24.05.2004.

U A1 zaštićenoj zoni kulturne baštine u Samoboru se ruši, ali bogme i gradi

Umjesto zaštićene kuće – stambeni kompleks

U A1 zaštićenoj zoni kulturne baštine u Samoboru se ruši, ali bogme i gradi

U prošlom smo broju objavili reakcije građana koji imaju nesreću živjeti u blizini "investitora" koji u želji za zaradom ne prezaju ni od najmaštovitijih intervencija u prostoru. Radilo se o stambenoj zgradi u Lešću, koja, bez obzira na "uredne papire", tamo jednostavno "ne spada". Njenom je izgradnjom narušena kvaliteta života u tom dijelu grada, te bespovratno uništen dotadašnji ambijent.

Samobor je, sa svojim urbanim i pejzažnim vrijednostima, oduvijek bio ugodno mjesto za stanovanje, kako za one rođene u njemu, tako i za brojne novopridošle stanovnike, željne života u sredini izgrađenoj i očuvanoj u skladu s čovjekom i prirodom.

Živimo u vrijeme kad se učestalo ponavlja sintagma o prostoru kao našem "najvrjednijem resursu", pa smo svjedoci i sve češćeg obračuna države s onima koji su na te vrijednosti nasrnuli iz raznih razloga, ali s jednim, uvijek istim rezultatom – devastacijom općeg dobra.

U Ulici Josipa Jelačića 14 u tijeku je izgradnja još jednog stambenog kompleksa, a da stvar bude gora, na mjestu kuće koja je bila upisana u registar nepokretnih spomenika kulture, pod kataloškim brojem 119. Ista je srušena 13. travnja ove godine, a na njenom će mjestu, po svemu sudeći, niknuti golema zgrada koja će, tvrde međaši, srozati njihovu kvalitetu života i umanjiti vrijednost njihovih nekretnina.

I doista, već je letimičnim uvidom u katastarski plan vidljivo da će spomenuti "objekt u izgradnji" odskakati od okoline u svakom pogledu, od arhitektonskog rješenja, do gabarita, koji, u odnosu na veličinu parcele, znatno prelaze ono što je propisao postojeći GUP. Ta činjenica, kao i brojne druge kroz koje je, blago rečeno, ignoriran GUP, bile su temelj za kontinuirane pritužbe i žalbe stanara okolnih kuća i to svim nadležnim ustanovama, od Grada Samobora, do Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Zagrebačke županije. Možete pretpostaviti s kakvim rezultatima. Posljednja navedena institucija investitorima je izdala građevnu dozvolu, na koju su se spomenuti međaši žalili. No, upravni postupak koji je u tijeku, ne sprečava investitora u gradnji, što je vidljivo svakome tko se zaputi do Ulice Josipa Jelačića 14.

Tko zapravo, kako i na koji način odlučuje u ovoj zemlji koja bježi s brdovitog Balkana, može u ovom slučaju ilustrirati neslužbeni odgovor iz Konzervatorskog odjela u Zagrebu koji je prihvatio ovaj projekt divljačkog nasrtaja na povijesnu baštinu. Radilo se "o pritisku investitora", glasilo je opravdanje naših zaštitara vlastitog novčanika.

Robert Škiljan

 

U A1 zaštićenoj zoni kulturne baštine u Samoboru se ruši, ali bogme i gradi

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002