08.11.2004.

Magija na Samoborskom fašniku

Sotona iz našeg sokaka

Magija na Samoborskom fašniku

Samobor se još uvijek nije smirio nakon nevjerojatne izjave don Anđelka Kaćunka, kad je, na predstavljnju novih priloga za Tuđmanovu biografiju dr. Hrvoja Šošića, baš njih i njihove goste na Samoborskom fašniku, okrivio za smrt Franje Tuđmana.

- Nepoznat netko - ustvrdio je Kaćunko, inače na državnoj plaći kao kancelar Vojnog ordinarijata - dao je napraviti golemu lutku tadašnjeg hrvatskog predsjednika koja je tada bila izručena na milost i nemilost puku fašničkome i u histeričnom zanosu probadana iglama.

Svi koji na bilo koji način sudjeluju u organizaciji Fašnika, pa i oni koji na njemu sudjeluju samo kao gledatelji, znaju da se je nekoliko godina za redom u Franju Tuđmana oblačio Josip Fresl i da se radilo o nevinoj zafrkanciji s likom i djelom pokojnog predsjednika. Da je bilo podbadanja - bilo je, ali nabadanja ili probadanja sigurno ne!

Kome je sve to trebalo i nemaju li crkveni službenici pametnijeg posla od denunciranja i stavljanja u negativan kontekst građana određenih sredina, trebali bi odlučiti Kaćunku nadređeni.

Na Samoborcima je pak da naprave veliku Kaćunkovu lutku i da je, za primjer ostalima, ritualno izbodu za vrijeme Fašnika, u petak, 13., točno u ponoć, u Fašničkoj kleti.

Pa si nek Kaćunko misli!

O cijelom smo slučaju porazgovarali s mr.Dragom Plečkom, stručnjakom za "rubna područja" i dobrim poznavateljem magijskih škola i obreda.

Kako vi komentirate izjavu Anđelka Kaćunka prema kojoj je pravi uzrok smrti predsjednika Tuđmana voodoo ritual izveden na Samoborskom fašniku?

Pa, izjava i spada u Fašnik. Radi se, dakako, o potpunoj besmislici koja je, međutim, korisna za promociju našega grada i Fašnika kao takvog. Isto kao Rožman svojevremeno, kad smo imali zbog njega više prostora u medijima nego bismo imali da je neki Samoborac dobio Nobelovu nagradu.

Don Kaćunko spominje voodoo ritual kao nešto realno i sredstvo kojime se može na daljinu nanijeti zlo nekoj osobi...

To je donekle točno. Magijske škole poput Voodoo-a, Santerie, Palo Mayombea i slično, doista poznaju metode tzv. simpatetičke magije koja ima za svrhu nanošenje ozljeda na daljinu. No, u nas ne postoji nitko tko dovoljno dobro poznaje te metode, nitko itko tko dovoljno iskreno vjeruje u božanstva poput Erzulie i Loa da bi ih mogao evocirati u svom umu, izvući iz podsvjesti. Pred mnogo godina sam poznavao vrača iz tadašnjeg Dahomeja koji je bio iznenađujuće obrazovan, ali mi je pojasnio da mag mora slijepo vjerovati u svoju magiju da bi ona eventualno proradila. Osim toga, voodoo vrač mora raspolagati s krvlju i dlakom svoje žrtve, jer one sadrže "potpis", DNK osobe, a poželjno je da ima i dio intimne odjeće istog. Treba znati izraditi lutku, poznavati molitve kojima se zazivaju demoni itd. To u nas ne zna nitko. Dakle, kada bi ovakove optužbe i uzeli kao suvisle, nema "tehničkih" preduvjeta da se nešto takvo dogodi. Zgodno je da postoji jedan oblik "bijele magije", tzv. mumijalno iscjeljivanje, koje iznenađujuće dobro djeluje na kožna oboljenja, a znanja su o tome u Europi sačuvana još samo u Češkoj.

Odakle ideje o vezi magije i karnevala?

