27.06.2019.

Razgovor s vratarem hrvatske rukometne reprezentacije i članom PPD-a Zagreb

RUKOMET - Matej Ašanin: Za sve su "krivi" Rudari!

Razgovor s vratarem hrvatske rukometne reprezentacije i članom PPD-a Zagreb

Baš kako su to čelnici seniorske reprezentacije Hrvatske, koja je ovjenčana brojnim odličjima na velikim natjecanjima, kao što su Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, najavljivali, ove je godine došlo do značajnog pomlađivanja igračkog kadra, koji bi u narednom razdoblju trebao biti nositelj igre naše reprezentacije.

Svoje je mjesto, među inima, posve zasluženo, našao i naš sugrađanin, rođeni Samoborac Matej Ašanin, koji je, iako mu je tek 25 godina, izgradio respektabilnu rukometnu karijeru.

- Sve je počelo u osnovnoj školi u Samoboru. Nekako, kao da sam bio predisponiran za rukomet i to na mjestu vratara. Kada su to vidjeli iz RK Rudar, prvenstveno naš zlatni olimpijac Vladimir Šujster, bio sam pozvan u redove kadetske momčadi i tako je krenula moja rukometna karijera. I danas sam neizmjerno zahvalan Vladimiru Šujsteru, koji je prepoznao moj potencijal i dao mi priliku. Na moju je karijeru veliki utjecaj imao i Igor Kos, koji je također intenzivno radio na mojem rukometnom profiliranju.

Zadržao sam se u Rudaru dvije - tri godine, a onda sam bio pozvan u kadetsku reprezentaciju Hrvatske pa potom otišao u RK Zagreb. Nakon Zagreba, jako mlad, otisnuo sam se, kako se to kaže, "u bijeli svijet". Najprije u Španjolsku i tamošnji Aldemar Leon, gdje sam se zadržao dvije godine. Zatim sam prešao u njemačku Bundesligu, u klub Balingen. Nakon dvije i pol sezone karijeru sam nastavio u Lisabonu, u tamošnjem Sportingu. Imao sam tada velike planove, ali mi se dogodila teška povreda (puknuće križnih ligamenata, op.a.) i bio sam udaljen od parketa gotovo osam mjeseci. Oporavio sam se za novu sezonu, odigrao, a zatim uspio raskinuti ugovor. Uslijedio je poziv od izbornika naše vrste Line Červara, ali i PPD-a Zagreb, i evo, sada sam tu u Zagrebu, točnije - u Samoboru.

Za mladog je sportaša to iznimno turbulentna karijera, puna izazova i neizvjesnosti.

- S tek nešto više od 17 godina otišao sam od kuće. Nije mi bilo lako. Treba, osim sportskog dijela, svladavati i sve ostalo - nove sredine, jezik... No, što je tu je. Mislim da mi je do sada karijera bila uspješna.

Matej je u nacionalnom dresu debitirao na nedavnoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo, protiv reprezentacije Švicarske.

- Dobio sam povjerenje izbornika i branio 25 minuta. Za debitanta to nije mala minutaža, a imao sam učinak od 10 obrana. Reprezentacija je s mladim snagama funkcionirala vrlo dobro i zasluženo smo kvalifikacije okončali kao najbolji u svojoj skupini. Sada smo spoj mladosti i iskustva, uz, naravno, perjanicu momčadi Domagoja Duvnjaka.

Reprezenatcija sada ima tri izuzetna vratara.

- Da. Tu su još Marin Šego i Filip Ivić. Nema među nama zavisti, tu smo na raspolaganju reprezentaciji, a o tome tko će braniti odlučuje isključivo izbornik Červar.

U PPD-u Zagreb Ašanin ima i osobnog trenera, koji je zadužen za vježbanje vratara.

- To nisam zaista imao nigdje. S nama u klubu radi naš proslavljeni vratar Mario Kelentrić. Nevjerojatno je koliko on zna i koliko može pokazati. Mislim da ću još više napredovati. Konačno, tu sam u Zagrebu zbog SEHA lige, a prvenstveno Lige prvaka, za koju vjerujem da ćemo dobro iskoristiti.

Europsko prvenstvo sve je bliže.

- Kao i obično, nadamo se plasmanu u sam vrh i osvajanju neke od medalja. Jaka smo momčad i možemo protiv svih, ali treba se ipak dosta toga poklopiti. Prvenstvo se igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a naša skupina igra u Grazu. Dakle, nije predaleko. Ako taj dio natjecanja riješimo kako možemo, krećemo na sjever. Jasno, meni je želja nastupiti i 2020. godine u Tokiju na OI. Posvećen sam rukometu, reprezentaciji i klubu, a to je sada ono najbitnije.

Rukometaši Rudara su, nažalost, ispali iz Premier lige, našeg najelitnijeg domaćeg natjecanja.

- Šteta da su ispali. Inače, Premier liga je nevjerojatno zahtjevan stupanj natjecanja u svim aspektima. Nažalost, sada kao da dolazi i do osipanja igračkog kadra. Tako imam informaciju da je Štajnkler prešao u KTC iz Križevaca, Gaća ide prema Spačvi iz Vinkovaca... Iskreno vjerujem da će Rudar u narednoj sezoni ipak imati kvalitetnu momčad, koja će biti u vrhu ljestvice.

Za sportaša je iznimno važno da uz sebe ima obitelj.

- Meni su supruga i moj "klinac" sve na svijetu. Shvaća supruga moje obveze i tu nema nikakvog problema. Sport troši čovjeka, pogotovo onaj vrhunski, to je svima jasno. Zato je sportašima najvažnija podrška najbližih.

F.S.G.

 
27.06.2019.

Na bazenima ŠRC Vugrinščak osigurano i jutarnje plivanje za građane

PLIVANJE - Besplatno za rekreativce

Na bazenima ŠRC Vugrinščak osigurano i jutarnje plivanje za građane

Na zamolbu građana Samobora Javna ustanova Sportski objekti Samobor, koja od ove godine upravlja bazenima na popularnom Hidropatskom, osigurala je termin za rekreativno plivanje za sve i u jutarnjim satima na bazenima ŠRC Vugrinščak.

U cilju zadovoljavanja potreba svih građana Grada Samobora od ponedjeljka, 1. srpnja, svakim danom u terminu od 7:30-9:00 sati omogućit će se svim zainteresiranima mogućnost rekreativnog plivanja po cijeni od 10 kuna.

- Svakako nam je prioritet promoviranje bavljenja sportom i zdravog načina življenja svih naših sugrađana te želimo maksimalno iskoristiti kapacitete objekata kojima upravlja ustanova - poručuje ravnatelj Vladimir Čerkez.

T.I.

 

Razgovor s vratarem hrvatske rukometne reprezentacije i članom PPD-a Zagreb

Na bazenima ŠRC Vugrinščak osigurano i jutarnje plivanje za građane

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002