27.04.2013.

Međunarodni sudački seminar za žensku sportsku gimnastiku urodio lijepim rezultatima

GIMNASTIKA - Sedam gimnastičkih sutkinja

Međunarodni sudački seminar za žensku sportsku gimnastiku urodio lijepim rezultatima

Trenerica Gimnastičkog kluba Samobor Aida Badić položila je ispit za međunarodnu sutkinju ženske sportske gimnastike. Time je stekla pravo suditi na međunarodnim natjecanjima, svjetskim kupovima te europskim i svjetskim prvenstvima.

U Nacionalnom gimnastičkom centru ATON u Nedelišću od 25. do 29. ožujka održan je međunarodni sudački seminar za žensku sportsku gimnastiku pod vodstvom Donatelle Sacchi iz Italije (ekspert Međunarodne gimnastičke organizacije - FIG). Nazočile su mu najbolje nacionalne sutkinje iz Slovačke, Bugarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Sve hrvatske sutkinje: Tihana Salopek iz Osijeka, Tijana Tkalčec iz Čakovca, Darija Herak i Anamarija Palijan Vračević iz Karlovca, među kojima je bila i naša Aida Badić, uspješno su položile ispit.

Samo nekoliko tjedana prije na istom je mjestu pod vodstvom hrvatske vrhovne sutkinje Dunje Lederer, FIG brevet sutkinje II. kategorije, održan seminar na kojemu su sudjelovale samoborske gimnastičarke. Otada je Gimnastički klub Samobor bogatiji za čak 4 nove gimnastičke sutkinje i postao jedini klub u Hrvatskoj sa sedam licenciranih sutkinja. Trenerice i nacionalne sutkinje Martina Bublić i Aida Badić, potonja je i vrhovna sutkinja sjeverne hrvatske regije, uz trenerski rad, svoje vježbačice i dosad su upućivale u vještinu suđenja. Čim je za to stekla uvjete, pridružila im se i Anamarija Kovačić, aktivna gimnastičarka i studentica kineziologije. Interes za suđenje pokazale su i Dora Živković, Lucija Kirschenheuter, Paula Stier i Helena Kovačić. Dobile su teorijske upute, naučile upotrebljavati znakove za bilježenje pri ocjenjivanju, posljednjih mjesec dana pred ispit s Aidom Badić vježbale su petkom i praktično na treninzima, a s Martinom Bublić ocjenjivale su vježbe snimljene na videu. Trebalo je izvježbati gledanje, izračunavanje početne ocjene, bilježenje odbitaka, na kraju sve zbrojiti i oduzeti, dati konačnu ocjenu i sve to u zadanom, vrlo kratkom vremenskom roku, baš kao na natjecanju.

Da su u svemu tome uspjele govori postotak uspješnosti riješenog testa i prolaz svih sedam kandidatkinja. Aida Badić, obnovila je licencu nacionalne sutkinje i tada postala kandidatkinja i za međunarodnu sutkinju. Licencu nacionalne sutkinje obnovila je i sutkinja Martina Bublić. Anamarija Kovačić također je obnovila svoju licencu i, budući da je postala punoljetna, stekla je zvanje nacionalne sutkinje pripravnice. Naše nove četiri sutkinje još nisu punoljetne. Da bi uopće mogle pristupiti sudačkome ispitu moraju imati 16 godina. Lucija Kirschenheuter, Dora Živković, Helena Kovačić i Paula Stier postale su klupske sutkinje s nacionalnom licencom, s tim da će automatski s punoljetnošću prijeći u kategoriju regionalnih sutkinja, jer bez obzira na pokazano izvrsno znanje na ispitu, moraju proći i određeni broj suđenja u praksi.

Kristina Kirschenheuter

FOTO: Sedam samoborskih sutkinja: Aida Badić, Paula Stier, Dora Živković, Helena Kovačić, Anamarija Kovačić, Lucija Kirschenheuter i Martina Bublić

 

Međunarodni sudački seminar za žensku sportsku gimnastiku urodio lijepim rezultatima

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002