22.01.2012.

KARATE - 21. Grand Prix Croatia, Samobor, 21. i 22. siječnja

2.000 eura otišlo u Srbiju

KARATE - 21. Grand Prix Croatia, Samobor, 21. i 22. siječnja

U Samoboru je 21. I 22. siječnja održan 21. po redu tradicionalni karate turnir Grand Prix Croatia, pod pokroviteljstvom Grada Samobora, Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a u tehničkoj organizaciji Karate kluba Samobor. Suorganizator je i ovaj puta bio Hrvatski karate savez. Sponzori ovog velebnog međunarodnog natjecanja bili su tvrtka Anindol Funda d.o.o. iz Zaprešića te Fitness klub Samobor. Medijski pokrovitelji su Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

Prvog dana natjecanja sudjelovalo je 650 sportaša (kadeti, juniori, mlađi seniori i seniori) iz 18 zemalja: Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Bugarske, Srbije, Italije, BiH, Makedonije, Slovenije, Izraela, Njemačke, Latvije, Danske, Češke, Rusije, Austrije i Ukrajine. I ove godine se realizirala želja i nastojanje organizatora turnira da se najboljim karatistima ove regije osiguraju kvalitetni kontrolni mečevi, a kadetima, juniorima i mlađim seniorima dobra provjera forme pred europsko prvenstvo, koje će održati u Azerbajdžanu (Baku) od 10. do 12. veljače 2012.

Stekao se dojam da je ove godine turnir bio kvalitativno na navišoj razini do sada u svim uzrasnim kategorijama, a vrlo je jaka konkurencija bila kod seniora, koji su se nadmetali za atraktivne novčane nagrade. U ovoj konkurenciji je nastupilo čak 40 natjecatelja. Bilo je mnoštvo odličnih i atraktivnih mečeva koji su podigli atmosferu na prepunim tribinama nove sportske dvorane u Samoboru.

Organizator turnira dodijelio je vrijedne novčane nagrade za najuspješnije seniore u otvorenoj kategoriji, a prvo mjesto i 2.000 EUR-a osvojio je srpski borac Miloš Jovanović, koji je pred ispunjenim tribinama samoborske sportske dvorane ipak pokazao najviše te zasluženo slavio. Pokazao je da njegova bronca u srednjoj kategoriji na posljednjem svjetskom prvenstvu nije slučajna te da spada u najbolje svjetske borce. Miloš je inače i član ekipe Srbije, koji su aktualni svjetski prvaci.

Ugodno iznenađenje je priredio mladi bosanski reprezentativac Toni Biokšić, koji je osvojio drugo mjesto, nagradu od 500 EUR-a te sedmodnevni aranžman u apartmanima Funda na Šolti.

Hrvatki samuraj Danil Domdjoni nije uspio obraniti prošlogodišnju titulu, ali je bio vrlo blizu tom uspjehu. Jedna od najvećih prepreka bila mu je viroza i lakša povreda stopala, koja ga je ipak omela da dođe do više stepenice na postolju. Danilu je pripala nagrada u iznosu od 500 EUR-a.

Četvrto mjesto osigurao je također hrvatski reprezentativac Pero Vučić (brončani s posljednjeg EP-a u Zurichu), kojemu je pripala nagrada od 250 EUR-a. Peri je ipak ponestalo snage da u finalnom dijelu turnira pokaže više te time ugrozi najbolje.

Nedjelja je bila rezervirana za nastup "kataša" u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora te u katama i borbama za mlađe uzrasne kategorije.

Prema viđenim nastupima mladih sportaša svi sudionici turnira bili su jedinstveni u dojmu da je ove godine kvaliteta i u ovim mlađim kategorijama bila daleko viša nego prethodnih godina.

Organizator je primao čestitke sa svih strana, a i oni koji su stigli u Samobor iz najudaljenijih država (Ukrajina, Rusija, Latvija, Danska) najavili su svoj dolazak i na slijedeći, 22. po redu Grand Prix Croatia.

T.I.

Rezultati Samobora i Bregane

Od članova Karate kluba Samobor najuspješniji je bio kata team u kategoriji učenika kojima je pripalo zlato. Do srebra je stigao kata team mlađih učenika, a bronce za KK Samobor osvojili su Zrin Pezer (juniori -61kg), Sara Sirovica (U21 +60kg), Tomislav Stolar (U21 kate), mlađe kadetkinje (kata team), učenice (kata team), mlađi učenici (kata team) i mlađe učenice. Na turniru je nastupilo i 9 natjecatelja KK Bregana, a najuspješnija je bila Elena Bratanić koja je osvojila brončanu medalju u kategoriji učenica preko 40 kg. Zapažene nastupe imali su Ivan Bilić i Marina Bratanić koji su odradili nekoliko dobrih mečeva, ali su nažalost ostali bez medalje, a motivirane i kvalitetne nastupe imali su Iva Pejić, Martin Sokolović i Domagoj Žabčić te Paula Andričević, Martin Horvat i Luka Ivir.

 

KARATE - 21. Grand Prix Croatia, Samobor, 21. i 22. siječnja

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002