05.05.2019.

Javni korisnički prigovor Tele2 mreži

Ako treba, idem do HAKOM-a, pa onda do Haaga!

Poštovani,

u nastavku iznosim korisnički prigovor na niže opsianu situaciju

(pa idemo sve do suda u Den Haagu nakon HAKOM-a).

04.05.2019. poslao sam e-mail zahtjev za ispis poziva za dva telefonska broja u Tele2 mreži za različiti vremenski period.

Pri dosadašnjim zahtjevima za ispis poziva poslao bih poruku, naveo telefonski broj, period za kojeg želim ispis, priložio obostranu kopiju osobne iskaznice, pozdravio Gregora i moga sinka Janka, pa bih nakon nekog vremena dobio traženi ispis poziva u .pdf formatu na istu e-mail adresu.

Nakon podnošenja zahtjeva mailom 04.05.2019. dobio sam odgovor kako je potrebno registrirati se na MojTele2 portal gdje će se moći preuzeti .pdf ispis poziva a sve u cilju zaštite korisničkih podataka.

Ne želim na MojTele2 portalu registrirati prva dva broja za koje sam podnio zahtjev za ispis poziva, pa sam podnio zahtjev za ispis poziva za moj treći Tele2 broj za kojega već imam retistraciju na Tele2 portalu.

Tj. mislio sam da je taj broj registriran, bio sam uvjeren da sam taj broj naveo pri registraciji na MojTele2 portal koju sam odradio prije x vremena dok sam koristio e-adresu koja je godinu i nešto kompletno ugašena.

Pomoću tih korisničkih podataka pristupio sam portalu, ali ipak sam upitan za unos telefonskog broja mada sam bio uvjeren da sam ga nekada davno već unio, tj. da sam na osnovu njega odradio registraciju na MojTele2.

Za treći telefonski broj uredno sam preuzeo redizajnirani ispis poziva u .pdf formatu za traženi period.

Meni je sporna Vaša zaštita podataka i maltretiranje korisnika.

Ako sam do sada nakon podnošenja zahtjeva za ispis poziva isti dobivao priklaman e-poruci u .pdf formatu ne vidim razloga što me sada tražite i registraciju na MojTele2 i dodatne podatke.

Izgovor Tele2 djelatnice je kako se sve to radi u svrhu zaštite podataka što apsolutno ne drži vodu iz slijedećih razloga:

na početnoj stranici portala MojTele2 na prvi pogled dostupni su slijedeći podaci:

Ime, telefonski broj, PIN, PUK, Tarifa, Valjanost tarife, stanje računa, uređaj kojega koristim, iskorištenost tarife,

u kartici Podrška dostupan je moj ispis poziva, a u ostalim karticama još tko zna što.

U normalnim okolnostima svoje ime i prezime držim na osobnoj iskaznici koja je na jednom mjestu, i na poštanskom sandučiću, moj telefonski broj na drugom je mjestu, PIN i PUK su na onoj PVC kartici koja je na trećem mjestu, stanje računa i valjanost tarife moguće je provjeriti samo ako netko ima moj broj i ukuca kodove za provjeru, moram izvaditi uređaj iz džepa da bi netko vidio o kojem uređaju se radi, za iskorištenost tarife potrebno je kucati dodatne kodove u uređaj.

Dakle, hrpa podataka razbacana na različita mjesa tako da ih i sam teško pronalazim. Nekada ne znam ni koje mi je ime a koje prezime!

Na portalu MojTele2 sve to je na jednom mjestu zaštićeno samo korisničkim imenom i lozinkom.

Znate li koliko lozinki ima prosječna osoba, može li ih sve pamtiti?

Ne, prepusti ih internetskom pregledniku na pamćenje, a kada treća osoba dobije pristup računalu tada ima i pristup svim lozinkama koje se jako lako mogu pročitati i prepisati ili pomoću njih ulogirati u već memorirane MojNešto portale.

Jedna ljubavnica, druga ljubavnica, radoznala klinka treće ljubavnice, serviser računala i još neki slučajni prolaznici mogu iskoristiti priliku i kopati po mojim zaštićenim podacima sabranim na jedno mjesto. Zaštićeni samo korisničkim imenom i lozinkom, koji se pored toga što su memorirani u pregledniku nalaze i u skrivenoj tekstualnoj datoteci na računalu.

I još sam ja odgovoran ako netko pristupi mom portalu i svim mojim podacima koje je taj protal iznudio od mene dobrovoljno ili povukao iz sustava.

A netko može pristupiti sasvim slučajno klikom na ikonu u traci favorita.

Idiotizam na kvadrat. Što ono reče Albert? Beskrajan je univerzum i mudrost ljudske gluposti?

Da bi zaštitili moje razbacane podatke Vi ih skuplajte na jedno mjesto i činite lakše dostupnima.

Jeste pratili priče kak je onoj najvećoj društvenoj mreži koju ja zovem BajsFuk nedavno netko "poplašio" hrpu korisničkih podataka?

Znate li da preglednike poput Chromea razvijaju vanjski suradnici pod ugovorom čisto da se "gazda" ogradi od sudskih postupaka, a ti vanjski suradnici imaju pristup svemu, apsolutno svemu. I puno više nego što mislite, puno više.

Mislite li da je crni Gregor dobra zaštita za MojTele2 portal? Mislite li da ste osigurani od BajsFuka? Mislite da hakeri gledaju ove Vaše nove cirkusante pa se neće zamarati podacima Vaših korisnika?

Imam tri telefonska broja u Tele2 mreži, moram li registrirati i preostala dva pa da slučajni upadač ima pristup i tim podacima?

Iz svega navedenog molim da mi se ispisi poziva za preostala dva telefonska broja poslana 04.05.2019. dostave kao i do sada odgovorom na e-adresu s koje je poslan zahtjev. Kako sada tako i u buduće.

Zahvaljujem na razumijevanju i želim si sve najbolje

Pozdravite Gregora i moga sinka Janka.

Bijela Ovca

Napiši pismo

Ako treba, idem do HAKOM-a, pa onda do Haaga!

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002