17.02.2013.

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH - Izabrani najbolji samoborski sportaši za 2012. godinu

Laureati Ana Lenard i Filip Turk

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH - Izabrani najbolji samoborski sportaši za 2012. godinu

Karatašica Ana Lenard i biciklist Filip Turk proglašeni su 15. veljače na svečanosti u Sportskoj dvorani Samobor najboljim samoborskim sportašima za 2012. godinu. Buran pljesak odobravanja oboma samo je potvrdio ispravnost prosudbe stručnog ocjenjivačkog suda Samoborskog športskog saveza, koji je Anu Lenard izabrao između 3 nominirane sportašice (uz nju su u konkurenciji bile gimnastičarka Marija Sara Mihelić i streličarka Lana Koller Fundelić), a Filipa Turka između 8 nominiranih (to su još bili automobilist Goran Laušin, karataš Matej Tomazin, orijentacijski trkač Matija Razum, judaš Matija Frlić, plesač Robert Marić, košarkaš Bruno Levanić Kutni i skijaš Luka Krsmanović). Ana je u prošloj godini bila brončana hrvatska seniorka na državnom prvenstvu, prva kao članica ekipe, a od njezinih brojnih drugih uspjeha izdvaja se i osvojeno drugo mjesto u WKF Premier ligi u Salzburgu potkraj 2012. Filip je lani bio prvak Hrvatske u kategoriji MTB XCO, drugi na Salcano cupu - Beograd Class 2, a trenutno je 164. biciklist na svjetskoj biciklističkoj rang listi. Sudjelovao je i u humanitarnoj akciji za prijatelja Morena Gollnera, vozeći u etapama, preko Petrinje i Knina, ultramaraton od Osijeka do Dubrovnika, što je jedinstven pothvat u Hrvatskoj.

Ženskom rukometnom klubu Fantasyland, članicama najelitnijeg rukometnog natjecanja u državi – 1. hrvatske rukometne lige, pripala je nagrada za osvojeno 5. mjesto u prvenstvu koje je rezultiralo njihovim plasmanom u EHF Challenge Cup. U konkurenciji za ovu prestižnu nagradu bile su i ekipe juniorki Gimnastičkog kluba Samobor i Karate kluba Bregana te seniorke Karate kluba Samobor. Najboljom muškom momčadi proglašeni su seniori Karate kluba Samobor, ekipno drugi u Hrvatskoj. Konkurenciju su imali u juniorima Košarkaškog kluba Samobor i seniorima Nogometnog kluba Samobor.

Organizator ove svečanosti nije, naravno, ni ovaj puta zaboravio naše mlade sportske nade, pa su dodijeljene i nagrade za perspektivnu sportašicu i sportaša do 15 godina. Zaslužilo ih je dvoje atletičara - Dolores Ćosić i Leon Koražija, ponajprije za po dva, ukupno četiri rušenja hrvatskih rekorda u natjecanjima tijekom 2012. godine. Dolores je to učinila osvajajući prva mjesta u kategoriji mlađih kadetkinja na prvenstvu Hrvatske u Rijeci u utrci na 60 i na 400 metara, a Leon, također među mlađim kadetima, u disciplini vortex te s drugim osvojenim mjestom na dvoranskom prvenstvu Hrvatske u bacanju kugle. Dolores Ćosić je proglašena najboljom u konkurenciji 10 nominiranih mladih sportašica - gimnastičarke Marije Sare Mihelić, rukometašice Petre Lucević, judašice Helene Vuković, karatašice Elene Bratanić, motokrosistice Mie Ribić, karatašice Helene Škreb, stolnotenisačice Zare Ilić, orijentacijske trkačice Pie Ocvirk i plesačice Ane Marić, a Leon Koražija u konkurenciji 11 nominiranih (nogometaš Roko Klemenčić, košarkaš Marko Matijaščić, karataš Lyon Nenadić, tenisač Nikola Bašić, judaš Josip Garašić, streličar Luka Skender, karataš Domagoj Žabčić, motokrosist Kristijan Jakopec, plesač Robert Marić i tenisač Stjepan Majcan).

Samoborski športski savez dodijelio je, po prvi puta, i posebnu nagradu za najboljeg sportaša s invaliditetom. Primio ju je član Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje Pavle Jozić, državni prvak u kategoriji 6, stalni član stolnoteniske reprezentacije osoba s invaliditetom i trenutno 23., a ujedno i najmlađi u svojoj kategoriji na svjetskoj rang listi.

Najbolji samoborski sportaš-veteran u 2012. godini je automobilist Antun Laušin, član Športskog auto kluba Samobor, pobjednik na svim utrkama u tehničkim disciplinama u regiji sjever i prvenstvu Hrvatske te dobitnik Zlatnog volana, svog četvrtog (uz jedan dijamantni) za 2012.

Najboljim sportskim trenerom Grada Samobora u prošloj godini proglašen je Igor Jandrečić iz Brdsko-biciklističkog kluba Šišmiš, Body building kluba OF i Nogometnog kluba Samobor, gdje je kondicijski trener.

Posebno priznanje Samoborskog športskog saveza primio je prof. Krešo Beljak, koji je kao samoborski gradonačelnik, utječući na to da se ne smanjuju sredstva za sportaše u gradskome proračunu, iznimno pridonio daljnjem razvoju i unapređenju sporta u Gradu tijekom minule godine. Gradonačelnika je ta nagrada, koju mu je na svome motoru donijela mlada sportašica Mia Ribić, ponukala da ipak progovori na jednoj sportskoj svečanosti, iako mu nije običaj govoriti na kulturnim i sportskim priredbama, pa je zahvalio svima na priznanju, čestitao nagrađenima i poželio im nove uspjehe u ovoj godini uz daljnju potporu Grada njihovu marljivom i vrijednom radu. Uz Krešu Beljaka, na svečanosti proglašenja najboljih sportaša govorili su još predsjednik Samoborskog športskog saveza Boris Makarun, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Milan Kolman i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za lokalni sport Siniša Krajač. U ime nagrađenih zahvalila je Ana Lenard.

U prezentacijskom dijelu programa nastupile su gimnastičarke GK Samobor i plesači ŠPK Samobor. Program je vodio Mislav Maroević.

Edi Kirschenheuter

FOTO: Ana Lenard i Filip Turk

 

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH - Izabrani najbolji samoborski sportaši za 2012. godinu

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002