01.11.2003.

SVJETSKO KADETSKO I JUNIORSKO PRVENSTVO U KARATEU – MARSEILLE, 24 - 26.10.2003.

MAJA JANKOVIĆ 3. U SVIJETU

SVJETSKO KADETSKO I JUNIORSKO PRVENSTVO U KARATEU – MARSEILLE, 24 - 26.10.2003.

Prije samog polaska na svjetsko prvenstvo u Francusku s neskrivenim se optimizmom najavljivao veliki rezultat MAJE JANKOVIĆ.

Da je prognoza bila točna pokazalo se u subotu 25. listopada 2003. godine – datum koji će sjajnim slovima biti upisan u povijest samoborskog sporta. Prva svjetska medalja došla je u Samobor.

1. kolo TURKINJA – POBJEDA 1:0

2. kolo ITALIJANKA – POBJEDA 3:1

3. kolo FRANCUSKINJA – poraz 1:4

Francuskinja pobjeđuje u polufinalu te Maja ulazi u repasaž čime dobiva priliku za osvajanjem 3. mjesta.

repasaž ŠPANJOLSKA – POBJEDA 6:1

repasaž za 3. mjesto – BOSANKA – POBJEDA 3:2

Iako je ždrijeb naoko bio izuzetno težak ,bolje reći najteži mogući, Maja je pokazala veliku kvalitetu i sposobnost za ostvarivanje najviših sportskih dosega. Svih 5 protivnica bilo je iz najmočnijih karate svjetskih sila . Turski ženski karate je godinama u svjetskom vrhu, od Italijana smo nekada učili, Francuzi su broj 1 u svijetu , Španjolci broj 2 , a mlada Bosanka je do Francuskinje, od koje je izgubila, sve naprosto pomela.

To daje još veći značaj ovom velikom Majinom rezultatu za koji smo sigurni da nije zadnji već naprotiv - tek je to početak velikih rezultata koji ostvaruju karateke KK Samobor-Anidol. Biti će još puno prilika, a u uspjehe ne treba sumnjati.

BRONČANA MEDALJA oko vrata Samoborke u kategoriji + 60 kg visoko je sportsko dostignuće koje će itekako podići razinu kvalitete sporta u našem gradu .

Za sportske djelatnike ovo je prilika da sport postave tamo gdje mu je i mjesto – u vrh kvalitativne ponude našeg Grada.

D.Š.

Iz čestitke Hrvatskog olimpijskog odbora

Osvajanje dvaju zlata i bronci na juniorskom Svjetskom prvenstvu, garancija su lijepe budućnosti hrvatskog karatea i sjajan učinak hrvatskih predstavnica. Iskrene čestitke upućujemo svjetskim prvakinjama Petri Naranči i Jeleni Kovačević, te osvajačicama brončanih medalja Maji Janković i Mirni Šenjug. I u budućnosti vam želimo da kvalitetnim radom osvajate brojne medalje.

 
01.11.2003.

Nastavlja se kvalitetan stolni tenis u Samoboru

Bilo je i reprezentativki!

Nakon više godina mirovanja u Samoboru se nastavlja s kvalitetnim stolnim tenisom kojeg je započeo davne 1963. godine STK Mladost – Samobor. Osnovan je nedavno STK Samobor 2003. u Klokočevcu, kojeg su osnovali dijelom i bivši aktivni igrači Mladosti.

Prisjećanja radi, spomenute je godine na moju inicijativu, a uz podršku prof. Josipa Leopolda – osnivača školskog SD Mladost, započeo s radom prvi stolnoteniski klub s namjerom da okuplja mlade igračice i igrače s kojima će popularizirati taj sport u Samoboru kroz kvalitet. Kako je u ono vrijeme politika usmjeravala sport samo na masovnost bez kvalitete pod geslom "Nema kvalitete bez masovnosti" dolazio sam često u sukob s tadašnjim političarima. Naime, smatrao sam upravo obratno: kvalitetom se postiže masovnost. To se dokazalo s ovom novom politikom prema sportu.

