15.01.2007.

Ing. Vojko Filipec nudi rješenje za bezbolan završetak samoborske kamionske obilaznice

Kroz šumu, ali ne i Starčevićevom ulicom

Ing. Vojko Filipec nudi rješenje za bezbolan završetak samoborske kamionske obilaznice

Ing. Vojko Filipec, koji je velik dio građevinske karijere proveo u izgradnji raznih prometnica, već duže vremena nudi alternativna rješenja za samoborski problem s kamionskom obilaznicom. O tome smo već pisali, a ovaj put je najpoznatiji samoborski proizvođač bermeta ponudio i podvarijantu svojeg već poznatog rješenja obilaznice. Podsjećamo, ona bi se od Otruševca, umjesto kroz Veliku i Malu Jazbinu, do Ulice Josipa Jelačića spustila kroz šumu, ali se ne bi, kako je do sada po tom prijedlogu bilo zamišljeno, nastavila kroz Ulicu Ante Starčevića, već duž kanala Bistrac, te bi se na nju priključila niže, na raskrižju s Ulicom J. Draškovića.

Prijedlog ing. Vojka Filipca donosimo u cijelosti, a valja napomenuti da je ing. Filipec uz njega "priheftao" i kratko uputstvo, prema kojem bi nova trasa mogla biti utvrđena u kratkom vremenu, dobrom voljom i angažmanom svih odgovornih i nadležnih.

Naravno, prijedlog je upućen ne samo Glasniku, već i Gradu Samoboru i svim ustanovama i institucijama koje sudjeluju u procesu odlučivanja oko izgradnje samoborske kamionske obilaznice.

Zaobilaznica koja zaobilazi sve

Prije pola godine napravio sam izvještaj kojim sam pokušao pomoći pri odabiru optimalne trase kamionske obilaznice oko Samobora.

U međuvremenu su napravljeni pozitivni pomaci, a neki se, zbog taštine ili nesnalaženja, nisu desili:

1.) Građevinska operativa Samoborke marljivo radi na obilaznici do groblja Otruševec. Ta dionica bit će spremna za puštanje u promet do proljeća ove godine.

2.) Nastavak trase neće ići postojećom cestom kroz Otruševec i Veliku Jazbinu zbog:

a) opasne strmine i zavoja u Otruševcu (između groblja i špilje)

b) zaštićene Grgosove špilje

c) nemogućnosti prolaza kroz Veliku Jazbinu,

pa nije jasno zašto Poglavarstvo do sada nije zatražilo pomoć struke.

Pri tome mislim na vrsne stručnjake pri Poglavarstvu, odnosno u Županiji, te na institucije kao što su:

- Građevinski Fakultet, Zagreb

- Fakultet prometnih znanosti, Zagreb

- Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), Zagreb

3.) U međuvremenu je u Ulici Ljudevita Posavskog, kod Zavoda u Lugu, poništenjem lokacijske dozvole, ukinuta mogućnost prolaska kamionima.

4.) Stajalište gradonačelnika i dogradonačelnika da se izmišljanjem argumenata (pretežno uvredljivih) dobiva na vremenu, ne drži vodu. Navodim neke od takvih argumenata:

- na skupocjenom zemljištu u zaleđu Bistraca predviđena je izgradnja DIPLOMATSKIH STANOVA

Odgovor struke: Prioritet ima obilaznica, za koju je dostatno 10-ak posto površine zaleđa lokaliteta Bistrac.

- pozivanje na građansku solidarnost prilikom trpljenja kamionskog prometa (po sistemu: 50 godina mi u centru, a sada vi na periferiji!)

Odgovor struke: Nema potrebe.

- nuđenje zvučnih barijera vrhunske izvedbe kroz sva tri sela

Odgovor struke: Nema potrebe.

- upozorenje gradonačelnika mještanima Otruševca, Jazbine i Luga: "Seoski mir i idilu pronalazit ćemo negdje drugdje, a ne više na ovom mjestu, jer ono je postalo sastavni dio grada Samobora".

Pitanja:

- hoće li se Grgosova špilja morati preseliti u Postojnu?

- hoće li ponajbolji restoran u Samoboru morati promijeniti ime, a lokaciju potražiti na novom, idiličnom mjestu?

5.) Krajnje je vrijeme da Poglavarstvo uključi struku i pokrene operativne radnje na trasiranju optimalne dionice od groblja Otruševec do Betonske ceste. Tada se mogu predvidjeti i ostali troškovi: otkup, projektiranje, zemljani radovi, asfaltiranje. S financijskom potporom tada bi se uključila dva ministarstva i županija – sa čime je samoborsko Poglavarstvo upoznato.

Kada u proljeće 2007. godine završe radovi na obilaznici do groblja Otruševec, sve oči bit će uperene u A. Filipca i T. Mastena. Stoga bi bilo mudro da se obojica s političkih visina spuste među puk.

Prijedlog završne trase od Ulice J. Jelačića do Ulice grada Wirgesa:

U prilogu je kopija katastarskog plana s ucrtanim prijedlogom trase. Stručnjaci građevinske struke (cestogradnja), na moju kolegijalnu zamolbu, obišli su teren. Ovu su trasu ocijenili kao potencijalno najbolje rješenje za "premoštenje" Ulice Josipa Jelačića i Grada Wirgesa (Betonska cesta).

Prema ovom prijedlogu više nisu sporna tri sela, nije sporna jedna ulica (A. Starčevića), nego samo neizgrađeno zemljište i možda dvije kuće.

Vojko Filipec, dipl. ing.

Stražnička 1A

Samobor

 

Ing. Vojko Filipec nudi rješenje za bezbolan završetak samoborske kamionske obilaznice

Arhiva 2007

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002