06.08.2018.

Kristina Halužan, ravnateljica Osnovne škole Rude

Kad god zbrajamo uspjehe, nanovo nas ispunjava ponos

Kristina Halužan, ravnateljica Osnovne škole Rude

Kristina Halužan rođena je Samoborka, živi u Samoborskom Otoku. Udana je i majka djevojčice osnovnoškolke. Po struci je profesorica hrvatskog i njemačkog jezika pa je tako prije petnaestak godina u Rude došla kao profesorica njemačkog i ostala. Bilo joj je to prvo radno mjesto, a sada joj teče već drugi mandat na mjestu ravnateljice škole u Rudama.

- Uvodno, recite nam ono najvažnije o školi u Rudama.

- U našoj školi i pripadajućim područnim školama radi 30-ak djelatnika. Učenika je relativno malo, njih 135, ali upravo to je naša velika prednost, jer svi učitelji dobro poznaju svakog od njih, a i cijele njihove obitelji, koji su, isto tako, bivši učenici naše škole. Unatoč tome, još uvijek nemamo dovoljno prostora za jednosmjenski rad pa se nastava odvija i u poslijepodnevnom turnusu, a odnedavno imamo i dva posebna razreda za djecu s poteškoćama u ponašanju. Niti jedan od njih nije iz naše škole, već tu djecu primamo iz svih ostalih škola s područja Samobora i Svete Nedelje.

- Što to govori o kvaliteti Vaše škole?

- Mi smo bili jedini koji smo prostorno i kadrovski, kapacitetima naših nastavnika, mogli prihvatiti nova odjeljenja. Odlukom o mreži škola odlučeno je da mi budemo škola za takve učenike. Ta djeca s problemima, koja temeljem rješenja dolaze u našu školu, kod nas dobivaju stručnu pomoć i potrebno obrazovanje.

- Kako putuju, obzirom na njihovo mjesto stanovanja?

- Prevozi ih taksi, jer ne mogu putovati javnim prijevozom, a te troškove snosi resorno ministarstvo. Radi se o 7 učenika koji polaze dva kombinirana razredna odjeljenja - jedno koje obuhvaća učenike od 1. do 4. razreda i drugo koje polaze učenici od 5. do 8. razreda. Uz učitelje i profesore, s njima rade i 3 asistenta u nastavi. Sve to, obzirom na visok standard uvjeta koje im moramo osigurati, iziskuje i velike troškove.

- Imate li u ostalim razrednim odjeljenjima još pomoćnika u nastavi?

- Od 2017. nijedan naš učenik nije trebao tu dodatnu pomoć pa tako, osim navedenih asistenata koji rade u ovim kombiniranim odjeljenjima, nemamo pomoćnike u nastavi. No, potrebe su takve da bi svaki od ovih sedmero učenika trebao zapravo asistenta koji bi se mogao posvetiti samo njemu. Grad Samobor i ovime puno čini za te naše učenike pa je za očekivati da će se situacija ubuduće samo poboljšavati.

- Koji su najveći problemi kod tih učenika? Je li to odgoj, ili su u pitanju neki drugi, medicinski problemi?

- Splet je to svega zajedno. Svi ti učenici imaju i liječničku dokumentaciju, koja govori o stvarnim poremećajima, uz koje, najčešće, dolazi i neprimjeren odgoj te disfunkcionalna obitelj. Kako se nisu mogli snaći u svojim dosadašnjim školama, gdje je njihovo ponašanje na neki način eskaliralo, moraju se školovati u ovakvim posebnim razredima.

- Školska godina je završila. Kakvi su rezultati vaših učenika?

- Obzirom da je kraj školske godine, posebno me veseli zbrajanje rezultata i uspjeha kojima se naši učenici i nastavnici škole mogu podičiti. Za to pripremam i posebnu prezentaciju, jer iz naše male škole u Rudama, koja ima samo tih 135 đaka, uz sve ostalo, već četvrtu godinu zaredom dolazi državni prvak iz matematike - Bernard Inkret. Bernard je i u informatici osvojio drugo i treće mjesto, a imamo i izvrsne robotičare, osvajače prvih i drugih mjesta u svojim kategorijama na najelitnijim natjecanjima u Hrvatskoj.

- A tu su i rukometaši, tamburaši...

- I ove godine smo bili u poluzavršnici državnog natjecanja u rukometu, a standardno smo dobri u jezicima, na Lidranu i ostalim županijskim natjecanjima. Koliko dobro radimo vidi se na koncu kad nam djeca odu u RK Rudar, KUD Oštrc, vatrogasce i druge naše udruge, u kojima samo nastavljaju prezentirati sve naučeno u školi i u izvannastavnim aktivnostima. Prepoznali su to i naši sumještani, jer škola je otvorena prema lokalnoj zajednici i uvijek spremna na suradnju.

- Uzvraćaju li odgovarajuće Grad Samobor i resorni upravni odjel na uspjehe koje postižete, ali i na potrebe škole?

- Kada govorimo o tim odnosima, uvijek se u konačnici postavlja pitanje financija. S te strane moram izraziti zadovoljstvo u suradnji s Gradom, jer naša škola je unazad nekoliko godina doista iz temelja obnovljena. Ne samo da je sama zgrada doživjela energetsku obnovu, nego su adekvatno i modernom tehnologijom opremljene i sve učionice, uređeno je parkiralište, a pokriveni su nam i svi materijalni troškovi. O svemu se dogovaramo na vrijeme, u kontaktu smo barem jednom mjesečno, pa ni rezultati ne izostaju.

(Samoborske novine)

 

Kristina Halužan, ravnateljica Osnovne škole Rude

Arhiva 2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002