Ponesen takovim usmjerenjem prema sportu, okupio sam nekoliko djevojčica i dječaka i započeo redovite treninge i to onakve kakove sam ja imao u mladim danima u Zagrebu. U početku samo s jednim derutnim stolom u dvorani prijašnjeg Partizana u Samoboru, ubrzo – za samo godinu dana rada, najprije djevojčice, a zatim i dječaci, nastupaju na raznim turnirima po Hrvatskoj i osvajaju zavidna mjesta. Tu ću spomenuti sestre Resanović, Maju Fijan, Irenu Rukavinu, Irenu Konosić, Suzanu Cigrovski, Ivanu Medvedović, Jasnu Grdić i druge, te Mladena Šančića, Bojana Rađenovića, Đurića, Jurčića, Marića i mnoge druge.

Nakon samo pet godina upornog rada naše su – sada već djevojke postale prvakinje Hrvatske za srednje škole i to ponovile tri godine zaredom. Ubrzo potom kvalificirale su se u Prvu hrvatsku ligu, da bi 1973. godine postale prvakinje Hrvatske, te stekle pravo za kvalifikacije u Prvu saveznu ligu. Te su se kvalifikacije održale u Samoboru. Uz naše djevojke na tim su kvalifikacijama nastupili Partizan iz Beograda, Olimpija iz Ljubljane i Senta iz Sente. Naše su djevojke zauzele drugo mjesto i ušle bi u Saveznu ligu da Stolnoteniski savez Jugoslavije nije promijenio propozicije. Naime, prema propozicijama, prvo i drugo plasirana ekipa s tih kvalifikacija trebala je popuniti Saveznu ligu, a kako nisu očekivali da će to biti ekipa iz Hrvatske, brzo su promijenili propozicije u smislu da samo prva ekipa ulazi u Saveznu ligu.

Od osnutka STK Mladost, pa do 1978. godine, igračice su bile dva puta pionirske prvakinje Hrvatske i učestvovale na Evropskom pionirskom prvenstvu u Zagrebu, na kojem je Irena Rukavina bila čak i u reprezentaciji Jugoslavije. Dečki su imali nešto slabije rezultate, ali su redovito nastupali na svim turnirima i prvenstvima u Jugoslaviji i Hrvatskoj.

Nakon 1978. klub se sa svim svojim igračima i igračicama spaja sa STK Industrogradnja iz Zagreba zbog materijalnih poteškoća, te mojim odlaskom i odlaskom mojih suradnika – Zdravka Leopolda i Ede Grabara. Ubrzo potom klub se pretvara u bezimeni rekreacijski klub.

Kroz to vrijeme djelovanja STK Mladost, u Samoboru i okružju osnivalo se nekoliko klubova, te organiziralo više godina zaredom prvenstvo Samobora na kojima je sudjelovalo ukupno preko sto pedeset natjecatelja i natjecateljki. To je potvrdilo moje usmjerenje da kvalitet podiže masovnost.

Na kraju ću s radošću spomenuti da je i u Sv. Nedelji osnovan stolnoteniski klub pred nekoliko godina, kojeg su osnovali također dijelom bivši igrači Mladosti i koji postiže izvanredne rezultate uz pomoć mojeg dragog prijatelja Zdravka Leopolda, koji je dugi niz godina surađivao sa mnom. Nadam se da će i moj bivši igrač, kao pionir u ono vrijeme, mr. Krunoslav Znika, a sada suosnivač STK Samobor 2003. s mladim igračicama i igračima postizavati također dobre rezultate s kojima ćemo se svi u Samoboru ponositi.

Ivan Medvedović, dipl.ing.

 
01.11.2003.

2. HRL zapad, muški - 6. kolo Rudar – Kvarner 28:26 (12:12)

Teško, ali zasluženo

SAMOBOR – Dvorana Bogumil Toni

Gledatelja 100

Suci: Prpić i Szekely (oba iz Zagreba)

Rudar: P. Fresl, G. Prosoli 1, T. Fresl, Kušić, Šujster 6, Štibohar 9, Kuhar 1, S. Štajnkler, Kurilić 6, I. Prosoli 4, J. Štajnkler, P. Fresl II, Gaća 1

Kvarner: Mateljan, Kežić 9, Dubić, Vukelić, Kosanović 2, Zelić 1, Jurković, Čupić 3, Kereš 4, Ivanac 2, Kalas 3, Kuran, Nenadić 2, Milinović

Rudari su odlično krenuli u susret i poveli sa 4:0. Međutim, tada punih 12 minuta ne uspijevaju zabiti, pa gosti preokreću rezultat u svoju korist i dolaze do vodstva od 7:4. Poluvrijeme je okončano neodlučenim rezultatom, a Rudar na početku nastavka dolazi do prednosti od tri pogotka, te na kraju dolazi do zaslužene pobjede.

