21.07.2019.

Lovro Broketa, predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora

Lobiramo, urgiramo, a često i uspijevamo

Lovro Broketa, predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora

Lovro Broketa je od travnja ove godine, nakon provedenih izbora, novi predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora u sljedećem mandatu. Student je završne godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i volonter u Pravnoj klinici svog fakulteta, koja se bavi problemima tražitelja azila i strancima, a ujedno je i predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornji kraj – Hamor.

Opišite nam ukratko što radi i čime se bavi Savjet mladih u Samoboru.

Savjet mladih Grada Samobora je savjetodavno tijelo Grada Samobora, koje lobira, urgira i savjetuje sva ostala gradska tijela, od pojedinih pročelnika do Gradskog vijeća, o potrebama i željama u korist mladih.

Možete li nam navesti neke konkretne primjere načina rada?

Na primjer, članovima prošlog saziva Savjeta mladih uspjelo je u kriterije za stipendije koje daje Grad Samobor uvrstiti dodatne olakšavajuće kriterije za bodovanje deficitarnih zanimanja, koji će se primjenjivati i ubuduće. I sam Bunker je nastao kao ideja nas mladih o potrebi takvog centra, naravno, uz svesrdnu podršku gradskih čelnika, koji su to prepoznali, jer bez te financijske podrške nitko ne može, pa ni mi.

Kakvim procjenjujete rad naše gradske vlasti po pitanju mladih u odnosu na druge gradove i sredine?

Osobno nemam dugo iskustvo u tome i do sada nisam imao puno kontakata s ostalim članovima ili predsjednicima savjeta mladih u drugim mjestima i gradovima, a toga će sigurno biti, pa ne mogu sada točno procijeniti. No, sama činjenica da Grad Samobor ima zaista reprezentativan centar za mlade, kakav nemaju ni puno veći i bogatiji gradovi, naša je velika prednost. To ne znači da puno toga ne možemo poboljšati, pogotovo što se tiče svakodnevnih problema naših učenika i studenata, poput javnog prijevoza i kvalitete života općenito.

Imate li ideje kako poboljšati kvalitetu života mladih Samoboraca?

Shvaćam ograničenja prijevoznika i Grada Samobora, koji sufinancira naš prijevoz, ali mislim da je to jedan od važnijih problema koji muče mlade. Tu je i bazen, a mladi u Samoboru ističu i nedostatak amaterskih sportskih sadržaja. Nije to nešto bez čega ne bismo mogli, ali bi nam itekako dobro došlo, jer ne žele svi biti članovi postojećih udruga ili klubova.

Dakle, trebalo bi više sadržaja u vidu neobavezne rekreacije?

Da, to su oni sadržaji koji su besplatni, da možete doći u svoje slobodno vrijeme i baviti se sportom ili nečim drugim u društvu prijatelja, onih koje tamo sretnete ili s kojima se dogovorite za par sati gibanja ili druženja po svojoj volji.

Centar za mlade Bunker proslavio je dvije godine rada. Što biste kao korisnik, a sada i predsjednik Savjeta mladih, željeli poboljšati?

Kao predsjednik Savjeta mladih želio bih poručiti mladima da mi nismo oni koji organiziraju sva događanja, jer ciljano provodimo željene edukacije i slična predavanja, ali reagiramo na njihove potrebe i sugestije pa ih tako potičemo i, na kraju, predlažemo Gradu i vodstvu Bunkera. Zato i ima tako puno sadržaja u Bunkeru, čime sam i osobno vrlo zadovoljan. Tamo se zaista svi i osobno trude da se, i ne samo vikendima, stalno nešto događa.

(Samoborske novine)

 

Lovro Broketa, predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002