06.02.2017.

Razgovor: Matej Meštrović, pijanist i kompozitor, autor najboljeg albuma klasične glazbe za 2016. godinu po izboru renomiranog portala SoloPiano.com

Klasika se bori za opstanak

Razgovor: Matej Meštrović, pijanist i kompozitor, autor najboljeg albuma klasične glazbe za 2016. godinu po izboru renomiranog portala SoloPiano.com

Našeg sugrađanina Mateja Meštrovića, kojeg u najkraćim crtama možemo opisati kao nadarenog glazbenika i kompozitora, poznavateljima klasične glazbe ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je reći, onima koji to još ne znaju, da je Matej odrastao u glazbenoj obitelji pa njegovo glazbeno obrazovanje počinje već od 4. godine, a Muzičku akademiju u Novom Sadu upisuje sa 16 godina. Nakon povratka u Hrvatsku posvećuje se komponiranju, a posebice ga u tome zanima i primjena novih tehnologija u klasičnoj glazbi.

Njegov izniman i raznolik glazbeni opus dostupan je na svim relevantnim internet portalima, a jednako tako otvoreno i pristupačno nam je za Glasnik odgovorio na nekoliko pitanja.

Nagrada portala SoloPiano.com za najbolji album klasične glazbe, koju je dobio Vaš autorski album My Face Music Book, vjerojatno je i Vas iznenadila. Koja je njezina stvarna "težina" u krugovima klasičara općenito, ali i suvremenih skladatelja poput Vas?

Osobno mi kao kompozitoru svako priznanje znači neizmjerno puno. Jer, danas u poplavi svih mogućih glazbenih stilova klasična glazba se na neki način bori za opstanak. Utoliko mi ova nagrada, pogotovo zato što dolazi sa specijaliziranog američkog portala vezanog samo za solo klavir, znači jako puno. Osim toga, iskustvo me do sada naučilo da svaki napredak u životu otvori neka nova vrata, za koja niti ne znamo da su se u tom trenutku otvorila.

Klasična glazba je kroz "crossover" pridobila brojne nove slušatelje. Što mislite o tome – je li to dobro ili taj način predstavljanja klasika nosi u budućnosti možda i neke druge, ne tako dobre, konotacije?

Danas je došlo vrijeme obrada. Ono što je meni najvažnije je koliko su te obrade kvalitetne. Termin "crossover" kod nas ima uglavnom negativne konotacije. Međutim, "crossover" je i Barcelona s Queenom, što je po meni jedno od takvih vrhunskih djela. Zato mi je teško odgovoriti što prije - da li original ili kvalitetna obrada. Ono što nikako u svemu tome ne volim i ne prihvaćam je obrada koja uključuje "podloženu" ritam mašinu ispod originalnog djela klasične glazbe.

Što i na čemu trenutno radite?

Ovih dana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu radim s dvojicom sjajnih kolega - Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom iz Istanbula, gdje snimamo moju autorsku obradu Vivaldija, radnog naslova "4 godišnja doba za 3 klavira", za najveću izdavačku kuću na svijetu NAXOS. Izlazak CD-a na svjetsko tržište zakazan je u 8. mjesecu ove godine. To je projekt od kojeg očekujem jako puno, budući da kompletan mix, mastering, dizajn CD-a, distribuciju i marketing rade zaista najveći profesionalci na svijetu upravo u prodručju klasične i jazz glazbe. Budući da se radi o iznimno velikoj produkciji, ovo snimanje nikako ne bi bilo moguće bez podrške MSU-a, Eurounita iz Čakovca, koji su dopremili tri najbolja koncertna klavira za snimanje, i tvrtke SBS iz Samobora. Ovim putem im od srca zahvaljujem.

Razmišljate li o tome da se u budućnosti posvetite prenošenju svog bogatog znanja i iskustava budućim mladim glazbenicima?

Da, definitivno razmišljam o tome. Tim više što sam za računalom, jednako kao i za klavirom, već 30 godina paralelno. Ništa se danas ne može bez računala. Naša djeca obožavaju računala. I glazba se danas radi na računalu. No, bez teorije, poznavanja instrumenata, osnova glazbe, harmonije i svega ostalog, računalo ne može samo stvarati glazbu. To su područja u kojima imam veliko iskustvo i rado ću ga prenijeti djeci.

Slijedi pitanje koje nije vezano uz ovaj povod, ali zanima samoborsku javnost – zašto je došlo do prekida suradnje s udaraljkašima iz SUDAR Percussiona?

Postoje situacije u životu kada dođe vrijeme da ljudi krenu odvojenim putevima. Naša suradnja, dok je trajala, bila je sjajna, no u jednom trenutku došlo je do razilaženja u viđenju daljnjeg zajedničkog djelovanja, kako u glazbenom, tako i u poslovnom smislu.

Ja od najmanjih nogu živim glazbu, kod mene glazba ne poznaje granice i važno mi je da kao kreativac i kao slobodni umjetnik mogu letjeti kroz glazbene svjetove nesputano. Kreativnost u mojem životu zauzima najvažnije mjesto, a da bih bio kreativan potrebna mi je sloboda. Odlučivši se za život slobodnog umjetnika ja sam si tu slobodu priuštio, možda i nauštrb financijske sigurnosti. Važno mi je da mogu raditi samostalno i graditi projekte koji su mi kreativno izazovni, uz, ako je moguće, zadovoljavajući financijski efekt.

M.K.

 

Razgovor: Matej Meštrović, pijanist i kompozitor, autor najboljeg albuma klasične glazbe za 2016. godinu po izboru renomiranog portala SoloPiano.com

Arhiva 2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.