izostanak djece s nastave moglo bi se znati 27. ožujka, za kada je u područnoj školi Grdanjci zakazan sastanak svih roditelja.

Kako nam je rekla Sanja Horvat, postoje naznake da je na relaciji Grad - Samoborka dogovorena izgradnja nogostupa na državnoj cesti Grdanjci – Bregana, a da se nešto događa možda govori i podatak kako u par sati, koliko je novinarska ekipa bila u Grdanjcima, niti jedan kamion nije prošao cestom. Također, rekla je Horvatova, Vijeće Mjesnog odbora raspolaže informacijom kako građevinska dozvola za tu državnu cestu nikako ne predviđa ovakvu vrstu prometa te je ona glavno uporište u borbi protiv ovakvog ugrožavanja života svih sudionika u prometu na toj prometnici.

K.S.

 

Na roditeljskom sastanku u Grdanjcima zaključeno da će djeca u školu, a predstavnici mjesta na sastanak u Hrvatske ceste

Na sjednici Poglavarstva objavljeno da Energometan ostvaruje značajnu dobit

Roditelji učenika iz Grdanjaca realizirali prošli tjedan najavljeni prosvjed

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002