25.11.2016.

Povodom 25. studenoga Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

O nasilju nad ženama nikada nije previše govoriti

Barem dva puta svake godine javnost se sjeti progovoriti o nasilju nad ženama. Prvi put u rujnu, drugi put u studenom kada se obilježavaju nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. TO NIJE I NE MOŽE BITI DOVOLJNO.

Ostali istupi događaju se sporadično, obično uslijed novog šokantnog ubojstva ili premlaćivanja. U posljednjih mjesec danas u više smo navrata svjedočile/i takvim situacijama i ono što zabrinjava je, ne samo učestalost takvih zločina, već i njihova brutalnost i okrutnost.

U društvu koje posljednjih nekoliko godina proživljava konzervativnu i klerikalnu „renesansu“ postalo je normalno da predstavnici crkve žene nazivaju štracama i drugotnima. Usto nas optužuju za neposluh, čude se našoj ideji jednakosti, oduzimaju nam pravo da slobodno odlučujemo o vlastitu tijelu, dokidaju nam seksualne slobode, utišavaju nas i ponovno guraju u kuću. Svode nas na mali kućanski aparat koji radi onda kada treba nešto pospremiti – po mogućnosti tiho i učinkovito.

U takvom društvu niti žena niti njen život ne vrijede puno. Posljednji događaji pokazuju da partnersko nasilje ne poznaje niti dob niti klasnu pripadnost ili socijalni status - zlostavljači i ubojice mogu se pronaći u jedva punoljetnim mladićima, ratnim veteranima, zaposlenima. Zakazali su svi u nizu - policija, sudstvo, obrazovni sustav, sustav socijalne zaštite.

Istanbulska konvencija i dalje nije ratificirana, nasilnici nisu kažnjeni i izolirani pa se prijetnje i nasilje nastavljaju, a građanski odgoj kao međupredmetni sadržaj za usvajanje vrijednosti o tolerantnom i zdravom poimanju svijeta nije dovoljan da promijeni društvo koje je ogrezlo u netoleranciju, nasilje i diskriminaciju.

LJUDSKA PRAVA I PRAVO NA ŽIVOT PRIPADAJU SVIM GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA REPUBLIKE HRVATSKE.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske ponovno poziva Vladu Republike Hrvatske da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju kako bismo konačno dobili zakonodavni i financijski okvir za borbu protiv nasilja nad ženama. Također pozivamo Vladu Republike Hrvatske da nastavi kurikularnu reformu, lišenu konzervativnih pretenzija, uz jasno određenje za razvoj pluralističkog, tolerantnog i građanskog društva koje sve ljude smatra jednakima i omogućuje im ostvarivanje svih ljudskih prava.

Nasilje nad ženama nije samo problem jedne obitelji, to je društveni i politički problem i tiče se svih aktera društvene zajednice. Možda bi crkva mogla o tome progovoriti dok su žene još žive, a ne se samo moliti za njihovu dušu nakon što budu okrutno ubijene.

Forum žena Gradske organizacije SDP Samobor

Napiši pismo

O nasilju nad ženama nikada nije previše govoriti

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002