12.02.2007.

Samoborsko je Poglavarstvo usvojilo odluku o koncesijama za taxi prijevoz, a Proljetni sajam i Salamijadu vratilo na glavni gradski Trg

Taxi na tržišnim principima

Samoborsko je Poglavarstvo usvojilo odluku o koncesijama za taxi prijevoz, a Proljetni sajam i Salamijadu vratilo na glavni gradski Trg

Odlukom o autotaxi prijevozu otvaraju se u Samoboru mogućnosti dodjele novih koncesija, što bi u konačnici trebalo omogućiti jeftiniju vožnju taksijem. Gradski čelnici isticali su na 79. sjednici Poglavarstva da će se sniziti sadašnje cijene uvođenjem tržišnog natjecanja. Kao primjer im je poslužila Rijeka, gdje je cijena pala i na 5 kuna po kilometru. Građani će tako morati naučiti paziti u koji taxi sjedaju, upozorio je gradonačelnik Filipec. Naime, usvojenom odlukom omogućit će se davanje 19 koncesija na taxi usluge, s time da prednost imaju domaći samoborski taxi prijevoznici. Trenutno ih je pet registrirano u Udruženju autotaxi prijevoznika Grada Zagreba, a za njih je predviđeno 10 koncesija, dok će se ostali natjecati za preostalih 9 i za one koje ne uzmu domaći taksisti.

Uz ostalo, odlukom je propisano da boja automobila mora biti bijela te da je u vozilu zabranjeno pušenje, a koncesija traje 5 godina. Određeno je i da dijete mlađe od 6 godina mora biti u pratnji roditelja, a Tatjana Milek (HSLS) predložila je da se ta dobna granica podigne. Usvojen je prijedlog da u tim slučajevima dijete može koristiti taxi, ali uz suglasnost roditelja koji može pozvati vozilo putem telefona.

Pročelnik Željko Radovanić predstavio je dvije manifestacije koje će krajem ožujka biti održane u našem gradu. Riječ je o 3. Proljetnom sajmu (24. i 25. ožujka) i 20. Salamijadi (31. ožujka i 1. travnja). Za razliku od prošle godine, obje će se manifestacije odvijati na Trgu kralja Tomislava pod velikim šatorom koji će biti u funkciji i tijekom tjedna za predstavljanje samoborskih obrtnika i ostalih zainteresiranih.

Kao posebnost ovogodišnje Salamijade, pročelnik je Radovanić izdvojio nedjeljno događanje 1. travnja kada će građani moći besplatno degustirati salame i vina domaćih samoborskih proizvođača. Iako je datum "šaljiv", to neće biti prvotravanjska šala.

Točka razno ponovno je ponudila jednu zanimljivu temu koja muči brojne stanovnike grada, a to je problem parkiranja kod groblja u Ulici sv. Ane. Budući da tamo nema mnogo mogućnosti, ideja je da se uredi nekoliko parkirališnih mjesta uz zid groblja, osobito za invalide. Za izvid i prijedlog rješenja zadužen je Odjel za prostorno uređenje, stambene i komunalne poslove. Što se tiče uređenja i asfaltiranja ulica u 2007. godini na natječaju je najpovoljniju ponudu dao Viadukt.

Mato Šipuš

FOTO: Sve se više novinara okuplja na sjednicama samoborskog Poglavarstva

 

Samoborsko je Poglavarstvo usvojilo odluku o koncesijama za taxi prijevoz, a Proljetni sajam i Salamijadu vratilo na glavni gradski Trg

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002