16.05.2016.

Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske ogorčeni "čestitkom" Ministarstva socijalne politike i mladih.

Ministarstvo ne poštuje ravnopravnosti spolova!

Obraćamo vam se povodom jučerašnje "čestitke" povodom Dana obitelji od Ministarstva socijalne politike i mladih.

Ministarstvo koje u svom djelokrugu rada ima zaštitu obitelji i socijalno ugroženih skupina, odlučilo je Dan obitelji proslaviti napadom na žene i društveno ugrožene skupine.

Iznoseći stav da postoji samo jedan ispravan oblik obitelji i napadajući zalaganje feminstičkih i lezbijskih i gej organizacija za ljudska prava, izvršen je napad na sve obitelji koje su različite, kao i napad na sve one koji se zalažu za ravnopravnost svih pa tako i žena, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u društvu. Koristeći izraze poput "rodne ideologije" Ministarstvo se jasno svrstalo uz one koji se zalažu protiv ravnopravnosti spolova, odnosno protiv ljudskih prava žena, pokazujući tako da ne uvažavaju elementarne osnovne suvremenog društva.

Podsjećamo Vladu RH da je životno partnerstvo definirano u hrvatskom zakonodavstvu kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola. Zabranjen je svaki oblik diskriminacije, izravne i neizravne, temeljem sklopljenog životnog partnerstva, seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Nadalje, Europski sud za ljudska prava je kroz više presuda iznio jasan stav da istospolni parovi uživaju obiteljski život prema Konvenciji.

Izjava Ministarstva na Dan obitelji kojom se krši domaće i međunarodno zakonodavstvo i omalovažavaju, vrijeđaju i diskriminiraju obitelji lezbijki i gejeva je sramotna. Vlada koja se diskriminatorno izražava u službenim izjavama prema ženama i manjinskim skupinama u društvu nije Vlada svih građana i građanki i ne radi u interesu društva.

Zahtjevamo od Vlade RH da se javno očituje o ovoj izjavi Ministarstva i zaštiti prava žena i zaštiti obiteljskog života lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u Republici Hrvatskoj. Tražimo javnu ispriku od Ministarstva socijalne politike i mladih i garanciju da će se Ministarstvo ubuduće zalagati za prava svih građana i građanki, uključujući prava žena i pravo na zaštitu obitelji lezbijki i gejeva.

Zahtjevamo da Ministarstvo pri izradi nacrta novog Obiteljskog zakona prekine praksu zanemarivanja lošeg i diskriminatornog položaja žene u obitelji i društvu.

Na kraju tražimo da se u službenim priopćenjima Vlade prestanu koristiti floskule radikalnih vjernika poput «rodnih idologija». Izraz «rod» je sastavni dio terminologije međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava UN-a i Europske unije koji obvezuju i Hrvatsku.

Sanja Juras, Lezbijska grupa Kontra Mirjana Kučer, Ženska mreža Hrvatske

Napiši pismo

Ministarstvo ne poštuje ravnopravnosti spolova!

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002