28.01.2004.

Razgovor s Miljenkom Boškovićem, direktorom Poduzetničkog centra Samobor

Sve legalno i po zakonu

Razgovor s Miljenkom Boškovićem, direktorom Poduzetničkog centra Samobor

Poduzetnički centar Samobor i njegov podsektor Poduzetnički inkubator, institucije su pokrenute s ciljem pomaganja poduzetnicima pri ulasku u posao i prevladavanju "dječjih bolesti" karakterističnih za prve godine poslovanja. U zadnje se vrijeme špekuliralo da je u njegovom radu bilo nezakonitosti, pa smo o tome porazgovarali s direktorom Poduzetničkog centra Miljenkom Boškovićem kako bi saznali njegova gledišta o optužbama na njegov račun.

Gospodine Boškoviću, zajednički dug Poduzetničkog centra i inkubatora iznosi 450.000 kuna. Kako to objašnjavate i koja je bila strategija da se dođe do pozitivnog financijskog stanja?

Poduzetnički centar se zadužio u bankama prvenstveno za uređenje vlastitih prostora. Banke nam ne bi ni izašle u susret da ne vjeruju u naše projekte, a vidljivo je iz našeg poslovanja i činjenice da se u dobroj mjeri financiramo sami, da ćemo trenutačne financijske minuse bez problema vratiti. Proglašeni smo jednim od tri najuspješnija poduzetnička centra u Hrvatskoj, ostvarujemo međunarodnu suradnju sa Slovencima i Fincima i financijski smo stabilni. Od Finaca smo dobili 210.000 EUR bespovratnih sredstava kojima namjeravamo unaprijediti rad i realizirati nove projekte.

Nadzorni odbor Poduzetničkog centra najavio je da će Državna revizija utvrditi eventualne financijske nepravilnosti. Kakva će, prema Vašem mišljenju, biti njena ocjena?

Mi upravo završavamo standardnu godišnju reviziju koju obavlja nezavisna revizorska kuća. Već smo dobili pozitivnu ocjenu glede poslovanja Poduzetničkog inkubatora, a uskoro će biti gotova i revizija Poduzetničkog centra, za koju također vjerujem da će pokazati da nisu postojale nepravilnosti u poslovanju. Vjerujte, nemam ništa protiv dolaska Državne revizije, zato što će na taj način prestati insinuacije glede navodnog nezakonitog poslovanja koje jednostavno nisu točne.

Rekli ste da Poduzetnički inkubator ostvaruje samostalno 42 posto vlastitih prihoda. Neki članovi samoborskog Poglavarstva su tu činjenicu opovrgnuli. Kako to komentirate?

To je kriva interpretacija mojih riječi od strane članova Poglavarstva. Naime, ja sam rekao da Poduzetnički inkubator zajedno s Poduzetničkim centrom ostvaruje samostalno 42 posto prihoda. U Poduzetnički inkubator Grad Samobor nije uložio niti jednu kunu, a činjenica je da su ulaganja Grada u Poduzetnički centar svake godine sve manja. To dokazuje ispravnost moje vizije prema kojoj bi se Poduzetnički centar u razdoblju od pet godina u potpunosti samostalno financirao.

Primopredaja dokumenata je uobičajen postupak koji traje nekoliko sati. Međutim, iako je u Poduzetničkom centru počela 7. siječnja, još uvijek nije završena. Zašto?

Primopredaja nije dosada izvršena zato što smo željeli obraditi čitavu godinu zaključno s 31. prosincem. Stoga, fizički se nije moglo ranije izvršiti primopredaju, te u tome ne vidim nikakvih problema.

Zašto niste od Nadzornog odbora tražili odobrenje za visoke investicije kao što je na primjer kupnja automobila, a tu je i primjedba o izvađenoj gotovini i kartičnom plaćanju?

Taj sporni automobil je kupljen za Poduzetnički inkubator na leasing i nimalo ne opterećuje njegov rad. Što se tiče svih investicija većih od 20.000 kuna proveden je javni natječaj gdje je u konkurenciji od najmanje tri ponude odabrana ona najbolja. Posjedujem dokumentaciju za sve investicije i nema dvojbe da je to učinjeno kako treba. Oni koji me napadaju ne čine to argumentirano, upravo iz razloga što je poslovanje uredno.

Većina računa za koje me se optužuje, napravljeni su u velikim trgovačkim centrima. Način plaćanja koji sam odabrao je uvelike pojednostavljivao kupnju, a postoje, naravno, i računi koji dokazuju na što je novac potrošen. Također nije točno da većina računa nema specifikaciju, u pitanju su samo četiri računa kojima se nabavljao kancelarijski materijal.

Mladen Sirovica

 

Razgovor s Miljenkom Boškovićem, direktorom Poduzetničkog centra Samobor

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002