09.06.2004.

Sanja Stropnik, predsjednica SKI kluba Samobor

4. u Hrvatskoj!

Sanja Stropnik, predsjednica SKI kluba Samobor

SKI klub Samobor jedno je od najorganiziranijih i najambicioznijih sportskih društava u Samoboru. Njegov rad vidljiv je kroz uspjehe njegovih natjecatelja – skijaša svih uzrasta, posebice Nike Fleiss i Ivana Olivarija. No, on okuplja i skijaše rekreativce, koji kroz njega organizirano uživaju u skijanju i druženju koje ide uz taj popularan sport.

Redovnu Godišnju skupštinu SKI kluba Samobor iskoristili smo za razgovor s predsjednicom kluba Sanjom Stropnik.

Nedavno je održana redovna Godišnja skupština Ski kluba Samobor. Ima li kakvih promjena u radu kluba?

Ne, bila je to redovna izvještajna skupština na kojoj su, kao i uvijek, najvažniji izvještaji bili onaj financijski, zatim izvještaj g. Fleissa o 11. Trofeju Vjeverica, te onaj Nadzornog odbora općenito o radu kluba. Financijski pokazatelji govore da imamo nešto veće prihode i rashode. Na skupštini je prihvaćen i razmotren plan rada kluba za sljedeću godinu i natjecateljski dio koji nas čeka, a došlo je i do nekih manjih promjena u Upravnom odboru. Iz Upravnog odbora su izašli Dean Horvat i Krunoslav Stropnik, a na njihovo mjesto došla su dva nova člana, Željko Marinić i Danijel Krsmanović, koji je naš član tek od ove godine, ali je vrlo aktivan i ima puno dobrih ideja.

Kako ocjenjujete prošlu natjecateljsku sezonu i rad s djecom?

Naš voditeljski dvojac Roman Olivari i Saša Martinović do sada su se pokazali vrlo uspješnima. Uz pomoć trenera, Dubravka i Marka, koji su također izvrsno obavili svoj dio posla, naš klub je ove godine ukupno, dakle ekipno, na 4. mjestu. Kad uzmemo u obzir da naš klub u prosjeku ima dva do tri puta manje natjecatelja od ostalih klubova koji se natječu u istoj ligi, mislim da imamo odlične rezultate. Problem s manjkom natjecatelja proizlazi iz toga što djeca hoće i zainteresirana su za rad u klubu, dakle ima puno interesenata, ali ne možemo ih sve primiti, jer nemamo dovoljno sredstava za praćenje njihovog rada. Trebao bi nam još jedan kombi, trebao bi nam još jedan trener, a tu se radi o različitim uzrastima i načinu rada, pa je dakle potrebno i više ljudi. Da bi održali dobru i kvalitetnu razinu treniranja s djecom trebat će sljedeće godine povećati budžet, što ćemo razmatrati na sljedećim sjednicama. No, napravljeno je jako puno. Djeca koja su prošle sezone tek ušla u natjecanja, pokazala su se dovoljno zrelom i napravili su odlične rezultate ove godine.

Klub je za prošlo razdoblje imao zacrtane dosta ambiciozne planove u rekreativnom dijelu. Jeste li zadovoljni s tim segmentom rada kluba?

Nisam zadovoljna. U rujnu smo imali druženje na Sljemenu koje je zaista uspjelo i bio je dobar odaziv. Nakon toga ostvarili smo zimovanje u Nasfeldu koje je također uspjelo, no kasnije, tijekom veljače, ožujka i travnja, premda je postojala mogućnost okupljanja, ona nisu realizirana. S jedne strane nas je Vjeverica jako zaokupila i više nismo fizički imali snage dovoljno promovirati aranžmane koje smo mogli koristiti. Dakle, nedostajalo nam je logistike, obzirom da se radilo o izletima autobusom, pa je i sama organizacija drukčija, a naši članovi nisu navikli na putovanja autobusom. Taj trend nastojat ćemo uspostaviti sljedeće sezone. O tome smo razgovarali i na skupštini.

Treba li u tom smislu klubu bolja prezentacija u javnosti?

Mislim da je što se toga tiče bilo ipak dosta dobro. Tu nam je, naravno, puno pomogla Vjeverica, s time da se kroz Trofej Vjeverica sam klub ne reklamira u velikoj mjeri, već se radi o natjecanju i manifestaciji koja je zaista izrasla u veliko sportsko događanje i sportsko natjecanje. Za naš se klub sve više čuje zbog rezultata koje postižu djeca i roditelji nam sami pristupaju, a tu je i internet preko kojeg mogu dobivati informacije, što je odlično. No, za sada jednostavno nemamo više sredstava da primimo još petero ili šestero djece, pa da sljedeće godine možemo konkurirati za prva tri mjesta u ukupnom poretku.

Glavna sezona je završila. Što spremate za početak sljedeće?

Glavna natjecateljska sezona završava krajem travnja. No, treninzi idu dalje, jer već sada počinju pripreme za sljedeću sezonu. Krajem sljedećeg tjedna počinju treninzi, slijedi mjesec dana ljetne pauze, a u devetom mjesecu se počinje sa suhim treninzima i odmah nakon toga se ide na snijeg, na glečere. Sigurno ćemo se okupiti na nekom izletu u rujnu, a onda ovisi o vremenskim prilikama koliko ćemo uspjeti napraviti do kraja kalendarske godine. Zatim sigurno u siječnju, veljači i ožujku slijedi intenzivan rad i to ćemo organizirati već u jesen. Moram najaviti da u klubu imamo i nove snage, ali o tome ćemo drugi puta.

Za sljedeću sezonu predviđa se i trka Svjetskog kupa za žene na Sljemenu, dakle Sljeme dobiva pravu skijašku stazu. Koliko će to pomoći i samoborskom skijaškom klubu?

To za sada ne znamo. Svjetski kup je definitivno velika stvar. Mi iz godine u godinu sve bolje surađujemo s našim skijaškim savezom. Naši članovi su već u reprezentaciji, a imamo i tri nova potencijalna člana reprezentacije i ta suradnja je zaista dobra. Sam skijaški savez tražio je i našu pomoć prilikom organizacije te utrke Svjetskog kupa, tako da će se tu uključiti velik dio naših članova i simpatizera, jer to je zaista velika stvar. Napravit će se staza i to će nam svakako pomoći za Vjevericu sljedeće godine, no s druge strane otežat će nam se što se tiče sponzora, jer je njima, naravno, važnije se pojaviti na jednoj takvoj svjetskoj utrci. Stoga će nam tu trebati velika pomoć i razumijevanje prvenstveno Grada Samobora, a i svih drugih, jer mi smo drugi grad. Zagrebački klubovi što se tiče Sljemena ipak tu imaju prednost. Zato bih ja jako voljela da mi imamo i svoje skijalište u Samoboru. Naravno da to neće biti u tako skoro vrijeme, ali planovi postoje i razgovori o toj mogućnosti se već godinama provlače i povremeno izvuku kao aktualni i bilo bi dobro da se to realizira. Znamo da je to velika investicija i mi sami nismo za to dovoljno jaki, no u nekoliko navrata bili smo blizu rješenju te ideje. Trebalo bi to ponovno aktualizirati, potražiti investitora, dio riješiti kreditom i napraviti turističko rekreativni centar koji bi mogao biti zapravo jako isplativ, ako se postavi na zdravim osnovama i principima.

Robert Škiljan

FOTO: Sanja Stropnik s tajnikom kluba Slavkom Rudolfom

 

Sanja Stropnik, predsjednica SKI kluba Samobor

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002