Na tablici vodi Gorica sa 12 bodova, slijede Maksimir Princ, Buzet BUP i Rovinj sa 8 bodova, dok je Rudar na desetoj poziciji sa 4 boda.

Mladen Sirovica

 
01.11.2003.

2. HRL zapad, žene - 6. kolo Jadran – Samobor 18:23 (9:11)

Prva pobjeda u gostima

RIJEKA – Dvorana Dinko Lukarić

Gledatelja 80

Suci: Fruk i Kordić (oba iz Zagreba)

Jadran: Demo, Simić, Matić 2, Šimić 6, Dapčić 3, Karačić 2, Vuković 2, Zidarić, Simčić 2, Piršl, Orlić, Jakšić 1

Samobor: Kupres, Tomašković, Pavlin, Novak 1, Ekart 1, Plazina 4, Kopljar 5, Čop 6, Soldić, Ivić 3, Švabel 3, Kuzmić, Žgela, Mandić

Neizvjestan susret u prvome dijelu u kojem su Samoborke u završnici došle do dva pogotka prednosti. U nastavku su svoju prednost stalno povećavale i ostvarile svoju prvu gostujuću pobjedu u sezoni čime su se učvrstile u sredini ligaškog poretka.

Na ljestvici vode Rudar i Sloga sa 10 bodova, dok je Samobor na sedmom mjestu sa 6 bodova.

M. S.

 
01.11.2003.

3. HNL središte - 10. kolo Naftaš Ivanić – Samobor 3:1 (2:0)

Domaći iskoristili prilike

IVANIĆ GRAD – Sportski park Zelenjak

Gledatelja 350

Sutkinja: Gurdon – Bašimanović (Zaprešić) Pomoćnice: Kunštek i Žarković (obje iz Zagreba)

Delegat: Dončević (Vrbovec)

Strijelci: 1:0 D. Kovačević (41), 2:0 Mađarić (45), 3:0 Medarić (70), 3:1 I. Raić (77)

Naftaš Ivanić: Šepović, Z. Kovačević, Stjepanović, Korman, Konjug, Medarić, Bukal (od 46. Peroković), Mađarić (od 72. Šenija), D. Kovačević, Oković (od 46. Turina), Lovreković; Trener: Jadranko Bundović

Samobor: Fabijan, Dolić (od 72. Puškarić), Hainešek, Čičko, Zeljković, Petričević, S. Raić (od 72. Drenški), Goleš (od 64. Fučkar), I. Raić, Kovačić, Merkl; Trener: Stjepan Bašić

Igrač utakmice: Dario Kovačević (Naftaš Ivanić)

Samoborci su se protiv vodeće momčadi prvenstva odlično držali 40 minuta, ali su u završnici prvoga dijela primili dva pogotka i time je utakmica riješena. U nastavku je Samobor bio ravnopravan, ali se pokazala ključna razlika između ovih momčadi – Naftaš Ivanić je svoje prilike iskoristio, a Samobor nije. Spomenimo i to da je Igor Raić postigao treći pogodak u posljednja dva susreta, te je sa ukupno šest golova prvi samoborski strijelac.

Na prvenstvenoj tablici vodi Naftaš Ivanić sa 25 bodova, slijedi Vrapče sa 23 boda, a Samobor je na devetom mjestu sa 15 bodova.

M. S.

 

SVJETSKO KADETSKO I JUNIORSKO PRVENSTVO U KARATEU – MARSEILLE, 24 - 26.10.2003.

Nastavlja se kvalitetan stolni tenis u Samoboru

2. HRL zapad, muški - 6. kolo Rudar – Kvarner 28:26 (12:12)

2. HRL zapad, žene - 6. kolo Jadran – Samobor 18:23 (9:11)

3. HNL središte - 10. kolo Naftaš Ivanić – Samobor 3:1 (2:0)

Arhiva 2003

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002