Iz povijesti. Nekada su rituali kojima se slavilo boga Pana, dakle nesputane prirodne sile, zapravo začeli buduće karnevale. Kako su religije odlučile stati orgijanju koje se odvijalo na takovim proslavama na kraj i unijeti barem malo morala u podivljalu svjetinu, počelo se razumijevati da je ipak potrebno makar jednom godišnje ostaviti svojevrsni socijalni ventil, kada se svatko može maskirati u svakoga, vrijeđati vlast i nekažnjeno ismijavati moćne i bogate. I danas je dio karnevala, kao izrada i spaljivanje Princa Fašnika, postupak koji sadrži rudimentarne oblike magije. U povorkama se često vidi i nekih drugih znakova, ali je to daleko premalo da bismo i u primislima imali bilo kakovo đavolje djelo. Narkomanija, pedofilija, silovanje, sve su to mnogo gnjusnije devijacije nego obična zabava na Fašniku.

Je li istina da su nacistički lideri, čak i sam Hitler, koristili magijske rituale da bi pripremili dolazak na vlast?

Ne, istina je da su stvoritelji nacizma bili skloni okultnom, ali i vraćanju starim poganskim ritualima. Za samog Hitlera nema dokaza da je pripadao bilo kakvoj okultnoj loži, tek se naslućuje da je u mladosti došao u dodir s drogom meskalin i tada navodno imao vizije o svojoj mesijanskoj ulozi. Najviše je zadojen okultom bio Rudolf Hess, koji je na savjet astrologa 1941. odletio u Englesku. Bio je član loža poput Vril i Thule, nije jeo meso niti bijelu sol i spavao je na krevetu ispod kojeg su bili jaki magneti. Hermann Göring je pripadao loži Edelweiss, uglavnom zbog poze, jer je to tada u Njemačkoj bilo "in". Bio je ovisnik o morfiju i degenerik, iako vrlo inteligentan. Priča don Kaćunka potječe od Waltera Steina koji se družio s Hitlerom u ranijim godinama i kasnije za MI-5 izradio njegov psihološki profil. Stein je tvrdio razne stvari, čak da je Hitler imao samo jedan testis, a šlager su bile priče o tome kako je magijskim ceremonijalima naciste na vlast doveo stanoviti Dietrich Eckart. Taj je tip bio briljantni student prava, pa teški ovisnik o drogama koji je pola godine provodio po berlinskim ludnicama, da bi sebe našao u propovijedanju velikogermanskih ideja i kao neka vrsta Führerova savjetnika za okult. Neka vrsta tadašnjeg image makera. Umro je 1923. godine na minhenskoj ulici, kada se za vrijeme neuspjela puča nagutao previše suzavca. Iako su nacisti kukasti križ izveli iz vikinških runa, a iste koristili kao simbol SS trupa i Ministarstva poljoprivrede, magija nikada nije igrala neku presudnu ulogu u njemačkoj politici. Starogermanske ideje su inspirirale one noćne procesije za proslave dolaska proljeća, no to nije imalo posebna značenja u nekom magijskom smislu.

Koristi li se magija danas u neke političke i slične svrhe?

To je danas privlačna ideja, zato tolika popularnost knjiga Dana Browna, Da Vincijev kod i Anđeli i demoni. Govori se o Iluminatima koji iz sjene vladaju svijetom, tajnim masonskim ritualima, ali sve to, više manje, spada u Fašnik. Stvarni je gospodar svemoćno božanstvo Novac, a i tu neki vide ruku magije, prije svega na dolaru, zbog piramide s okom na vrhu. Predaleko nas bi odvelo lamentiranje na tu temu. Zanimljivo je da ovakovi istupi crkvenih ljudi zapravo pogoduju prodaji Brownovih knjiga koje su trn u oku Crkve, jer neke njene segmente prikazuju na gotovo degutantan način.

Što mislite kako na istup Kaćunka gleda Crkva?

Mislim da Crkva gleda na to kao na individualni ispad pojedinca koji previše čita teorije zavjere. Ozbiljni teolozi nemaju vremena, jer se bave stvarnim životnim problemima svoje pastve, drže seminare duhovne obnove i pomažu ljudima. Kako se ono kaže, besposlen pop i jariće krsti....

Stjepan Stanić

FOTO: Franjo Tuđman nekoliko se puta pojavljivao na Samoborskom fašniku. Međutim, uvijek je prošao dobro, napikavanja nije bilo. Ovaj put bio je kao VELIKI TATA.

 

Magija na Samoborskom fašniku

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002