25.12.2017.

Natko Gaberc, organizator i pokretač humanitarnog Božićnog koncerta za djecu o kojima brinu udruge IDEM, Nova budućnost i Sigurna kuća

Velikani do sada prikupili više od 210.000 kn

Našeg poznatog sugrađanina Natka Gaberca, makar ima tek 37 godina, teško je ukratko predstaviti. Nakon završene Gimnazije u Samoboru i Srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zagrebu, upisuje Građevinski fakultet u Zagrebu te istovremeno počinje karijeru kao profesionalni glazbenik u Tamburaškom orkestru HRT-a. Stekavši fakultetsku diplomu vraća se građevinskoj struci i danas je voditelj Referade za izgradnju komunalne infrastrukture u našoj gradskoj upravi, stalni sudski vještak za graditeljstvo, stručni savjetnik i procjenitelj. Svih tih godina prisutan je u glazbi kao osnivač, voditelj i dirigent nekoliko KUD-ova na području Samobora i Zagrebačke županije. K tome je i skladatelj, sudjeluje u radu strukovnih udruga, a osnivač je i predsjednik Bratovštine Sv. Martina – Palačnik.

Svoju već bogatu biografiju upotpunio je i organizacijom humanitarnog Božićnog koncerta, koji se tijekom godina profilirao kao najveći glazbeni događaj tog karaktera u Gradu.

Sretno je oženjen i ponosan otac dvaju sinova.

Iza Vas je već 7. humanitarni Božićni koncert u Samoboru, kojega ste i idejni začetnik i organizator. Kako je sve počelo i što Vas je ponukalo da pokrenete ovu veliku humanitarnu akciju?

Kada sam prije više od 7 godina razgovarao s tada vodećim ljudima udruga koje brinu o djeci na području Grada Samobora, shvatio sam da im je potrebna financijska pomoć za kvalitetan rad. U zimskim mjesecima povećani su troškovi grijanja, potrebno je podmiriti račune, kupiti odjeću, obuću, a u konačnici i omogućiti djeci radosne blagdane te im kupiti poklone za Božić. Tada sam osmislio i napravio prvi humanitarni Božićni koncert u Samoboru. Eto, danas smo tu gdje jesmo.

Brojna poznata imena hrvatske glazbene scene sudjelovala su na Vašim koncertima unazad sedam godina. Je li ih teško pridobiti i kako ih birate, jer, kriteriji su visoki?

Da, na koncertima nastupaju istinski velikani, koji su ne samo iznimni umjetnici, nego i zaista kvalitetni ljudi pa se rado odazivaju na moj poziv. Biram ih prije svega po osobnom glazbenom ukusu, istovremeno osluškujući bilo javnosti. Obzirom na zahtjevnu samoborsku publiku, nastojim uvijek izabrati raznolike izvođače, kako po glazbenom izričaju tako i po njihovoj životnoj dobi.

Koliko vremena treba da se sve pripremi i realizira kako bi se dobio ovakav vrhunski glazbeni doživljaj?

Mogu reći da s pripremama za koncert, u smislu promišljanja o izvođačima i programu, zapravo počinjem čim završi aktualni koncert. Intenzivne aktivnosti vezane uz organizaciju kreću otprilike 3 mjeseca prije koncerta, jer sam obavljam sve organizacijske poslove, kao i poslove vezane uz umjetnički program i uvježbavanje orkestra.

Sudeći po odazivu izvođača i publike, svi duboko vjeruju u Vaš humanitarni rad, koji se, prije svega, ističe osobnom skromnošću. Obzirom da je to kod nas rijedak primjer, u čemu je zapravo tajna?

Nema tajne. Morate željeti pomoći, žrtvovati svoje vrijeme, pokloniti svoju energiju i novac i morate znati to realizirati. Najlakše je ostati samo na riječima, ali od toga nema rezultata. Iskreno, teško je opisati taj osjećaj kada na dan koncerta vidite prepunu Sportsku dvoranu. Samim time znate da je najvažniji cilj ispunjen i da su prikupljena sredstva za djecu, a kad još uz to vidite zadovoljnu publiku zaboravite na sve probleme i teške trenutke koji su se događali tijekom organizacije koncerta pa osjećate izuzetnu sreću i ponos.

Što Vama osobno znače ti koncerti?

Meni osobno ti koncerti znače potpuno ispunjenje, kako u ljudskom tako i u glazbenom smislu. Taj koncert je postao sastavni dio mog života i mojih svakodnevnih promišljanja i aktivnosti.

Koliko se ove godine uprihodilo od koncerta i za što sve će se novac upotrijebiti?

Točan iznos ću znati kad prikupim podatke od svih koji su mi pomagali u prodaji ulaznica, ali sam siguran da će nakon ovogodišnjeg koncerta biti premašen iznos od 210.000 kn, koje su s mojih koncerata uplaćeni ovim udrugama koje brinu o djeci.

Hoćete li vremenom mijenjati koncepciju koncerata ili nastavljate utabanim stazama?

Obzirom na izuzetno pozitivne reakcije publike nakon koncerata, za sada ne vidim potrebu za bilo kakvim promjenama u njegovoj koncepciji.

(Samoborske novine)

 

Natko Gaberc, organizator i pokretač humanitarnog Božićnog koncerta za djecu o kojima brinu udruge IDEM, Nova budućnost i Sigurna kuća

Arhiva 2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002