08.09.2016.

Priopćenje za medije nakon prosvjednog skupa liječnika Sisačko-moslavačke županije

Protiv drakonskih ugovora za liječnike

Pred zgradom Sisačko-moslavačke župaije održan je u četvrtak, 8. rujna 2016. godine prosvjedni skup liječnika Sisačko-moslavačke županije, najvećim dijelom iz bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ iz Siska i NPB „Dr Ivan Barbot“ iz Popovače, uz podršku kolega iz drugih hrvatskih bolnica ali i ambulanti obiteljske medicine.

Razlog prosvjeda je bio alarmiranje javnosti o odbijanju ravnatelja bolnica čiji je osnivač županija, da ispoštuju važeći Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine donesen od strane Ministarstva zdravlja i potpišu anekse ugovora sa svim specijalizantima i specijalistima s ugovornom obavezom.

Ovim očitim nepoštivanjem zakona i nadležnih institucija RH PONOVNO se diskriminira liječnike ove Županije i dovodi ih se u značajno nepovoljniji položaj u odnosu na druge kolege u državi. Nadležne osobe i institucije se pravdaju da krše odredbe Pravilnika s ciljem zadržavanja liječnika u manjim sredinama.

Postojeći drakonski ugovori liječnike u slučaju otkaza terete vraćanjem poštenim i predanim radom zarađenih bruto plaća, a u slučaju NPB „Dr. Ivan Barbot“ pojedini liječnici JOŠ UVIJEK imaju ugovore u kojima ih se prisiljava da u bolnici ostanu na radu osam ili čak nevjerojatnih deset godina, što je više od dvostrukog vremena provedenog na specijalizaciji. Postojeći ugovori očito nisu učinkovito kao ni moralno sredstvo zadržavanja liječnika u manjim sredinama jer smo svakodnevno svjedoci da sve više liječnika napušta naše bolnice a sve manje ih se prijavljuje na natječaje za posao.

Ovakvim, nezakonitim postupanjem nadležnih osoba nepopravljivo se nanosi šteta ugledu naših bolnica, a dugoročno se dovodi u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Odgovorni trebaju biti svjesni činjenice da bez liječnika nema bolnica, a bez bolnica nema adekvatne zdravstvene skrbi stanovništa i nema radnih mjesta!

Sudionici prosvjeda ostavili su prosvjednu notu županu Sisačko-moslavačke županije, gdinu Ivi Žiniću, i pozvali javno ravnatelje bolnica, ujedno odgovorne za zakonitost rada i mjerodavne da bez konzultacija s osnivačem potpišu anekse ugovora, članove upravnih vijeća i Županiju, da poštuju pravne propise ove države, konačno preuzmu odgovornost funkcije koje obavljaju te da se istinski zauzmu za stanovnike svoje Županije i zaposlenike svojih ustanova pružajući im stimulativne mjere s ciljem zadržavanja liječnika u bolnicama i održanja kvalitetne i dostupne zdravstvene skrbi za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije!

Liječnici Sisačko-moslavačke županije U Sisku, 8. rujna 2016. godine

Napiši pismo

Protiv drakonskih ugovora za liječnike

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002