14.06.2004.

Katica Frketić, predsjednica Udruge umirovljenika sprema novosti za svoje članove

Domu umirovljenika vratiti svrhu i smisao

Katica Frketić, predsjednica Udruge umirovljenika sprema novosti za svoje članove

Samoborski umirovljenici imaju novo vodstvo. Nedavno održana Skupština Udruge umirovljenika Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja potvrdila je za predsjednicu Katicu Frketić i tajnika Alojza Grossa. U radu umirovljeničke udruge nagomilali su se problemi, posebno oni financijske prirode, pa je svježe izabrano vodstvo krenulo u stabilizaciju stanja. No, kako nam je rekao novi tajnik Gross, valjalo je prvo izvršiti analizu poslovanja, a ona je pokazala neočekivane rezultate. Primjerice, godišnji prihodi od najma prostora u Domu umirovljenika iznose oko 108.000 kuna, a materijalni i režijski troškovi udruge nešto manje – oko 106.000 kuna. Novo rukovodstvo zbog toga namjerava preispitati cijene najma, barem za one subjekte koji ostvaruju znatnu dobit.

Isto tako, dvorana Doma umirovljenika, umjesto da ostvaruje dobit, u 2003. godini donijela je gubitak. Od nje je uprihodovano 9.800 kuna, a za njeno je održavanje potrošeno oko 38.000 kuna. Računica je jasna i navodi na promjene u poslovanju, što je tajnik Gross i najavio. – Dvorana bi trebala postati "dnevni boravak" umirovljenika, čemu je i bila namijenjena. Umirovljenicima bi u njoj trebale biti na raspolaganju novine, televizija, društvene igre – rekao je Gross, najavivši skore promjene u tom smjeru.

Predsjednica Katica Frketić spremno je odgovorila na nekoliko pitanja o promjenama u Udruzi.

- Udruga umirovljenika Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja održala je nedavno svoju redovnu Godišnju skupštinu na kojoj su se dogodile neke promjene. O čemu je riječ?

Promjene su se dogodile u strukturi upravljanja Udrugom. Izvršni odbor promijenio je predsjednika, blagajnika i tajnika. Naš novi tajnik je Alojz Gross, a Stjepan Garašić imenovan je blagajnikom. Obzirom da je tek sljedeća godina izborna, sada smo do tog roka izabrali za vršitelja dužnosti novog predsjednika.

Koje najznačajnije aktivnosti u prošloj godini iz rada Udruge biste istakli?

Naš rad se odvija najviše po podružnicama, tako da mi kao Udruga pomažemo i potičemo njihov rad i aktivnosti. Radi se uglavnom o posjetama bolesnim umirovljenicima, organizaciji raznih susreta i izleta, kako bi se ti stariji ljudi što više družili, da nisu sami. Imamo puno članova koji su potpuno sami i da nema tih druženja vjerojatno ne bi nikuda ni išli. Osnovno je da im pomažemo koliko možemo.

Od prošlih izbora umirovljenici su se kao stranka uključili i u politički život zemlje. Osjeća li se ta politizacija u vašoj Udruzi?

Neki naši članovi su i članovi te nove političke stranke koja je ušla u Sabor. Znamo da im je namjera bila da ulaskom u politiku na nivou države pokušaju riješiti pitanje povrata duga umirovljenicima, međutim još ne vidimo nikakve pomake, nikakvo poboljšanje. Još uvijek slušamo samo obećanja, a vidjet ćemo kako će biti dalje.

Može li doći do podjele među vašim članstvom zbog toga što neki sudjeluju u vlasti, pa možda sada malo drukčije gledaju na socijalni položaj umirovljenika?

Mi ovdje u Samoboru uopće ne želimo govoriti o politici, jer mi smo udruga koja nije politička i politizacija nam nije potrebna. Kada se dogodio ulazak umirovljenika u Sabor, naša želja je i dalje bila ta da se pomaže umirovljenicima, jer nam nije težnja da upravljamo zemljom. Naše vrijeme je prošlo i mi smo toga svjesni. Da li je ovakvo bavljenje umirovljenika politikom netko drukčije protumačio, mi to ne znamo, ali namjera je bila da se pomogne u ovoj teškoj situaciji.

Kakva je suradnja vaše Udruge s Gradom Samoborom i Gradskim poglavarstvom?

Udruga umirovljenika se dotira iz proračuna Grada Samobora kao i druge udruge, ali sredstava ima svake godine sve manje. Otkako smo g. Gross i ja preuzeli nove dužnosti, bili smo na razgovoru s pročelnikom Fabekom, koji nas je vrlo lijepo primio i obećao nam je da će nam pomagati. Ove godine dobili smo vrlo malo sredstava, pa smo podnijeli zahtjev za dodatna sredstva, no o tome još nemamo povratnu informaciju. Naš zahtjev temelji se na tome da je Udruga, nažalost, prošle godine poslovala s gubitkom i zaista su nam potrebna veća sredstva.

Koji su sve vaši izvori financiranja?

Najveći izvor prihoda su članarine, od kojih najveći dio i ostane u podružnicama. Od Grada smo za prošlu godinu dobili svega 13 tisuća kuna, a ove godine je ta dotacija povećana na 15 tisuća kuna. Tu moram spomenuti da naša udruga ima 16 podružnica i 3500 članova.

Što je sa zgradom Doma umirovljenika i vašim prostorijama?

Ta zgrada, prema onome što smo čuli, pripada Gradu Samoboru, dakle nije u našem vlasništvu. Poglavarstvo nam je dalo na korištenje kancelarije i mogućnost da iznajmljujemo ovaj donji dio, poslovne prostorije, pa da na taj način dopunimo prihode Udruge.

Iznajmljujete li taj prostor?

Da, tu je i kafić i dvorana koju iznajmljujemo, ali taj prihod nisam ni spomenula, jer je on vrlo mali. To izgleda lijepo, ali je to i strašno veliki trošak. Morat ćemo u tom dijelu nešto napraviti, drukčije se organizirati što se tiče najamnina i korištenja same dvorane. Taj dio ćemo morati dodatno analizirati, jer prema sadašnjim pokazateljima, dvorana nam se ovakvim korištenjem i najmom do sada nije isplatila. Troškovi hladnog pogona su veliki i tu nije bilo dobitka.

Vaša udruga do sad je pokrivala i područje Svete Nedelje. I tu dolazi do promjena.

Općina Sveta Nedelja pokrenula je inicijativu za osnivanjem vlastite Udruge umirovljenika. Mi u Svetoj Nedelji imamo četiri podružnice i one su sada pokrenule postupak razdruživanja, pa će one pripasti Svetoj Nedelji. U tom smislu smo na održanoj Skupštini donijeli izmjene Statuta, pa ćemo sada biti Udruga umirovljenika Grada Samobora, a ne više i Svete Nedelje.

Robert Škiljan

 

Katica Frketić, predsjednica Udruge umirovljenika sprema novosti za svoje članove

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002