20.05.2016.

HNS Zagrebačke županije zalaže se za preferencijalno glasovanje

Hoćemo da se biraju oni kojima se vjeruje

Preferencijalno glasovanje potiče ljude da biraju one kojima vjeruju, a izabrane da još odgovornije pristupaju javnom poslu za koji su ih građani birali, poručio je član Predsjedništva HNS-a Zagrebačke županije Jug Puljizević s konferencije za medije na kojoj je županijski HNS ukazao na prednosti ovakvog načina glasovanja.

Puljizević je podsjetio kako je HNS, potaknut odličnim reakcijama građana na institut preferencijalnog glasanja, krajem prošlog mjeseca u hitnu saborsku proceduru uputio prijedlog zakona kojim bi se preferencijalno glasovanje uvelo i na lokalnim izborima.

Uz institut preferencijalnog glasovanja čak i oni kandidati koji se nalaze nisko na listama, zahvaljujući svojim osobnim kvalitetama na izborima mogu osvojiti veći broj glasova te na taj način ući u predstavnička tijela za koje se kandidiraju, istaknuo je HNS-ov gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

Predsjednik Mladih HNS-a Zagrebačke županije Davor Nađi rekao je da su mladi posebno zainteresirani za preferencijalni način glasovanja, također zbog činjenice da često nisu na višim mjestima na listama, pa se upravo na ovaj način svojim kvalitetama mogu izboriti za odgovorne pozicije.

Podsjećamo, institut preferencijalnog glasovanja uveden je u hrvatski izborni sustav radi jačeg utjecaja birača na izbor kandidata, osnaživanja povjerenja birača u izbore i poticanja snažnijeg odaziva na izbore. Također, relevantna istraživanja pokazala su da hrvatski građani snažno podupiru uvođenje preferencijalnog glasovanja i na lokalnoj razini, a dosadašnja praksa je utvrdila da uvođenje preferencijalnog glasovanja ima pozitivne učinke na izborni proces i jačanje povjerenja građana u institucije kao i jačanja osobne odgovornosti izabranih kandidata. Stoga je HNS mišljenja da ne postoji niti jedan valjani razlog zbog čega se institut preferencijalnog glasovanja ne bi primijenio na lokalne izbore 2017. godine

Županijska organizacija HNS-a Zagrebačke županije

Napiši pismo

Hoćemo da se biraju oni kojima se vjeruje

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002